2024. április 19. péntek, Emma napja
Felfedezésre várnak
Révay András
2023.03.06 19:49
Az UTAZÁS Kiállítás szakmai napján, de nem a kőbányai Hungexpo területén, hanem Budán, a Francia Intézetben tartott bemutatót meghívott szakmai közönség számára Franciaország három, Magyarországon még kevéssé ismert területe. Fontevraud, La Ciotat és Roissy érdekességeivel lehetett itt megismerkedni. Elöljáróban annyit máris elárulhatunk róluk, hogy nem bánja meg, aki bármelyiket is felveszi az úti tervei közé!

 kastélyairól híres Loire-völgy szívében elhelyezkedő Fontevraud szerepel az UNESCO Világörökség listáján – nem érdemtelenül. A Loire-völgy egyik legnagyobb fennmaradt kolostorvárosát Chalonnes-sur-Loire és Sully-sur-Loire között, a Loire-Anjou-Touraine Regionális Természeti Parkban találjuk. Az Abbaye de Fontevraud – a Fontevraud-i Szűzanya királyi apátsága - első kolostorát 1101-ben alapította Robert of Arbrissel vándor prédikátor. A kolostorban folyó élet később felvirágzott, és egy új szerzetesrend, a Fontevraud rend központja lett. Története bővelkedik érdekes részletekben. Az első állandó épületeket 1110 és 1119 között emelték. A vidék akkor még az angol Angevin Birodalom része volt. II. Henrik angol királyt, feleségét, Aquitániai Elenorát és fiúkat, a híres Oroszlánszívű Richárdot is itt temették el a XII. század végén. A francia forradalom idején lefoglalták, és mint kolostort felszámolták. Az épületegyüttes 1804 és 1963 között börtönként működött, 1975 óta ad otthont a Center Culturel de l'Ouest kulturális központnak.

Fontevraudban jelenleg is aktív élet folyik, egész évben igen sok művészeti és kulturális tevékenység színhelye. Rendeznek itt koncerteket, kiállításokat, vitákat, konferenciákat, különféle installációkat, szakmai találkozókat és workshopokat. Az alkotás területén végzett munkával összhangban Fontevraud olyan oktatási programokat is kínál, melyek lehetővé teszik diákok, kisebb gyerekek számára, hogy felfedezzék vagy elmélyítsék tudásukat más művészeti területeken, mint például a zene, az animáció vagy a grafika. Foglalkozhatnak a középkori vagy a hozzánk közelebb álló időszakok történelmével, de akár még olyan – napjainkban mindenkit érintő - aktuális kérdések vizsgálatával is, mint a digitális technológia jelene, jövője és a fenntartható fejlődés problémái. A Modern Art Múzeumban minden évben nagyszerű kiállításokat tartanak. Volt már Toulouse-Lautrec és Degas kiállítás is, idén nyáron Rembrandt műveivel találkozhatunk.

Aki távolabbról utazik ide, annak nem mindegy, milyen szállodát, éttermet talál. Természetesen szép számmal vannak a kisebb, olcsóbb helyek is, de egy igazi híresség hatása ezek működésében is megmutatkozik. Fontevraud nem akármilyen szakáccsal büszkélkedhet. Thibaut Ruggeri egy Michelin csillagot és egy Bocouse d’Or győzelmet is magáénak mondhat. A kolostorra nyíló Fontevraud Le Restaurant az egykori rendház építészetét alkalmazva ötvözi az örökséget, a történelmet és a gondosan előkészített, legmagasabb minőségű nyersanyagokat feldolgozó konyhát. Erre álljon itt csak egyetlen példa: a mézet a saját házi méhészetük készíti! Az apátságtól mindössze ötpercnyi autóútra, A Tours-Val de Loire repülőtértől 75 km-re van egy XIX. századi rezidencia a Domaine de Roiffé szálloda. Két teniszpálya, egy szabadtéri úszómedence, 18 lyukú golfpálya, lovasközpont, gyógy- és wellnessközpont tartozik hozzá. Kell ennél még több?

A neve alapján olasznak gondolnánk, pedig Provence egyik híres és nagyon szép kikötővárosa La Ciotat. Hírneve nem újkeletű. Innen származik a franciák két kedvence, a pétanque játék és a mozi. Igen! Itt mutatták be először közönség előtt 1895. szeptember 21-én a kinematográfot a Palais Lumière-ben, ahol Louis Lumière, a mozgóképek feltalálójának családja nyaralt. La Ciotat nevezetessége még, hogy itt hozták létre Európa egyik első nemdohányzó strandját, míg egy másik strandot a kutyáknak és gazdáiknak tartanak fenn. Provence természeti szépségekben is gazdag. A városka tengerpartján két csodás sziklafjordot találunk a Bec de l'Aigle-hegy árnyékában. A fjordoktól a Saint-Tropez-öbölig húzódó provence-i tengerpart a tengeri tájak igazi kincsesbányája. Kis kikötők, az érintetlen szépségek végtelen tárházát kínálja és minden ragyogó napfényben fürdik.

Párizstól mindössze 30 kilométerre a Charles de Gaulle repülőtér közvetlen szomszédságában fekszik az „üzlet és szabadidő földje” Roissy. Jól ismert a kiállításokról és a minőségi szállodákról, de meglepheti az utazót öreg falvakkal, kastélyokkal, múzeumokkal és fenséges erdőkkel a szabadban folytatott tevékenységekhez. A Château d'Écouen, arra készteti a látogatókat, hogy lépjenek vissza az időben. A teljes egészében reneszánsznak szentelt Kastélymúzeumban tanúi lehetünk, ahogyan művésznemzedékek váltották egymást az évszázadok során. A francia reneszánsz idejéből származó nagy értékű gyűjteményeket mutat be: faliszőnyegek, fegyverek, szobrok, ólomüveg, kerámia, bútor, ötvösművesség, festmények sora tölti meg a termeket.

A Charles de Gaulle repülőtérhez még közelebb, mindössze tíz kilométerre található egy aprócska kisváros, Gressy. Elmondhatjuk róla, hogy zöld környezetével az igazi nyugalom és a jó közérzet otthona, az Ourcq–csatorna és a Gressy tó mentén. Ám mielőtt elindulnánk a vízparti sétára, néhány méterre La Beuvronne-tól és a csatornától, egy kis kitérővel eljuthatunk Indiába. A vörös és arany tónusú, lenyűgöző színárnyalatú dekorációval díszített, hamisítatlan pandzsábi étteremben élvezhetjük az ínyenc menüt Az étvágyat meghozza a tucatnyi fajta „nan”, ez a fűszeres, ropogós, omlós falatka, az étlapon pedig sok hús, zöldség és ezen kívül vegetáriánus és vegán ételek is szerepelnek, valamint számos desszert.

Talán már ennyiből is látszik, hogy Roissy és környéke még az üzleti találkozókra idelátogatóknak is tökéletes egyensúlyt kínál a munkára és a kikapcsolódásra. Ismert tény, hogy napjainkban az üzletemberek, politikusok szívesen tartják találkozóikat olyan hotelekben, ahol golfpálya is működik. Nos, errefelé ilyen kettő is van. A Golf International de Roissy népszerű hely az üzleti vezetők és a döntéshozók számára, akik különleges környezetben szeretnék megbeszéléseiket lefolytatni egy jó ebéd körül az étteremben, a teraszon vagy a klubban tartott találkozókon. A viták feszültségének levezetésére a 18 lyukú pálya nyújt lehetőséget. Az Ysieux-völgy szívében található, a Luzarches városára néző szálloda, három golfpályával várja vendégeit. A hotel szobái a golfpályákra, valamint a környező erdőre néznek. Lássuk be: ilyen bőséges kínálatból elég nehéz választani!

Kapcsolódó témák