2024. június 18. kedd, Arnold és Levente napja
Kenyér, torta, tűzijáték
Révay András
2021.08.05 19:26
Ha nem is ebben a sorrendben, de erről a három témáról szólt a sajtótájékoztató, amit a Parlament Vadásztermében tartottak a sajtó meghívott képviselői számára az augusztus 20-i ünnepség eseményeiről. A korábban még sosem látott méretű tűzijáték 3400 méter hosszan, a Margit-híd és a Petőfi-híd között, a Dunán elhelyezett csónakokról és pontonokról röppen fel a levegőbe. Az ország kenyerét és tortáját augusztus 20-tól vásárolhatjuk meg a szakboltokban, cukrászdákban.

Az előttünk álló Szent István nap a valaha volt legnagyobb szabású – fesztiválszerű - ünnepségsorozatnak ígérkezik - jelentette be Kovács Zoltán államtitkár. Több száz programra kerül sor, összesen 17 rendezvényhelyszínen. Ennek része lesz Európa legnagyobb, 34 perces tűzijátéka, 3,4 kilométeres Duna-szakaszon rögzített helyszínekről indítva. A rendezvények minden évben több százezer ember vonzanak. Lesz honvédségi légi parádé és a tisztavatással egybekötött katonai bemutató. A három és félnaposra tervezett ünnepségek lebonyolításáról külön erre a célra felállított operatív törzs gondoskodik, az eseményeket – ha változás nem jön közbe - korlátozások nélkül lehet majd látogatni. A teljes programról a https://szentistvannap2021.hu oldalon lehet tájékozódni.

A tűzijáték különlegessége lesz, hogy minden felvonáshoz meghatározott szín tartozik majd, mondta el Tóth Ferenc, a NUVU Kft. ügyvezető igazgatója. A 34 percet nem csak a tűzijáték tölti ki, kiegészítik más vizuális hatásokkal is. A felvonások között egyperces füstszüneteket tartanak, hogy a füst eloszolhasson és ne zavarja a következő látványt. A Margit-hídtól a Petőfi-hídig 17 darab folyami uszályról és 65 kisebb, gyöngysorszerűen elhelyezett pontonról indulnak majd a rakéták. A megszokott görögtűz az Erzsébet- és a Szabadság-hídról gördül alá. Megközelítőleg negyvenezer pirotechnikai eszközt használnak majd fel, mindegyiknek van európai minőség-megfelelési tanúsítványa. Az egészet úgy szerelik össze, hogy bármelyik pillanatban teljesen vagy részlegesen leállítható legyen, ha nem vár esemény – rossz időjárás, fegyelmezetlen hajós megjelenése – következik be.

 A Szent István napi kenyér versenyéről szólva Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke kiemelte: tizedik alkalommal hirdették meg a versenyt és két kategóriában mérkőzhettek meg a pékek, a hagyományos búzakenyereket felvonultató Szent István napi kenyér, valamint a teljesen szabad kezet adó Innovatív kategóriában. Míg korábban kötelező volt a hozzáadott élesztő használata, most erről szabadon dönthettek a versenyzők. A háromtagú zsűri szigorú szabályok mentén 46 versenyterméket kóstolt, illatolt, és vett alaposan szemügyre. Közülük, a két kategóriában összesen 14 lehetett ott a második zsűrizésen. A kenyerekben idén a markáns fűszerek helyett sokkal inkább a harmonikus ízeké volt a főszerep, illetve a különböző gyümölcsök, zöldségek, magvak és a burgonya kerültek előtérbe. Az Innovatív kategóriában pedig a technológiai kihívásokra, az egészségtudatosságra helyezték a hangsúlyt.

A Szent István napi kenyér megtisztelő címét most a Hel Pékség „Solymár gyöngye” elnevezésű kenyere nyerte. Ők tavaly az Innovatív kategória győztesei voltak, idén a kenyeret vezető pékük, Varró Zsolt elképzelése szerint sütötték. A négy összetevő: liszt, víz, só, élesztő mellett az idő is fontos szerepet játszott. Rozslisztről indított, 72 órás kovásszal kezdték és csak a dagasztásnál került bele egy százaléknyi élesztő. Az Év Innovatív kenyere címet a tiszakécskei Fejedelmi Pékség „Tisza-parti magvas” kézműves kenyere nyerte. A pékség közel 30 éve az összes kenyerét kovásszal készíti, a győztes is francia jellegű, vadkovászos kenyér lett. Speciális tésztahűtőkben, késleltetett kelesztéssel készült, így tudtak benne az aromaanyagok maradéktalanul érvényre jutni.

 

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke, Selmeczi László először arról szólt: az Ipartestület idén már tizenötödik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt. Kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült recepteket várnak minden évben, olyan tortákat, melyek az ünneppel, vagy Magyarországgal összefüggésbe hozhatók, és szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak. A tortaversenyben két másik kategória szereplői is odaállhattak a jelképes startvonalhoz. A Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére idén az Ipartestület a Magyarország Tortája verseny alkategóriájaként meghirdette az „Egy a Természettel” versenyt is, melynek győztese a Vadászati és Természeti Világkiállítás Magyarország 2021. hivatalos tortája lesz. A harmadik kategória pedig a Magyarország Cukormentes Tortája verseny, amit az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal közösen, tizedik alkalommal hirdettek meg, ugyancsak párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel.

A Magyarország Tortája címet idén Fodor Sándor budapesti cukrász kreációja, a „NAPRAFORGÓ” fantázianevű torta viselheti. Elkészítését a nyári napraforgó mezők inspirálták, mégis egy igazi négy évszakos torta született. Jól esik a nyári melegben, ilyenkor a vilmoskörte üdeségével és a hársmézes joghurt savanykásságával frissít, a hűvösebb napokon pedig, amikor melegebb ízekre vágyunk, a pirított napraforgó telt ízével és karamellizált csokoládéval kényeztet bennünket. Szerkezete, felépítése határozottan érdekes. Csokoládés, ropogós talpon, búzaliszt mentes, pirított napraforgó őrleménnyel készült felverten helyezkednek el a különböző textúrájú rétegek. A napraforgó, a csokoládé, a körte és a méz „szeretik egymást”, körbeérnek az ízek, melyeket a vilmoskörte pálinka még inkább kiemel.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt és az „Egy a Természettel” versenyt is Füredi Krisztián, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmestere nyerte a „Beszterce rózsája” és a „Nimród” fantázianevű alkotásokkal. A cukormentes, elegáns küllemű „Beszterce rózsája” torta harmonikus ízvilágú, benne a sárgabaracké a főszerep. Ez a kiváló gyümölcs több rétegben, zselé é mousse formájában is megjelenik a textúrák között, még a piskótában is szerepel barackmagliszt alakban. Friss íze remekül passzol a dióval és az étcsokoládéval, a párosítás a tradicionális magyar süteményeket idézi. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által elvégeztetett számítások szerint energiatartalma szeletenként 206,3 kcal, szénhidrátértéke 12,4 gramm, így a cukorbetegek számára is jó választás lehet.

 Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére meghirdetett verseny győztes tortáját is Füredi Krisztián készítette. A „NIMRÓD” elnevezésű alkotás harmonikusan ötvözi a vegyes bogyós erdei gyümölcsök, a fekete ribizli és a gesztenye ízét. A gesztenyéhez remekül illenek a likőrök, így a cukrászmester a vadászok egyik ismert, nevezetes italát, a St. Hubertust is belecsempészte a tortába. A kakaós sablé-ra helyezett gyümölcsös és gesztenyés rétegeket lágyan öleli körbe a könnyű vanília mousse. A díjnyertes tortákat árusító cukrászdák listáját a fogyasztók augusztus 16-tól találják meg a www.cukraszat.net oldalon, a lista várhatóan augusztus 19-ig napról-napra bővülni fog. A torták minőségének védelme érdekében most is csak az év végétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik.

Kapcsolódó témák