2024. április 21. vasárnap, Konrád napja
Hagyományosan friss
Révay András
2016.08.06 23:56
A látszólag egymásnak ellentmondó két szó nem véletlenül került egymás mellé. Ez lett az 54. AGRA, Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásár jelmondata a szlovéniai Gornja Radgonán. Azt jelzi: minden évben megújul! A rendezvény partnerországa az idén Magyarország, de természetesen számos más ország és régió is él a bemutatkozás lehetőségével.

 Nagy, nemzetközi rendezvény számára igazán az egyik legalkalmasabb helyszín a Mura folyó által kettéosztott szlovéniai kisváros Gornja Radgona. Története a XX. század kezdetéig azonos a folyó északi partján fekvő – és még ma is Ausztriához tartozó – Bad Radkersburg történetével. Csak az I. Világháború végén került a két part két különböző országhoz. A déli oldali városrész előbb a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság, később pedig Jugoszlávia része lett. Az önálló szlovén állam huszonöt évvel ezelőtti megalakulása óta, ma már csak Szlovéniához tartozik. Elég egy pillantást vetni a térképre, hogy kiderüljön, karnyújtásnyi távolságra van innen Magyarország és alig valamivel távolabb, ott van Horvátország is. Teljességgel érthető tehát, hogy az idén már az 54. AGRA nyílik majd itt meg augusztus 20-án és tart nyitva egészen augusztus 25-ig.

 A Szlovén Köztársaság budapesti Nagykövetségének gazdasági attaséja, Rok Tomšič, országaink együttműködéséről szólva elmondta: januárban Ljubljanában volt egy gazdasági találkozó, mely új perspektívákat nyitott meg e téren és ennek jele Magyarország kiemelt szerepe is az AGRA Kiállításon. Az, hogy Magyarország nem csak Szlovénia egyik legfontosabb külkereskedelmi partnere, de rendező partnerországként vesz rész a vásáron, kiszélesíti a további lehetőségeket. A kölcsönös áruforgalom mintegy 1,7 milliárd eurót tesz ki. Ebben különösen hangsúlyos helyet foglal el a mezőgazdaság és az élelmiszeripar. A vásáron Magyarország is bemutatja a legfontosabb élelmiszeripari termékeit, de tartani fog gasztronómiával és turisztikával kapcsolatos bemutatókat is.

 A magyar–szlovén kapcsolatok kiemelkedő fontosságúak számunkra – erősítette meg V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, és erre számos gyakorlati példa is van. Mindkét ország szilárdan kiáll a mézelő méhek védelme és a környezettudatos termelés mellett. Szlovénia igen jelentős partnerünk a Szövetség a GMO-mentes Európáért együttműködésben is. Határozott véleményünk, hogy Európán belül egy GMO-mentes övezetet kell kialakítanunk! (GMO: Genetically Modified Organisms – genetikailag módosított élőlények) Az AGRA vásáron az idei magyar részvételt a „Természet és hagyomány” cím alatt szervezzük meg, ennek keretében hazánk mintegy háromszáz négyzetméteren mutatkozik be. A Magyar Nemzeti Kereskedőház által nyújtott lehetőséggel élve különböző magyar cégek is megjelennek a vásáron, így a rendezvény hozzájárul az üzleti partnerek megkereséséhez, illetve megtalálásához.

 Magyarország, mint partnerország/díszvendég vásári napja a kedd, 2016. augusztus 23. lesz, amikor 9 órától 16 óráig nemzetközi együttműködési találkozót szerveznek. Ekkor Magyarország bemutatja a gazdasági együttműködési lehetőségeket és ezt a rendezvényt kulturális program is színesíti. Nemzeti parkjaink képviseletében négy is jelen lesz, a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a Balaton-felvidéki, az Őrségi és a Hortobágyi Nemzeti Park nyújt majd átfogó ismertetést, részletezve a nemzeti parkokban folyó gazdálkodást és mezőgazdálkodást. A Magyar Nemzeti Kereskedőház a vásáron elősegíteni kívánja a magas hozzáadott értékű, nemzetközileg is versenyképes termékeket és szolgáltatásokat előállító magyar vállalkozások exporttevékenységének bővülését. Különösen az agrárgazdaság és élelmiszeripar, az erdészeti tevékenység, egészségipar és biotechnológia, gépipar, elektronika, környezetipar, infokommunikáció és könnyűipar áll majd az előtérben.

Érdekes tényre hívta fel a figyelmet a kiállítást szervező Pomurski sejem Rt. Igazgató tanácsának elnöke, Janez Erjavec. Itt Magyarországon, a piacokon és az üzletekben nem nagyon látszik, de az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a 2016-os évet a Hüvelyes Növények Nemzetközi Évnek nyilvánította! Ezeknek a növényeknek a nitrogénmegkötő képessége növeli a talaj tápanyagtartalmát, ugyanakkor jelentős mértékben hozzájárulhatnak az éhezés és az alultápláltság csökkentéséhez. Az AGRA kiállítás felvonultatja a világ kiemelkedő márkajeles mezőgazdasági gépeit, mindazt, ami a környezetbarát és az egészséges élelmiszer termesztéséhez, előállításához szükséges, miközben kiváló terményeket, élelmiszeripari termékeket, ételeket és borokat is megtekinthetnek, kóstolhatnak az érdeklődők.

Az öko-gazdálkodáshoz és élelmiszerek bemutatójához, az erdő- és fagazdálkodáshoz, a biztonságos és környezetbarát földműveléshez szükséges mezőgazdasági gépek bemutatását kiegészíti a tenyészállatok kiállítása is, amelynek a vásár istállói adnak színhelyet. Bemutató segíti a szlovén őshonos állatfajták minél jobb megismerését is, így a vendégek számtalan érdekes információt kaphatnak a szarvasmarhákról, a lovakról, a sertésekről és a nyájról, de betekintést nyerhetnek a méhek és a halastavi halak világába is. A szakértők közszemlére teszik az élelmiszer-feldolgozóipari és borászati felszereléseket és a megújuló energiaforrások felhasználási lehetőségét egyaránt. Jelentős szerep jut a szlovén élelmiszeriparnak, amely az egyes ágazatokkal, például a gabonatermesztéssel, a borászattal és a gyümölcstermeléssel együtt mutatkozik be.

Mindazoknak, akik a földművelést hivatásként űzik és azoknak is, akik csupán szeretett időtöltésként foglalkoznak a föld megművelésével, érdemes lesz megtekinteni a vásár kertjét, a permakulturális kertet, sőt az izgalmasnak ígérkező vásári mezőket is. A vásár területén létesített központi zöldséges kert több zöldségfélét és őshonos, régi növényt és terményt mutat be. A permakulturális kert három pillére: a föld, a fogyasztó, valamint a többlet visszajuttatása a természetbe, az önellátó és fenntartható agrokulturális rendszereket ismerteti, természetes ökorendszerben működve. A szalmafedeles ház előtt vásárnap zöldséges ételkülönlegességeket készítenek. A vásári mezőkön bemutatják a szlovén őshonos növénykultúrákat, főleg a hüvelyes növényeket: többfajta babot, olaj-tököket, lóherét, kölest, fűkeverékeket, hajdinakását, zöldségféléket, kendert. Az élelmiszeripart, építőanyagokat, textileket és a sokak által kedvelt csemegekukoricát is. A hangsúlyt az őshonos vetőmagfajták megőrzésére helyezik.

 Bár a kiállítás elsősorban szakmai jellegű, nem hiányozhatnak a szórakoztató programok sem. Az erős emberek számára az Erdőtulajdonosok 18. országos favágási versenye és a kötélhúzó csapatok mérkőzése kínál alkalmat a bizonyításra. Akik ennél szelídebb versenyeket látnának szívesen, azokat a Polkatánc-verseny, a Vásári kabalák táncversenye, A szlovén bortermelők labdarúgó válogatottjának mérkőzése (Figyelem magyar borászok: ott ilyen is van!) vagy a legnehezebb tök, a legszebben faragott tök kiválasztása kötheti majd le. A standoknál különböző hús- és tejtermékek - köztük kanca, birka tej- és tejtermékek, méz és méztermékek, tojás és kappanhús lesz elérhető. A vásár, akár családi programként is számításba jöhet, mert a belépőjegyek ára meglehetősen mérsékelt. Gyerekeknek 6 éves korig, kerekesszékkel érkezőknek és kísérőjüknek ingyenes, tanulóknak 4, nyugdíjasoknak 6, más felnőtteknek 7 euró. A parkolás ingyenes.

Kapcsolódó témák