2024. június 19. szerda, Gyárfás napja
Görögország - kicsit másként
Révay András
2015.09.19 20:55
Nálunk ma még teljesen ismeretlen, de várhatóan széles körben gyorsan ismertté válik majd egy görög név: Mouzenidis. Görögország vezető turisztikai vállalata megnyitotta budapesti irodáját és talán nincs is olyan szolgáltatás az utazás-nyaralás területén, amit ők ne kínálnának.

A bemutatkozó rendezvényen megtudtuk, hogy a görög kormány nagy figyelmet fordít a turizmusra, mivel a GDP jelentős része az idegenforgalomból származik. A szabályozásokkal igyekeznek minél kényelmesebb körülményeket teremteni az iparág számára. A Mouzenidis megjelenésével teljesen új lapot nyitottak a kétoldalú, magyar – görög utazási kapcsolatokban, mert náluk valóban megkapható minden, egy helyen. Az 1995-ben létrejött csoport székhelye Thesszalonikiben található, de Görögország szinte minden térségében működtet kirendeltségeket. Külföldön pedig tizenkét országban, nyolcvan irodájuk fogadja a vendégeket. A Mouzenidis egyedülálló társaság abból a szempontból, hogy teljesen lefedi a turizmus minden ágát. Képviseletét megtaláljuk az összes – általa ajánlott – szállodában, saját autóbusz flottája van és a múlt évben megalapította saját légitársaságát, az ELLINAIR-t, ahol a gépek fedélzetén is csúcsszínvonalú kiszolgálást nyújtanak.

A Mouzenidis Csoport 19 céget és részleget tudhat magáénak. A saját üzemetetésű Bomo Club hotelek a kisgyerekes családok körében népszerűek, pihenésre kiválóak. A három- és négycsillagos szállodák all inclusive ellátást kínálnak. Az Elion Club a VIP szolgáltatások részlege, kívánságra az egész országban megszervezi az utazást utasainak. Az Ellin Yacht-nál szinte minden hajótípus rendelkezésre áll, az EllinCamp pedig a gyermektáborokért felelős. Van, ahol sportolhatnak, máshol a nemzetközi gyerektáborban az angol nyelvet gyakorolhatják, kapcsolatokat építhetnek ki a fiatalok. Az iroda olyan lehetőséget is kínál, hogy a szülők egy elegáns hotelben pihennek, míg a gyerekek közvetlenül a szálloda szomszédságában lévő táborban töltik az időt, szórakoznak, játszanak.

A csoport tagja az orvosi szolgáltatásokra specializálódott Grecomed cég, és ide sorolhatjuk az Active MICE-t, a konferenciák, incentív utak szervezőjét, valamint a Grekodom-ot az ingatlan értékesítés és bérlés specialistáját. A Mouzenidis szárazföldi flottáját több mint száz darab saját autóbusz alkotja, melyek A-osztályú Mercedes és Setra márkájúak, a legmodernebb felszereltséggel látták el őket, és a legmagasabb szintű biztonságot nyújtják az utasoknak. A cégcsoport tulajdonában áll a négycsillagos népszerű Palmariva Beach Hotel. A 2016-os szezonban a cég szeretné Görögországot az eddig nálunk megszokott módokon túl, másképp is megismertetni a magyar utazókkal. A nyári charteres nyaralások mellett városlátogatásokat, körutazásokat és hajóutakat illesztenek kínálatukba. A Mouzenidis Travel szálláskínálata az elfogadható árú apartmanoktól a luxushotelekig terjed.

 Az Ellinair légitársaságot 2013 februárjában alapították és egy évre rá, 2014 februárjában már meg is kezdte működését. Gépei Görögországban nyolc repülőtérre, közöttük Thesszalonikibe, Athénbe és Korfura szállítják az utasokat. A flottát öt repülőgép; két Boeing 737-300 típusú, két Avro RJ85-ös és egy Airbus A310-100 alkotja. Segítségükkel Thesszaloniki Budapesttől mindössze másfél órányi távolságra került. Az athéni városnézés jól kombinálható fürdőzéssel, mert a fővárosból már harminc perc alatt a tengerparton lehetünk, villamossal! Görögország legészakibb és legtermékenyebb szigete Thasszos, a szárazföldtől mindössze hét kilométer távolságban van. Éghajlata nagyon kivételes, itt a legnagyobb forróság is elviselhető, nincs tikkasztó hőség. Ennek ellenére még nem árasztotta el a turisták rohama.

 Jövőre már Kréta is szerepel az iroda kínálatában, mert a gépek Heraklion repülőterén is leszállnak majd. Ugyanez igaz lesz Korfu, Rhodosz és Zakintosz esetében is. Ám akik inkább a szigetek helyett a szárazföldet részesítik előnyben, azok bátran választhatják a Thesszalonikitől egy órányi autóútra fekvő Chalkidiki félsziget három nyúlványa közül bármelyiket. A nyugati ág, a Kasszandra félsziget partjára a nyüzsgő élet és a lassan mélyülő tenger jellemző. A középső nyúlvány, a Sithonia, az előzőnél csendesebb. Sok itt a puha homokos rejtett öböl, az érintetlen szépségű táj. A harmadik nyúlvány az Athosz. Ezen az „ujjon” található a szent Athosz-hegy, itt fekszik a híres Kolostor-köztársaság, ahová nők be sem léphetnek. Ám beljebb még vannak más hegyek, ahol a falvak körül nagyokat lehet túrázni, a fáradalmakat pedig a kényelmes parti szállodákban pihenheti ki az utazó.

www.mouzenidis.hu

Kapcsolódó témák