2024. július 22. hétfő, Magdolna és Magda napja
Hátizsákkal a világ körül - ami Ibizán történik, az ott is marad...
Kiss Kriszta
2015.10.21 09:54
Nem szeretek többször ugyanarra a helyre visszatérni, de Ibiza más. Három évvel ezelőtt az egyetem befejezése után belekóstoltam; azóta a rabja vagyok és mondhatni teljesen megváltoztatott. 3 nyarat töltöttem el az álmok szigetén, és ha most döntenem kéne, nem tudnám eldönteni, melyik volt a legjobb. Rengeteg új kapcsolatra tettem szert, több ismerősöm van a világ minden részéről, mint a saját szülővárosomban.

Május ugyebár a szerelem hónapja, amikor ébred a természet és dúl a l´amoure. Így van ez Ibizán is, ahol viszont nem csak a természet ébred fel, hanem a világ legjobb klubjai is újra megnyitják kapuikat, és beindul az élet. Ilyenkor bulizni vágyó fiatalok milliói lepik el a szigetet, akik újjászületni jönnek a „magic island“- re.  A szigetnek van egy bizonyos varázsa, ami szorosan összefügg a 60-as évek hippi mozgalmaival: a szabadságra vágyó fiatalok ezrei hagyták el országukat, tiltakozva a háborúk ellen, hátat fordítva a megszokott unalmas életüknek és a szabadság szigetére költöztek, ahol gondtalanul élhettek. Ez a bizonyos érzés a mai napig érezhető, hiszen itt mindenki boldog és nincs ok a szomorúságra.

Ibiza város

 

A turisták többnyire csak bulizni jönnek, és sokan nem tudják, hogy a sziget sokkal többet rejteget, mint hogy „táncolj egész este, és aludj egész nap“. A gyönyörű mediterrán tengerpartok, az égszínkék tenger, az óváros meseszép utcácskái, a kikötő, Formentera, a felejthetetlen naplementék a Café del Marnál és nem utolsó sorban a napfelkelték a Bora Bora Beachen egy életre szóló élményt nyújtanak.

  

       

Szülinapom a Bora Bora Beachen

 

Sokan csak pár napra érkeznek a szigetre, ami nagyon rövid idő. Amit tapasztalt rókaként mindenkinek ajánlani tudok, az minimum 1 hét, illetve az autóbérlés. A szebbnél szebb tengerpartok rengeteg csodát rejtenek, melyeket sokszor keresni kell ugyan, de hidd el nekem, nagyon megéri. Van pl. egy elrejtett barlang az Es Vedra sziklánál, Cala d´Hort Beachen, ahol mai napig élnek hippik, és ahonnan a legszebb kilátást is átélhetjük.

Az Es Vedra szikla és a hippi barlang

  

 

A hippi barlang

 

A legszebb partok közé tartozik még Cala Moli, Cala San Vincente, Cala Conta, Las Salinas, Cala Salada és nem utolsó sorban Playa D´en Bossa, mely az őrült bulikról híres. Ha valaki kikapcsolódást tervez a buli szigetén, akkor biztos felejthetetlen élményt nyújt számára San Antonio, és a nyugati part, beleértve Café del Mar környékét is, ahol a világ legszebb és leghangulatosabb naplementéit lehet átélni.

Napfelkelte a Bora Bora Beachen

Café del Mar

 

Ha viszont valaki csak pár napra érkezik, akkor többnyire az emberek összesűrítik a programot, és ilyenkor tökéletes terv a naplemente után a sziget másik felére venni az irányt, és reggelig a Spaceben tombolni át az éjszakát. A Space közvetlenül a Playa D´en Bossán található, így ha valaki még mindig nem fáradt, akkor a hotelszoba helyett biztos barátokra lel majd a Bora Bora Beachen, ahol fiatalok százai várják az első napsugarat, miközben szól a telefonokból az elektronikus zene.

Ha valaki nem csak tombolni jön, hanem kicsit kikapcsolódni is, akkor egy jó döntés akár egy napra is átutazni Formenterára, mely fehér homokos partjairól híres, valamint a Raffaello reklámot is itt forgatták anno. Igazi Karib-szigeteki élmény, mely szintén szebbnél szebb partokkal büszkélkedik. Itt érdemes egy napra biciklit (5 euro/nap) vagy robogót (30 euro/nap) kölcsönözni, mellyel be lehet járni az egész szigetet.

Formentera

 

A sziget egyetlen hátránya, hogy átlagban véve nagyon drága az árak tekintetében. Ha valaki bulizni megy, akkor azzal számoljon, hogy 2dl víz 11 euróba, valamint egy vodka citrom 18 euróba fog fájni. A klub belépőkről nem is beszélve. A legolcsóbb jegyek 30 eurónál kezdődnek, de ezek az olcsó bulik nem a legjobbak. Aki minőségi party-t szeretne átélni, annak kicsit invesztálnia kell, mivel a legjobb bulik 50 – 80 euró között mozognak. Magyarul nem lehet 50 euróból megúszni egy estét, a hotel árakról nem is beszélve. Aki beéri egy 3 csillagos hotellel, 70 euróval számoljon egy éjszakára, de viszont aki igényli a kényelmet, az biztos hanyatt esik majd, miután megtudja, hogy pl. az Ushuaiaban a legolcsóbb szoba 600 euro /éjszaka egy személyre, szóval egy kétszemélyes szoba 1200/éjszaka.

A sziget a világ legnagyobb buli szigete, így minden nap más klub forgatagában találhatjuk magunkat (Ushuaia, Amnesia, Privlilege, DC10, Blue Marlyn, KM5, Pacha). Nekem volt szerencsém mindent kipróbálni és átélni, így hát rengeteg élményem fűződik az egyes klubokhoz valamint dj-khez.

 

 

Amnesia

 

Talán a legszebb élményem az volt, amikor VIP backstage-ben voltam a 2015- ös világranglista első helyezett Dimiti Vegas & Like Mike –kal. Leírhatatlan érzés volt fenn állni az Amnesia színpadán, a világ egyik legjobb klubjában, úgy hogy 5000 ember irigykedve figyel, miközben én pezsgővel öntöztem az embereket. Beszélgetni, bulizni és fotózkodni velük – hát nem sok ember mondhatja el magáról, de ez csak egy a sok történet közül.

 

Like Mike

 

Loco Dice az alábbi gondolatokat fogalmazta meg ezzel kapcsolatban:

 „Ibizának köszönhetően sikerült megnyílnom. Az „Őrült“ (Loco) nevet ruházta rám. Sikerült végre megértenem önmagam. Sok tapasztalatot gyűjtöttem, voltak köztük jók és rosszak is. Sokat tanultam ez évek alatt. Mondhatni ez volt életem legnagyobb tapasztalata, és én boldog vagyok, hogy megtapasztalhattam. Ez nem az, amit a tévében lát az ember, vagy amit a könyvekben olvasunk. Ezt mindenkinek magának kell felfedeznie, ha más választás nincs, akkor akár egyedül is” Loco Dice

Ibizára én nyaralni indultam, de mivel nagyon megtetszett, így hát úgy döntöttem, hogy maradok a nyár végéig. Ha huzamosabb ideig ott élsz, tapasztalatokat gyűjtesz és megtanulod, hogyan is működik a sziget valójában. Rájön bizonyos fortélyokra, mint pl. a dj pultba való bekerülés, ami nem egyszerű, de nem is lehetetlen. Kell hozzá némi kapcsolati tőke vagy nagyon jó „beszélőke”. Volt egy haverom, aki úgy jutott be nem egyszer a VIP-ba, hogy eljátszotta, hogy ő az akkor épp fellépő DJ hangmérnöke vagy a legjobb barátja. Így történhetett meg velem is, hogy egy VIP asztalnál szórakoztam Marokkó hercegével vagy például több alkalommal is együtt tölthettem olyan előadókkal, mint: Nervo, David Guetta, Dimitri Vegas & Like Mike, Nicky Romero, Hardwell, Sweedish House Maffia.

Nervo                                                               

Hardwell

 

Mindig történik valami, és sok érdekes ember fordul meg, talán ezért is szeretek ide járni, mivel a napok nem unalmasak. Amikor egy kicsit más kikapcsolódásra vágytunk, Full Moon Party-t szerveztünk az Es Vedra sziklánál, ahol az álmok teljesülnek – állítólag.

Az Es Vedra szikla

 

Máskor egy nappali hajó party tette még változatosabbá a hétköznapokat:

  

 

Hajó partyk

 

Most biztos sokakban felmerül a kérdés, hogy miből finanszíroztam az egészet. A válaszom egyszerű: bátorság, emellett pedig jókor kell jó helyen lenni. Az álmaink eléréséhez nem kell más, mint megtenni az első lépést, és utána csak sodródni az árral. Bele sem merek gondolni, ha akkor épp nem lett volna bennem elég bátorság és nem mertem volna belevágni az egészbe…soha nem tudtam volna meg milyen az az érzés, mikor sírsz a boldogságtól és az albumok lapozása közben akarva – akaratlanul kicsordulnak az örömkönnyek a szemedből.

Nem tudom, még mit hoz a jövő, de egy valamit biztosan tudok, hogy ha minden kötél szakad, akkor van egy hely, amely mindig befogad, ahol begyógyulnak a sebek, ahol mindenki boldog és ahol álmodni lehet, mivel ez a hely mindig visszavár.

 

LINKEK.:

Youtube.: https://www.youtube.com/channel/UCtBr--wIL545nvTjc2N2flw?sub_confirmation=1

Instagram.: https://instagram.com/alex___simon/

Facebook.: https://www.facebook.com/diaryofalex?ref=hl

A 2014 – es ibizai nyár Aftermovie.: https://www.youtube.com/watch?v=nhuM4WF8F4g

 

 

 

Kapcsolódó témák