2024. június 13. csütörtök, Antal és Anett napja
Hiánypótló, színes, érdekes
Révay András
2024.03.07 13:53
Gyakran mondják, hogy van egy dolog, amihez ebben az országban mindenki ért. Az is, aki nem! Ez pedig nem más, mint a futball! Az állítás igazságán talán nem érdemes vitatkozni, de ha egy pillanatra belegondolunk, egy valami fel kell, hogy tűnjön. Egy ennyire a közérdeklődés középpontjában álló témának mindezidáig nincs saját újságja! Nincs, ami csak ezzel foglalkozik és lehetőleg magas színvonalon. Nos, ennek mától vége!

 

Kocsis András 31 évig vezette az ország legnagyobb kiadói csoportját, a Kossuth kiadói csoportot, két éve pedig megalakult a Kocsis Kiadó Zrt, mely évente úgy negyven könyvet ad ki. Most útjára indítja a negyedik havilapját. Az első a világ egyik legjobb történelmi magazinja, a BBC History. Rendkívül magas minőségű és nagyon sikeres. A második, a roppant népszerű: „Amiről az orvos nem mindig beszél”. Ez egy alternatív egészségügyi magazin. Nem hókusz-pókuszokat terjeszt, olyan kérdéseket mer feszegetni, amiről a hivatalos orvoslás, hallgat. Senki előtt nem titok, hogy a kábítószer és a prostitúció után a gyógyszergyártás a legnagyobb üzlet. Tény, hogy ez a lap nem mindig, nem feltétlenül a hagyományos gyógyszereket javasolja. Nem támogatja az önterápiát, viszont elősegíteni próbálja az öngondoskodást, az előregondolkodást és a megelőzést.

A harmadik lap a sorban egy nagy kísérlet – talán meg tud tapadni a piacon – túl van a nyolcadik lapszámon. Ez a Ludas Mátyás, a régi, sok évtizedig közkedvelt hetilapot, a Ludas Matyit kelti életre, ma már csak havilap formájában. A negyedik a friss, a legújabb! Az Egyesült Királyságban már 1960 óta létező WorldSoccer-rel tavaly októberben kerestek meg minket – mondta el a lap bemutatásakor Kocsis András – és ma már a piacon is van. Mintegy 1500-1600 helyen lehet majd kapni, természetesen komoly kedvezményes előfizetési lehetőség is társul hozzá. Bizakodunk a sikerében, hiszen azt senki nem vitatja, hogy a világ legnépszerűbb sportjáról van szó! Reméljük, felkelti majd az ország sportklubjainak érdeklődését is.

Az tény – erősítette meg a főszerkesztő, Galambos Dániel – hogy nyomtatott termék kiadásához manapság kell némi bátorság. Bár az is igaz, hogy nagyon régen volt a magyar válogatott ennyire népszerű, mint éppen most. Igaz ez a „légiós” futballistáinkra is, akik külföldi csapatokban játszanak. A klubcsapataink között pedig ott van a FRADI, amelyik már rendszeresen megéri a tavaszt. Ezek a tényezők együtt biztatóan hatnak. Innen tekintve pedig a lap joggal számíthat hiánypótló kezdeményezésnek, hiszen jelenleg egyáltalán nincs a piacon színes futball heti- vagy havilap. Ráadásul hat évtizedes angliai tapasztalatokra is támaszkodhatunk. A brit kiadóval kötött szerződés értelmében, a lap felében az eredeti, a külföldön is olvasható cikkek szerepelnek, a másik felét viszont magyar témákból, itthon rakjuk össze.

Roppant kedvező, hogy az a bizonyos minimum ötven százalékos átvétel nem azt jelenti, hogy kötelező a „szoros” követés. Tehát nem kell az ott megjelent legfrissebb lapszámból venni az egészet. Nyitottá vált számunkra az ő óriási adatbázisuk, csakúgy, amint ez a BBC History-nál már évek óta bevált gyakorlatnak számít. Ennek az értéke pedig szinte felbecsülhetetlen. Soha magyar újságnak nem lenne lehetősége olyan interjúkhoz, olyan komoly anyagokhoz hozzájutni, mint ami most ezekből a világhírű lapokból rendelkezésünkre áll! Azokat a szakembereket, híres szereplőket, világhírű történészeket – pusztán az anyagi oldaláról nézve – mi meg sem tudnánk közelíteni! A másik pedig, ami legalább ennyire fontos: mindezekkel együtt jár a képjog. A mi lapunkhoz tehát letölthetünk az ő bázisukból szöveget és képeket is!

 

Munkatársaink a minőségi újságírás legjobb képviselőiből állnak, akiknek célja, hogy a cikkeknek hatásuk is legyen az olvasóra. Igyekeznek a gyűjtők és a fiatalok igényinek is megfelelni, a lapban mindig lesz poszter! Ebben az első számban mindjárt négy: Szoboszlai Dominik, Lionel Messi, a magyar válogatott és a Ferencváros csapatának egész oldalas képei találhatók. Ami pedig a külföldi tartalmi részt illeti, sok olyan téma jelenik meg, amivel idehaza máshol nem lehet találkozni. Például a távol-keleti ligák és az amerikai profi futballbajnokság indulása is szerepel. Komoly, tartalmas interjú olvasható Gera Zoltánnal, Sallai Rolanddal, Schäfer Andrással, nem hiányzik Fördős Beatrix története sem. A szerkesztők összeállították a XXI: század huszonegy legjobb magyar játékosának listáját – mely valószínűleg vitára ad majd okot, de talán pont jó, hogy baráti társaságban, iskolában ilyenről is lehet majd vitázni.

Kapcsolódó témák

Az idehaza mellőzött, külföldön világhírűvé vált magyar tudósok – sajnos eddig sem rövid – névsora 2020-ban újabb taggal bővült. Az Amerikai Egyesült Államokban 1985 óta élő kutatóbiológus szinte egyik percről a másikra került a figyelem középpontjába, vált híressé. A Kínában 2019-ben tapasztalt első megbetegedések után kitört járványt a WHO már 2020. március 11-én világjárvánnyá nyilvánította. Megfékezése eleinte reménytelennek tűnt, mígnem a nagy lendülettel folyó kutatások során felbukkant egy magyar név: dr. Karikó Katalin. Az ő szabadalma alapján készült el 2020-ban, a világon elsőként, a klinikailag is bizonyítottan hatásos oltóanyag a SARS-CoV-2 koronavírus-fertőzés ellen!

Valójában ez az elnevezés nem is egészen pontos. A kor nagyjából igen, de hogy sportág? Akkor még biztosan nem volt az. Sokkal fontosabb volt. Ma úgy hívjuk muaythai, de ezt hallván hányan tudják – úgy nagyjából – mit is takar ez a szó? Nem is igen volna értelme erről fejtegetésekbe bocsátkozni, ha a napjainkra sporttá vált egykori harcművészet magyar képviselői a közelmúltban nem értek volna el figyelmet érdemlő sikert.

A Múzeumok éjszakáján két rendezvénynek is otthont adott Budapesten a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia templom. Nem meglepő, hogy az évenként megrendezett és roppant népszerű rendezvényhez a főváros legöregebb temploma is csatlakozott, hiszen ez az épület már önmagában felér egy múzeummal. Az altemplomban megtartott második előadás a fővárosi fürdőkultúráról szólt és bár témája – első hallásra – nem nagyon illet a helyszínhez, rövidesen kiderült; az előzetes feltételezés téves volt, két okból is.

A történelem, a tiszti pálya, a katonaélet iránt érdeklődők számára sok új, érdekes információt nyújthat egy frissen megnyílt kiállítás. A Ludovika Akadémia történetét feldolgozó állandó múzeum nem egyszerűen hadtörténelmi jellegű kiállításnak ad helyet, hiszen középpontjában nem az események, hanem elsősorban az emberek állnak. Az előzetes bejelentés nélkül látogatható kiállítás helyszíne a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Ludovika Szárnyépület, (1083 Budapest, Ludovika tér 1.) Az esetleg változó nyitva tartás idejéről a https://www.uni-nke.hu oldalon lehet tájékoztatást kapni.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán működő Ludovika-történeti Kutatóműhely, 2020-ban, Zrínyi Miklós születésének 400. évfordulója alkalmából már rendezett egy kiállítást, Zrínyiek a haza szolgálatában címmel. Most az Egyetemen egy újabb kiállítás nyílott, a Kutatóműhely Zrínyi-Újváron folytatott feltárási munkáinak eredményéből. A kiállítás szeptember 20-ig látogatható az Egyetem Hungária körúti Kari Könyvtárának épületében.