2024. április 25. csütörtök, Márk, Márkó és Márkus napja
Fontos nekünk Tengerföld
Révay András
2022.10.17 21:52
Bármennyire is törik a fejüket, valószínűleg sokan nem fogják kitalálni, hol is van az a Tengerföld? Ez a két nagyobb és számos kisebb szigetből álló ország, tőlünk bizony távol, a Csendes-óceán délnyugati részén fekszik, államformája monarchia, államfője az Egyesült Királyság uralkodója: néhány nap óta III. Károly király. A Földnek talán a legelszigeteltebb állama, még Ausztráliától is mintegy 1600–2000 kilométer távolságra van.

A rejtvényt mindjárt könnyebb lesz megfejteni, ha az ország magyar nevét hollandra fordítjuk. A szigetország nevét egy holland térképész, Hendrik Brouwer, Holland Kelet-India 8. főkormányzója adta még 1643-ban. Az ő hazájában ugyanis akkor már volt egy ilyen nevű tartomány, azért az új terület, az Új Tengerföld, hollandul a Nieuw-Zeeland nevet kapta. Megvan? Igen, Új-Zélandról van szó! Magyarország és Új-Zéland képviselői 1974. március 30-án írták alá a két ország közötti diplomáciai kapcsolatokról szóló megállapodást. A magyar nagykövetség 2016-ig Canberrában dolgozott, azóta Wellingtonban működik. Új-Zéland bécsi nagykövetségét akkreditálta Magyarországra, a kapcsolattartást Budapesten tiszteletbeli konzul segíti.

A tiszteletbeli konzulok fő feladata a küldő ország Magyarországra érkező állampolgárai jogainak védelme és szükség esetén segítségnyújtás az ide érkező turistáknak. Új-Zélandra vonatkozóan ezt a feladatot – mindkét ország kölcsönös megelégedésére - Sárdi Rezső látja el, már 2004 óta. Az új-zélandi Kereskedelmi és Külügyminisztérium államtitkára, Chris Seed most ismét megerősítette őt tiszteletbeli konzuli tisztségében Magyarország teljes területén. Az ismert turisztikai és gazdasági szakember konzuli mandátumát további 3 évvel hosszabbították meg. A tiszteletbeli konzuli meghosszabbítást igazoló megbízólevelet Taha Macpherson az új-zélandi Külgazdasági és Külügyminisztérium főosztályvezetője adta át Sárdi Rezsőnek Budapesten, az eseményen jelen volt Brian Hewson Új-Zéland bécsi nagykövete is. Jelenleg Magyarországon 50-60 közöttire tehető a tiszteletbeli konzulok száma. A napokban nyílt meg a Maldív Szigetek konzulátusa és novemberben nyílik Albánia debreceni konzulátusa.

Sárdi Rezső komoly szerepet tölt be az új-zélandi kormány külpolitikai és kereskedelmi kapcsolataiban azzal, hogy erősíti Új-Zéland hírét Magyarországon a turisztikai, kulturális és oktatási kérdésekben. Megbízatása alatt számos magas rangú küldöttség járt hazánkban. Egyik nagy eredmény, hogy megállapodás született országaink között a „Working Holiday” vízum bevezetéséről, melynek megfelelően évente száz magyar fiatal utazhat Új-Zélandra egyéves vízummal, ami lehetőséget teremt Új-Zélandon munkavállalásra, tanulásra és az ország szépségeinek felfedezésére. 2023-ban ismét száz magyar fiatal látogathat majd a távoli országba a megállapodás keretében. A korábbi gyakorlatnak megfelelően továbbra is érvényben van, hogy ezzel a vízum típussal kiutazók egy helyen maximum 3 hónapot dolgozhatnak.

A tiszteletbeli konzulok feladata – egyebek mellett – hogy a Magyarországról Új-Zélandra kiutazókat utazási- és a vízummal kapcsolatos tájékoztatással lássák el. A két ország között ugyan vízummentesség van érvényben, de a turistaként kiutazók esetében mindenkinek regisztrálni kell a kiutazást megelőzően az úgynevezett NZeTA rendszerben. A hasznos tudnivalók és maga a regisztráció a Bevándorlási Hivatal hivatalos honlapján található: https://www.immigration.govt.nz/new-zealand-visas/apply-for-a-visa/about-visa/nzeta. Az NZeTA-t az indulást megelőzően legalább 72 órával előbb kell megkérni. A kérelem kitöltése mindössze 10 percet vesz igénybe. Költsége 17-23 NZD a benyújtás módjától függően, ezzel egyidejűleg egy 35 NZD-s természetvédelmi és idegenforgalmi illetéket (IVL) is kell fizetni.

Az NZeTA fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, mert ha valakinek nincs meg a regisztráció, a légitársaság nem veszi fel az utast, ami az utazás meghiúsulásához és a többszázezer forintos repülőjegy elvesztéséhez vezethet. Miután Új-Zéland teljesen megnyitotta határait, újból beindult a Magyarországról Új-Zélandra irányuló turistaforgalom, valamint egyre nő a szigetországba munkavállalásra kiutazók száma. A nemzetközi kapcsolatokban felértékelődött az állampolgárok és jogi személyek érdekeinek védelmét ellátó konzuli kapcsolatok jelentősége. Számtalan okból kerülhet ugyanis bajba valaki egy idegen országban. Megbetegedhet, elveszítheti az okmányait, vagy akár bűncselekmény áldozatává is válhat. Ezek mellett fontos, hogy az Új-Zélandra utazó, ott munkát vállalni vagy tanulni kívánó magyar állampolgárok a konzulátus segítségét vehetik igénybe, amennyiben okmányok hitelesítésére, életben léti igazolások kitöltésére, aláírások igazolására van szükség, például erkölcsi bizonyítványok, képesítést igazoló okiratok és más hivatalos dokumentumok esetében.

Magyarország wellingtoni nagykövetsége aktív tevékenységet folytat politikai és gazdasági téren. Különös hangsúlyt helyeznek a kétoldalú oktatási együttműködésre, a magyar kultúra megismertetésére és a turisztikai kapcsolatok fejlesztésére. Számos kulturális- és ismeretterjesztő programnak köszönhetően a magyar etnikum kapcsolatai is felértékelődtek. A kétoldalú kapcsolatok területén nagy jelentőségű volt a múlt hónapban hazánkba látogató új-zélandi külügyi delegáció, amelyben az új-zélandi kormány gazdaságfejlesztési ügynökségének regionális irodájának vezetője is részt vett. Így lehetőség nyílt tárgyalni a két ország közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről is. A magyar export nagymértékben meghaladja az Új-Zélandból érkező importét.

A tiszteletbeli konzulok feladata, hogy részt vegyenek más országok nemzeti ünnepein tartandó fogadásokon és számos gazdasági és kulturális programon, ezzel is erősítve az együttműködést más országokkal. Minden év novemberében, idén november 13-án, a „Remembrance Day”, az emlékezés napján, ünnepi koszorúzásra kerül sor a solymári katonai temetőben. Ezen a napon 10.45-kor ökumenikus szertartás keretében emlékeznek meg a két világháborúban elesett hősökre. Az ünnepségen a Honvédelmi Minisztérium képviselője és közel húsz nagykövet, ügyvivő és konzul vesz részt, hogy leróják tiszteletüket. A sírkertben a Szövetségesek oldalán harcoló és Magyarországon elesett hét nemzet, 200-nál több katonáját helyezték örök nyugalomra, köztük 6 új-zélandit.

Kapcsolódó témák