2024. június 13. csütörtök, Antal és Anett napja
Kerékpárral Olasz-Svájcban
Révay András
2024.04.27 10:20
Azt már az iskolában megtanultuk, hogy Svájc érdekes ország. Több nemzetiség él – nagyjából elkülönülten – de mégis egységesen benne, hivatalos nyelve is négy van: a német, a francia, az olasz és a rétoromán. Politikailag szigorúan semleges, éppen ezért rengeteg fontos nemzetközi intézménynek ad otthont. Természeti szépségekben gazdag, így hát rengeteg turista keresi fel, mind megtalálja az érdeklődésének leginkább megfelelő elfoglaltságot, a vitorlás hajózástól a magashegyek megmászásáig. A nemzetiségi megoszlás a konyhatechnikában is megmutatkozik, gasztronómiai kalandozásokra is jó lehetőséget kínál.

Ticino, az ország déli részén fekvő olasz nyelvű kanton, balzsamos éghajlatáról, szubtrópusi kertjeiről, valamint lélegzetelállító alpesi tájairól ismert. Svájc saját kis Olaszországa alig több mint egy óra autóútra található Milánótól. Tudjuk, hogy a kerékpározás az egyik legjobb módja egy vidék felfedezésének, és olyan tevékenység, amely javítja a mentális és fizikai jólétet. A kerékpározás a mozgás szabadságát, a szél izgató érzését a bőrön és a táj megfelelő ütemű gyönyörködtetésének izgalmát kínálja és ez alól Ticino sem kivétel. A főbb városokban nagyon népszerű kerékpármegosztó rendszerek működnek, és az elmúlt években megnőtt a kerékpárral kapcsolatos lehetőségek száma: új útvonalaktól az e-bike töltőállomások átfogó hálózatáig, az új kerékpárutaktól és kerékpáros szállodákig.

Nemrég Giubiascóban is megnyílt egy már Magyarországon is jól ismert Velo Café, a kerékpárosok új találkozóhelye. Közvetlenül a Bellinzonát és Locarnót összekötő kerékpárút (SvájcMobility hivatalos 31-es útja), mellett található és a gépészeti műhely, a szakkereskedő és a hangulatos kávézó innovatív keverékét alkotja. A Velo Café segíti a vendégeit Ticino napsütötte szőlőültetvényein vezetett túrákkal, lehetőséget kínálva, hogy két keréken fedezzék fel a régiót, a tájat és abban a szépségeket. A Velo Café vendégei exkluzív szolgáltatások széles skálájához férhetnek hozzá, beleértve a kerékpárteszteket és a felszerelések testreszabását, ugyanakkor étel, italt szolgálnak fel, amelyeket akár társaságban is elfogyaszthatnak, esetleg egy izgalmas film nézése közben.

A Velo Café kiváló kiindulópontja lehet a Maggiore-tóhoz tett kirándulásoknak. A tó körüli hurok egész évben megtehető, és átlépi az olasz határt. Ha a 163 km-es körút túl soknak tűnik, kellemes alternatíva egy vízparti nap eltöltésére a féltó túra. Ez a közel 100 km-es útvonal Locarnóban kezdődik és ér véget. A Magadino-síkságon át vezet Gambarogno-ba, ahol minden falunak megvan a maga különleges varázsa. Az olaszországi határátkelőhely Dirinellában található. Az út 30 km-től folyamatosan emelkedik és süllyed Lavenóig, ahonnan komppal lehet eljutni Intrába. Az emelkedők többnyire rövidek, de vannak meredek szakaszok is. Ezután megkerüli a tavat egészen Cannobioig, és átlépi a határt vissza Svájcba. Miután áthaladt Brissagón és Asconán, az utazó ismét Locarnóban találja magát.

A Lago Maggiore után érdemes ellátogatni a közeli Lugano-tóhoz. A névadó városka érdekességeinek megtekintése után következhet Capriasca. Egy dombos régió, amely Luganótól északra a Monte Ceneri lábáig terjed. Tökéletes hely a kerékpározáshoz és a különlegességek megkóstolásához. A „La via dei sapori in Capriasca”, az ízek útja Capricában arra hívja a kerékpározókat, hogy merüljenek el e régió érintetlen szépségében és kulináris hagyományaiban. Az utazó autentikus alpesi legelőket és kunyhókat érhet el, ahol felfedezheti a helyi sajtok, pácolt húsok titkait. Az e-MTB kedvelőinek szólnak az út mentén található töltőállomásokat jelző térképek. A hegyi pihenést választóknak viszont Capriasca a szálláshelyek nagy bőségét kínálja. A teljes útvonal 1436 méteres emelkedést jelent, 40,7 km hosszú és hegyi kerékpározásra ajánlott.

Egy másik javaslat a 34 km-es, többnyire sík terepen futó hurok Ticino déli részén, amely családok és akadálymentes kalandra vágyók számára is alkalmas. A „Piana del Laveggio Bike” útvonal (350-es út a Svájci Mobilitáson) aszfaltozott utakon, mezőgazdasági utakon, a nyüzsgéstől távol eső ösvényeken kanyarog, és a sokszínű Mendrisiotto-síkság felfedezéséhez vezet. A Luganó-tó és dús szőlőültetvények díszítik az UNESCO Világörökség részét képező Monte San Giorgio táját. Az út a Capolago pályaudvartól indul. Innen a kerékpárosok Riva San Vitale felé, majd Rancate felé tartanak Természeti szépsége mellett bőséges lehetőséget nyújt a helyi kultúrában való elmélyülésre és a jellegzetes helyi termékek megkóstolására, így ideális kirándulás azoknak, akik teljes biztonságban és nyugalomban szeretnék ötvözni a sportot, a kultúrát és a gasztronómiát.

Akik már a jövő évet tervezik, vegyék figyelembe, hogy 2025. április 13-án lesz majd a roppant népszerű slowUp Ticino, egy autómentes nap, amely egyedülálló mozgási és társasági élményt kínál. A Bellinzona és Locarno közötti 50 km-es útvonalat ingyenesen járhatják be a motoros forgalomtól mentes utakon, természetesen kerékpárral, de alternatívaként görkorcsolyával vagy egyszerűen gyalog is. Ez a nap az útvonalat (teljes egészében vagy csak részben) egy nyüzsgő szabadtéri fesztivállá változtatja, szórakozási és frissítőpontokkal az út mentén. A rendezvény az enyhébb mobilitást és a szabadban, jó társaságban eltöltött idő örömét ünnepli. Ideális családok, barátok és bárki számára, aki a mozgást szeretne élvezni a természetben, a forgalomtól távol.

Kapcsolódó témák