2024. július 22. hétfő, Magdolna és Magda napja
Felhőtlen világ - I. rész: A korallok partján
Révay András
2019.09.04 10:07
A főcímben foglalt kifejezést szó szerint kell érteni, mert errefelé hónapokon keresztül egyetlen felhő sincs az égen. A horizontot az jelzi, hogy a tenger színe sötétebb kék. Ugyanakkor átvitt értelemben is igaz a két szó, mert a kék ég és a kék tenger között felhőtlen nyugalom, kényelem várja a látogatót.

A tenger elnevezésével kapcsolatban van egy kis csalafintaság, mert már a rómaiak is – átvéve a görögöktől – Mare Rubrumnak nevezték az azúrkék színű Vörös-tengert. Magyarázat rá több is van, de ebbe most ne bonyolódjuk bele! A hazai utazóközönség többsége számára a Vörös-tenger egyet jelent Egyiptommal, ahol a tengerparton – nem túlzás – szállodák százai sorakoznak. Valószínűleg sokak számára ismerősen cseng El Gouna, Hurghada, Makadi Bay, Marsa Alam, Safaga neve, és akik eltöltöttek már ezek közül valahol egy két hetet, könnyen lehet, hogy visszatérő vendégek lettek. Tengerparti szálloda rengeteg van Magyarországhoz közelebb is, Franciaországtól Törökországig terjed a választék. Az Adriához autóval is eljuthatunk, akár néhány óra alatt. Mi Egyiptom titka? Mi vonzza oda, mi hívja vissza, mi tartja meg a vendégeket?

 Az egyik legnagyobb cseh légitársaság, a Smartwings, Yanair-rel közösen működtetett Boeing 737-400-as járata Budapestről – éjszakai indulás után – kora reggel érkezik meg Hurghada repülőterére. Közben az utasoknak késői vacsora vagy korai reggeli gyanánt zöldséges raguval töltött csirkemellet tálalnak rizzsel és párolt zöldbabbal. Határozottan finom volt, egy pohár hideg szóda is járt hozzá. Mivel a gépen több szállodába is érkeznek utasok, őket a repülőtér épületéből kilépve a helyi idegenvezetők fogadják és irányítják a különböző útirányú autóbuszokhoz. A repülőtértől a városon át vezető utat gyönyörű szállodák szegélyezik, az utas addig sem unatkozik, míg a busz megérkezik vele a saját hoteljéhez. A szálloda nevét nem árt pontosan tudni, mert a Titanic vagy az Albatros csoporthoz több, igen hasonló nevű is tartozik.

 

 A Hurghadához tartozó területen Coral Beach Hotelből szerencsére csak egy van! Nem lehet eltéveszteni. Mint az később bebizonyosodott: a szálloda igencsak méltó a nevéhez. A parthoz nagyon közel, gazdag korallzátony zóna húzódik elképesztően változatos élővilággal. A néhány sorral előbb feltett – Egyiptom titkára vonatkozó – kérdésünkre az egyik lehetséges választ alighanem ebben találjuk. Itt a szállodában, az építtetők kitűnő ötletének köszönhetően nem érzi úgy magát a vendég, mint sok más üdülőközpontban, a többemeletes „turistaraktár” egyik kis szobájában. Ahol a liftre várakozva, vagy az emeleti folyosón lépten-nyomon egymásba botlanak a nyaralók és rosszabb esetben még a gyereksírás is áthallik a szomszédból. Ez egy földszintes hotel, ahol vagy sorházban vagy különálló épületekben helyezkednek el a szobák.

Az építészeti megoldásból következően a szálloda igen nagy területen fekszik. A csomagokkal érkező vendéget ezért villanymotoros golfkocsival viszik a szobájához és távozáskor is ez várja. A legjobb útvonal megtanulásához, az eligazodáshoz kell egy-két nap, de könnyű megjegyezni, hogy a hosszirányú, számozott utak a tengerpart felöl kezdődnek, lent van az 1-es, és a főépület, az étterem felé nőnek a számok, ez a szobaszám első számjegye is. Az önálló épületekben két-két előszoba, tágas szoba, nagy fürdőszoba van, belül – az előszobákból nyíló ajtóval - összekapcsolhatók. A szobák bejárattal szemközti fala üveg, ajtaját félretolva egy teraszra lépünk ki. Mivel valamennyi épület enyhe emelkedésű domboldalon áll, a szobákból, a házak teraszáról megkapó kilátás nyílik a tengerre. A szobában vízforraló, mellette Nescafé, filteres tea, cukor és egy tál gyümölcs várja az érkező vendéget. Takarításkor minden nap odatesznek egy 1,75 literes palack vizet is, mert a csapvíz – és ez fontos szabály – nem iható!

Lapunk kérdésére válaszolva Mr. Khaled Hendawy, a szálloda igazgatója elmondta, egy időpontban 800 – 1000 vendéget tudnak fogadni. Különlegességük, a csodálatos part, ezerkétszáz méter hosszú, és három részre különül el. Az egyik finomhomokos, a második a korallos rész, ahol a vízbe egészen aprókavicsos partról vagy közvetlenül a mélyvízbe vezető stégről lehet bejutni, a harmadik pedig a „privát”, a csendet, nyugalmat kívánók számára. A rögzített napernyők alatt a napozóágyak ingyen állnak a vendégek rendelkezésére. A parton több bár is várja a fürdésben megszomjazottakat. Vannak medencék – gyerekmedence is az apróságoknak - és természetesen medenceparti bár is van. A vendégek kényelméről mintegy 300 alkalmazott gondoskodik, közülük a konyhában 35-en, az étteremben 40-en, a parkok, kertek karbantartásán 25-en dolgoznak. Bár a szállodában már sok ismert, nevezetes ember megfordult, a kiszolgálásban nem tesznek különbséget. Náluk mindenki VIP vendégnek számít – hangsúlyozta az igazgató.

 A nyaralók szórakoztatásáról külön – részben külföldiekből álló – gárda gondoskodik. Délelőtt is és délután is, minden nap 5-5 féle programból lehet választani. Van közöttük röplabda, vízitorna, hastánc, jóga. Egy héten egyszer, este fél kilenckor, a közösség bevonásával választják meg a Miss Hotel és a Mister Hotel cím birtokosát, de másféle show műsor minden nap van. A vendégekről való gondoskodásnak egészen szokatlan jeleit is tapasztalhatjuk. Az étterem bejáratánál kézfertőtlenítőt szereltek fel. Annál a pultnál, ahol reggel a strandra érkezéskor a törülközőt átvesszük, angolul és oroszul egy felirat figyelmeztet: „Ma nagyon meleg van. Kérjük, igyon elég vizet vagy hideg italt és ne tartózkodjon sokat a napon, hogy elkerülje a napszúrást!” Már az eddigiekből is érthető, ha sok itt a visszatérő vendég. A partra vezető egyik sétányon több pálma előtt a nevet is feltüntető tábla jelzi, hogy ezt a fát a 16-szor, 18-szor vagy hússzor idelátogatott vendég tiszteletére ültették!

 A vendégek jóllakatásáról Mohamed Elhalw konyhafőnök gondoskodik. Bár az étkezésekhez kínált ételsorok igyekeznek a nemzetközi közönség ízléséhez alkalmazkodni, szeretné velük megismertetni a hagyományos keleti ízeket is. Ilyen például a Magyarországon is kapható falafel, vagy az egyiptomiak szinte nemzeti ételének számító kosari. Van benne rizs, lencse, csicseriborsó, hagyma fokhagyma paradicsom, fahéj, még egy kis ecet is. Egyiptom partjait két tenger is mossa, nem meglepő tehát, ha bőséges a halakból, a tenger gyümölcseiből készült ételek választéka. Igen finom a zöldséges hal vagy a különböző mártásokban tálalt halszelet – valamennyi szálkamentes. Sem az ebédhez, sem a vacsorához nem hiányoznak a húsételek, ízletesen elkészített marha-, bárányhús szerepel a kínálatban, és ugyancsak több köretből válogathat hozzájuk a vendég. Kedves gondoskodás, hogy az ételét mindenki meleg tányérra szedheti.

Az ebédhez minden nap kétféle levest kínálnak, kitűnő a harira (lencse) leves, a csirke erőleves bármelyik itthoni étterem étlapján is szerepelhetne – és ha már a hazainál tartunk; igen kellemes meglepetés éri majd azokat a magyarokat, akik az Oriental potatoes tábla mögött álló tálból szednek a tányérjukra. Igazi, finom paprikás krumpli rejtőzik e keleti név alatt. Nem maradhatnak említés nélkül a saláták, egy egész pult van tele velük, a paradicsom például ízesebb, mint az itthoni boltokban kapható. Végül pedig torták, sütemények, számunkra ismeretlen, de roppant kellemes édességek töltenek meg egy másik pultot, közvetlenül a gyümölcsök mellett. Az étkezés a kisgyermekes családoknak sem gond. Egy külön étteremrész áll a gyerekek rendelkezésére. A TV-képernyőn rajzfilm pereg, a számukra külön készített ételekből a nagyobbak maguk szedhetnek, válogathatnak, a kisebbeknek a szülők segítenek. Nem csoda, hogy sem sírás, sem nyafogás nem hallatszik ebből a teremrészből!

(folytatjuk)

(A szerző A Kartago Tours szervezésében járt a helyszínen)

Kapcsolódó témák