2024. június 19. szerda, Gyárfás napja
Ha nyár van, akkor irány a Vörös-tenger - I. rész
Révay András
2022.09.12 11:17
Rengeteg mindent tanítottak nekünk az iskolákban Egyiptomról. A történelmét, a fáraókat, azok sírjait, a kultúráját, a piramisokat – ezekről néhány szót mindenki tud mondani. Van viszont valami, amihez nem elég, ha csak forgatjuk a sok szép képpel megtöltött könyveket. Oda kell menni, besétálni a homokos partú, lassan mélyülő tengerbe, talán még tíz perc sem kell hozzá, hogy életre szóló, őszinte szerelem lobbanjon fel bennünk iránta. Lehet, hogy még az egyiptomi szakemberek sem tudják pontosan, összesen hány szállodájuk is áll a tengerparton, folyamatosan épülnek az újak. A régebbiek között viszont van egy, amelyik már a nevével kiérdemli a figyelmünket. Pontosan azt kínálja nekünk, ami a neve: Prima Life – príma élet!

Ahogy azt a szálloda pénzügyi vezetője, Mohamed Shabrawy úr, kérdéseinkre válaszolva készségesen elmondta: a hotelt 2006 októberében építették. Összesen 334 szobája van, teljes telt ház esetén – beszélgetésünk idején éppen az volt – hétszáz vendéget képesek egyszerre fogadni. Róluk 280 tagú személyzet gondoskodik, csak szakácsból például negyvenhetet alkalmaznak! A szállodát az idén teljesen felújították, a munka januárban kezdődött és április 15-én fejeződött be. A légkondicionált szobákban a padlótól a mennyezetig mindent kicseréltek, Újak a bútorok, még a fürdőszoba csempéje is, a falakra nagyképernyős, lapos TV-k kerültek, 34 csatorna közül lehet választani – magyar sajnos nincs. A szálloda minőségét, hírnevét jól mutatja, hogy mintegy 20 százalékra tehető a rendszeresen visszatérő vendégek száma. Ide télen-nyáron jönnek Európából, mert a tengerben még januárban is lehet fürdeni, augusztusban pedig most volt olyan nap, amikor a víz hőmérséklete délután 34 C fokig emelkedett.

Sokaknak kedvence a szépen karbantartott, naponta folyamatosan tisztított, 27 fokosra fűtött vizű medence. Gondosan elválasztva egymástól, különböző mélységű területekre osztott. Olyan nagy, hogy a kisgyerekek és a vízilabdázni kívánók számára is bőven jut benne hely. A víz alatt felállított, felfújt fejpárnával ellátott kőágyak kényelmes pihenést, fürdést és napozást egyszerre kínálnak. A medence két különálló szigetén egy-egy bár is helyet kapott. Alkoholos és alkoholmentes italokat, hozzá 10.30-tól 12-ig még egy késői reggelit is kaphatunk a L’Express Pool Barban, a másik viszont a vendégek számára csak a vízből érhető el. A bárpult előtt a vízben kőoszlopok sorakoznak, azokra ülve kortyolhatjuk a hideg sört, üdítőket és a ravaszul kevert koktélokat. A nagymedence mellett, párlépésnyi távolságra három csúszda várja mindazokat, akik – tekintet nélkül életkorukra – ezt a szórakozást is élvezni akarják. Mivel elég nagy az érdeklődés, az érkezési medence rendjét két úszómester is felügyeli.

Mi magyarok, tudjuk magunkról, hogy szeretünk jókat enni. A szálloda területén hat étterem van, melyek tetszés szerint látogathatók, az all inclusive ellátás rendszerén belül. A legnagyobb, a fő étterem a Prima Vera, reggel héttől este fél tízig fogadja a vendégeket, de a kirándulásról visszatérők vagy az esti géppel érkezők 22.30-tól 01.00 óráig még kaphatnak itt késői vacsorát. Aki délben nem kívánja a fürdőzését félbeszakítani és felöltözve étterembe menni, fürdőruhában is helyet foglalhat a tengerparton, az Azurro étterem egyik asztalánál. Itt a hatféle pizzából a vendég által kiválasztottat, helyben sütik, csakúgy, mint a gyrost, de van még melléjük másik 4-5 meleg étel, köretek, saláták és a bárpult – itt az is van – mögött dolgozó és bennünket két nap alatt kiismert pincér már hozza is a frissen csapolt, hideg sörünket! No és ha egy gyereknek azt mondjuk, hogy minden nap 10 és 17 óra között, itt annyi fagylaltot ehet, amennyi belefér – hát biztosan jó lesz, mint a kisangyal!

Az ételválaszték egyszerűen elképesztő, a minőség kifogástalan! A reggelihez kínált, hagyományos péksütemények, magos zsemlék, pirítható kenyerek mellett édes sütemények egész sora tölt meg egy pultot. Egy másikon felvágottak, sokféle szeletelt, fűszerzett, csomagolt sajt, krémsajtok, saláták, gyümölcsök sorakoznak. Két kávégép 18 féle kávét kínál, a hideg-meleg tej sem hiányzik és egy sereg tea is gazdára vár. A legnépszerűbb mégis a frissen sütött omlett. Kérhetjük kolbásszal, hagymával, zöldséggel, sajttal – vagy ezeket mind együtt. Nem kell rá sokat várni, mert egyszerre három szakács süti, boszorkányosan, 5-6 serpenyőben. Választhatunk reggelire valamilyen meleg ételt is az itteni konyha különlegességeiből. Van például olyan lecsós kolbász, amit mintha kifejezetten a magyarok kedvére készítettek volna. Még egy picurkát csípős is. Pont jó! Szinte bizonyos, hogy itthon is sokan fogják elkészíteni a 2-3 cm vastagra vágott, reszelt sajttal megszórt és gyorsan megsütött paradicsomot.

Főételből minden nap 15 – persze minden nap és napszakonként más – szerepel az étlapon, melyet a Prima Vera étterem bejáratánál délben és este meg is tekinthetünk, és amit a konyhafőnök aláírásával hitelesített. Ennek az étteremnek terasza is van, néhány étel ott is, minden este frissen készül: garnéla, lazac, csirke, a kemencében egyiptomi kenyér sül a vendégek szeme láttára. Gyorsan ki is alakul a sor értük, de ugyanilyen gyorsasággal fogynak is a sorban állók. A mindössze néhány emberből álló, de jól begyakorolt nagyüzem percek alatt elégíti ki az igényeket. Esténként a legnagyobb önfegyelemre a desszertpult előtt van szükségünk. Harmincnál is több különböző tortaféle, szeletelt, gyümölcsökkel díszített desszert, krémek, gyümölcskelyhek csábítanak a mértéktelenségre. Vacsorázni csütörtökön és vasárnap a tengerparti Azurróban is lehet, ilyenkor persze már nem fürdőruhában. A szépen terített asztaloknál szervírozott vacsorához előzetes helyfoglalást kérnek. Helyfoglalás kell a L’Oriental, az Xclusive, és a Soha étteremben is a vacsorához. Mondani sem kell már, hogy mindez az all inclusive rendszeren belül – beleértve az italokat is.

(folytatjuk)

(A szerző a Kartago Tours szervezésében járt a helyszínen.)

Kapcsolódó témák