2024. április 15. hétfő, Anasztázia és Tas napja
Harminc sikeres év
Révay András
2019.12.18 10:04
Nincs túl nehéz dolga annak, aki azt a feladatot kapja, hogy nevezzen meg külföldön élő, ott dolgozó, sikeres magyarokat. Az is biztos, hogy a számuk jóval nagyobb annál, mint akiket már szárnyára kapott a világhír. A legtöbbünk ilyenkor azonnal a művészekre gondol, hiszen valamilyen szűkebb szakterület ugyancsak sikeres képviselőjéről nem jut el mindenhová az információ. Pedig van közöttük olyan is, akinek a tevékenysége, akár még közvetlen segítséget is jelenthet sokunk számára.

 Egy pici utazási iroda kezdte meg működését Rio de Janeiróban, éppen harminc évvel ezelőtt. Mindössze pár alkalmazottja volt, ám közülük kettő még ma is ugyanott dolgozik – és ez sokat elárul a cégről! Tulajdonosa, Franciso Havas, bár Brazíliában, São Paolóban született, kitűnően beszél magyarul. Ez érthető, ha tekintetbe vesszük, hogy anyai nagyszülei 1922-ben érkeztek Brazíliába, hozták magukkal a kislányukat is. Francisco édesapja, Havas László - bátor ember lehetett - 1926-ban, 19 évesen, egyedül jött Dél-Amerikába! A történet további részét már könnyű kitalálni. Havas úr saját irodája megnyitása előtt az idegenforgalom több, különböző területén dolgozott, egyebek mellett például a Brazil Nemzeti Idegenforgalmi Hivatalnál is. Munkája során nagyon jól átlátta a brazil turizmus problémáit és azt is, mit volna érdemes csinálni. Önállósította magát, vállalkozása egy közepes méretű utazási irodaként működött, egészen 2007-ig.

 Ekkor tagja lett egy nagy idegenforgalmi szervezetnek, az Eagle Group (Grupo Águia) konglomerátumnak, melynek hatszáznál is több alkalmazottja van. Önálló cégek, de közös központjuk van és egymásnak résztulajdonosai. Bizonyos költségeket is közösen fedeznek. Így együtt, a legnagyobb idegenforgalmi, beutaztató rendszert működtetik Brazíliában. A legerősebbek például a sportturizmus területén. Az egykori Brazil Légitársaságnál – a már megszűnt – VARIG-nál a sportturizmus részleg szakemberei mind átkerültek a közös cég, illetve részben a HAVAS munkatársai közé, attól kezdve a sport-beutaztatásokban ők közösen lettek a legjobbak. A munkából a Havas Creative Tours is kivette a részét, így például a Futball VB idején ők egyedül ötvenezer (!) ember utaztatását végezték. Megszervezték a földi szolgáltatásokat, buszokat, transzfereket, szállásokat, repülőjegyeket. Követte ezt az Olimpia, ahol a beutaztatásban a HAVAS-nak szintén óriási részesedése volt és akkor nem beszéltünk még a Dél-Amerikán belüli futball tornák közönségének „mozgatásáról”. Ezek az események alapozták meg a cég hírnevét.

A két világesemény hatására Brazília - és benne Rió - infrastruktúrája nagyon sokat fejlődött, gyarapodott. Új metróvonal nyílt, sokáig elhanyagolt kikötői raktárépületek idegenforgalmi létesítményekké váltak és a rendezvények elmúltával is megőrizték vonzerejüket, mindmáig igen sok turista jár arra. Bár az infláció nőtt, de a dollár sokat erősödött, az árak így olcsóbak lettek. Brazíliában ma mindenki tud – a pénztárcájának megfelelően – olcsón, biztonságosan étkezni, szállást találni. Ez az utolsó nyolc-tíz év az iroda életében is óriási fellendülést jelentett. A Copacabana területén, egy nehezebben megközelíthető részről kiköltöztek a város új üzleti negyedét képező, a zajos belvárostól távol, a tengerparthoz közel eső, elegáns Avenida das Américas-on, a Barra da Tijuca negyedbe. A metrótól szinte autópálya szerű út visz ide, ahol még a városi autóbusz is gyors, mert a többitől elválasztott, zárt pályán halad.

 Havas úr a saját cégénél, most is különleges érdeklődéssel figyeli a magyar turizmus helyzetének változásait, olyannyira, hogy hivatalos képviselete is van Magyarországon és jelenleg közel húsz magyar utazásszervező irodával áll közvetlen kapcsolatban. A képviselet vezetője - Sárdi Rezső – elmondta, Brazília még a „hétköznapi” magyar turista számára sincs olyan messze! Ennek a hatalmas országnak vannak olyan nagyszerű látványosságai, amiről már szinte mindenki hallott, de olyan is van, amiről itthon jóformán még senki! Az érdeklődők számára kétféle alapprogramot ajánlanak. Az egyiknél viszonylag kevés repüléssel, tehát olcsóbban meg lehet oldani az utazást. Az utasok Rióba érkeznek, és onnan autóbusszal mennek tovább. Észak vagy Dél felé járják végig a tengerparti sávot, ahol olyan csodálatos helyek vannak, mint Búzios, Ilha Grande vagy Paraty – az UNESCO Világörökség része. Mindez úgy négyórányira Riótól és útközben is rengeteg a látnivaló.

 Paraty-ból tovább lehet menni São Paolóba, az ide látogatóknak rendszerint még felkínálnak egy kirándulási lehetőséget a méltán népszerű Iguassu vízeséshez, amit – ha már az ember ott van – mindenképp érdemes megnézni, aztán onnan jöhetnek haza! Ezek tíz – tizenkét napos utak, igen szerény költségvetéssel kihozhatók. A másik út majdnem egész Brazíliát magában foglalja. Rendkívül változatos ország, itt van a világ legnagyobb, 8000 kilométer hosszú tengerpartja! Ennél az útnál a TAP légitársaságot érdemes igénybe venni, járatai Lisszabonból az összes fontos brazil városba repülnek – naponta többször is. Velük lehetőség van arra, hogy az utas másik városból jöjjön vissza, mint ahová először megérkezett. A legtöbb magyarországi irodánál elérhető olyan út, amelynél Rióba érkezünk, onnan Salvadorba megyünk, ahol feketék laknak, afrikai a kultúra és a gasztronómia. A következő állomás a Rio Negro és az Amazonas összefolyásánál Manaus, majd továbbmehetünk Iguassu-ba. Útközben bekukkanthatunk pár órára a kifejezetten fővárosnak épített Brazília városba és a vízesés meglátogatása után São Paulóból jövünk haza.

Sokan nem tudják, hogy a belső utazásokat olcsóbbá teheti az ötkuponos brazil légi bérlet. Érdemes úgy szervezni, hogy a körút Rióval vagy az Iguassu-val végződjön, az a két legmaradandóbb élmény. Van rengeteg más is, amit általában nem kínálnak az utazási irodák, a Havas Creative Tours viszont arra törekszik, hogy kuriózumokkal szolgáljon. Ilyen például Pantanal, a világ legnagyobb ősmocsara, ahol az esős évszakban csak hajóval lehet közlekedni. A százötvenezer km2 területen fantasztikus állatvilág él, közöttük jaguár, kajmán, vízidisznó és mintegy tízmillió aligátor! Pernambucó állam fővárosa Recife, amit Amerika Velencéjének is neveznek, mert a folyótorkolatok szigeteket zárnak közre. Hetven kilométerre tőle van a „Csirkék kikötője”, Porto de Galinhas, Brazília egyik legszebb üdülőhelye, csodálatos tengerparttal és szállodákkal. A külföldiek még nem nagyon fedezték fel.

 Amerikai haditengerészeti támaszpont volt sokáig a vulkanikus eredetű, 18 km2 kiterjedésű Fernando de Noronha szigete, mely ma már a turisták által is látogatható. Szigorúan védett természetvédelmi terület, a leszálló repülőgépek számát is korlátozták. Búvárparadicsom! A világ öt legjobb helye között tartják nyilván. Nemcsak merülni, sznorkelezni is élmény itt. A vízhőmérséklet átlagosan 26 C°, a látótávolság a vízben ötven méter. A sziget alig lakott, autóközlekedés nincs. A víz alatti élővilág annál gazdagabb. Recife-től 148 km-re van Fazenda Nova városa, ami különleges színházi előadásairól híres. Egy színházigazgatónak 1962-ben támadt az ötlete, hogy felépítsék ide Jeruzsálem városának mását. Az építkezés 1968-ra fejeződött be – még római Forum is van benne - és akkor kezdte meg működését a Nova Jerusalem Theater. Minden évben, Húsvét környékén passiójátékot rendeznek és egy oratórium keretében – 300-500 színész közreműködésével, bemutatják Krisztus szenvedéseit. Az elmúlt évtizedekben körülbelül négy millióan nézték meg. A magyar közönség még szinte egyáltalán nem hallott róla, ám a HAVAS szervezésében ide is ellátogathatunk.

Kapcsolódó témák