2024. július 22. hétfő, Magdolna és Magda napja
Harmincnyolc, a harminckilencből
Révay András
2019.10.13 21:33
Amennyiben arról van szó, hogy harminckilenc feltételből harmincnyolc teljesül, arról bizton állíthatjuk, hogy nagyon jó eredmény. Egy közelünkben fekvő – magyarok által sűrűn lakott és látogatott – városról és környezetéről, a szlovákiai Kassáról ezt bátran elmondhatjuk.

Az UNWTO, a Turisztikai Világszervezet – United Nations World Tourism Organization – szerint ahhoz, hogy egy terület vonzó idegenforgalmi célpont legyen az összesen harminckilenc természeti és társadalmi adottságból kell minél többet felvonultatnia. A Kassai Régióban ezekből csak egy hiányzik: a tenger! A Szlovák Köztársaság Kulturális Intézetében tartott bemutatón Török Attila, a Kassai Régió Turizmus marketing menedzsere először a régió területéről szólt. Gömör, Szepeség, Kassa környéke és Zemplén tartozik ide, tizenhét város, 440 falu található a régióban. Ha kiindulópontnak Kassát választjuk, akkor a város száz kilométeres körzetén belül, autóval legfeljebb száz perc alatt elérhető távolságban, az UNESCO Világörökség listáján szereplő helyszínekből 18 található! Egyebek között hat barlang, az egyikben még csónakázni is lehet, és itt van a világ egyik legnagyobb várkomplexuma is.

Attól függően, hogy ki, mennyi időt szán Kassa környéki barangolásra, a helyi szakemberek több programcsomagot is összeállítottak. Az egynaposok között szerepel például a „Keresztbe-kasul a Szlovák Karszton át”, ahol a terület számos kincset rejteget a föld felszínén, de alatta is! Ez a vidék Közép-Európa legnagyobb karsztos területe, már 1973 óta védettséget élvez. Van itt olyan barlang, ami átnyúlik Magyarországra is. A legnagyobb vonzerő mégis a Krasznahorkai Barlang. Elsősorban a kalandvágyóknak ajánlják, mert csupán tapasztal kísérőkkel, teljes barlangász felszerelésben látogatható! Legfőbb látványossága a Rozsnyói Bányászok 34 méter magas cseppköve, amit sokáig a világ legnagyobbjaként tartottak számon. A kevésbé bátrakat a 3,3 kilométer hosszú, monumentális Szádelői Völgy szurdoka várja, ahol a mészkőfalak magassága meghaladja a 310 métert. Itt különleges sziklaformák, meredek falak és sziklás szorosok sokféleségét csodálhatjuk meg.

 Ugyancsak egynapos kirándulás keretében ismerhetők meg a Gömöri Kincsek. Közöttük van az Európában is különleges ritkaságnak számító Mártonfalvi Aragonit Barlang. Az egész világon összesen négy van belőle. A belső terét lelógó, tű formájú alakzatok díszítik, de látható itt korallra emlékeztető „vasvirág” is. A felszínen feltétlenül látni kell Betlér község határában az Andrássy kastélyt, melyet elkerült az 1945-ös fosztogatás, így a belső helyiségek és a gyűjtemények kiváló állapotban maradtak meg. Az épületet csodás park övezi, értékes fafajták, vadon élő állatok népesítik be. A krasznahorkai vár tövében áll a szlovákiai „Tadzs Mahal”, Andrássy Dénes gróf és felesége, Franciska mauzóleuma, az egész ország egyik legszebb építészeti műemléke. Felesége halálakor a gróf építtette 1903-1904 között, később őt magát is ide temették.

„Nagyjaink nyomában” nevet kapta a harmadik egynapos program, melyben természetesen II. Rákóczi Ferenc sírja és emlékháza áll a fontossági sorrend élén. Kassa a szabadságharc egyik központi helye volt, érthető tehát, hogy a fejedelem földi maradványait – végakaratának megfelelően – a Szent-Erzsébet dómban helyezték el ünnepélyes keretek között 1906-ban, amikor Törökországból hazaszállították. A fejedelem emlékét 1991 óta egy különleges épület is őrzi, Rákóczi rodostói házának másolata. Kassa másik híres szülötte Márai Sándor. Az eredetileg Grosschmied nevet viselő család két világhírességet is adott, Sándor öccse Radványi Géza néven vált világhírű filmrendezővé. A házat, amelyet ma emlékházként látogathatunk 1910 körül vásárolta meg a család. Az író remekül megkonstruált szobra a turisták kedvenc fényképezkedő helye lett.

Kétnapos program az „Út a Szlovák Paradicsomba”. Az itt található Nemzeti Park az ország és a szepességi régió egyik legszebb helye. Nevét a ritka természeti szépségeknek, az egyedi látványnak köszönheti. Az első napon a látogató – hivatásos vezető által kísért – egész napos túrán vehet részt. A turistákat 300 kilométernél is hosszabb jelzett útvonal és via ferrata, tehát vaslépcsővel, kapaszkodókkal megerősített út várja. Nyáron 150 kilométeres kerékpárúton lehet kerekezni, télen síelők, sífutók, jégmászók veszik birtokba a terepet. A kirándulás második napján a Dobsinai Jégbarlang lehet a célpont. Ez a világon fellelhető jégbarlangok közül az egyik legnagyobb, 2000 óta szerepel az UNESCO Világörökség listáján. Ez az első villannyal megvilágított barlangok egyke és már 1878-ban gondozott hegyi parkon át vezetett ide az út.

 Igaz ugyan, hogy a Dobsinai Jégbarlang télen zárva van, ennek ellenére nagy sikere van a téli Jeges Expressznek, ami szombatonként közlekedik. Május – júniusban járt – és jövőre is járni fog – a Gömöri Expressz, olyan tájakon, ahová korábban nem ment a vonat. Ezeken a vonatokon az utas nincs magára hagyva, a táj szépségében gyönyörködve, közben tanácsokat, kirándulási tippeket is kap. Szeptember végéig minden szombaton járt a tokaji Bicikli Express, erre olyan nagy volt az érdeklődés, hogy a működését egészen október közepéig kitolták. Kifejezetten a futók számára indítják Pozsony – Kassa útvonalon a Maraton Expresszt, ahol a vonaton előadásokat is tartanak. Mindezeken felül számos helyi kisvonat igénybe vételére is van lehetőség. Ha jó a síszezon, van hó, akkor a kassai régióban a Magas Tátránál olcsóbban lehet síelni és ennek főleg a Magyarországról rövid időre átruccanók örülnek.

 Magát Kassa városát is rengeteg turista keresi fel, szinte a világ minden tájáról. Amerikaiak azért jönnek, mert innen származik a családjuk, az izraeliek számára pedig nagyon „érdekes” a város – mondta el Marika Duffeková PR menedzser. Kassa Szlovákia második legnagyobb városa, három egyetem otthona, itt található a leghosszabb sétálóutca az országban. Budapestről kocsival három óra alatt elérhető. A dóm a legkeletebbre fekvő gótikus katedrális Európában. Múzeumában található Szlovákia legnagyobb – 2820 darabos – aranykincse. Ez Európa egyetlen nemzeti aranykincse, ami nem bankban, hanem múzeumban van. Híres a Nemzetközi Békemaraton, mely a világon a második, Európában pedig a legrégebbi városi maraton-futás, 1924-ben volt az első. Akkor csak 9, most tizenegyezer futó állt rajthoz. Népszerű a karácsonyi vásár – és ami igazán érdekes – működik még az a söröző, ahol Bethlen Gábor vette feleségül Brandenburgi Katalint. A látnivalóktól elfáradva érdemes itt felüdülést keresni!

 

Kapcsolódó témák