2024. április 29. hétfő, Péter napja
Kiegyensúlyozott turizmus
Révay András
2022.07.26 18:21
Mostanában egyre gyakrabban találkozunk ezzel a névvel, így hát fejtörő versenyeken is feladható kérdés lehetne: Hol van és pontosan mi Ras Al Khaimah? Röviden összefoglalva, hétezer éves múltra visszatekintő városállam a Perzsa-öböl partján. Mintegy kétszáz évvel ezelőtt a Brit Birodalommal állt háborúban, napjainkban viszont már az Egyesült Arab Emirátusok része, hatodik legnagyobb városa. Mindinkább vonzó turisztikai célpontként hívja fel magára a figyelmet.

 Ez a figyelemfelkeltés nem is eredménytelen. Már jelenleg is a világ leggyorsabban növekvő úti céljai közé tartozik, nem véletlenül. Az Egyesült Arab Emirátusok legészakibb emírsége, de a tagok között nincs kemény határellenőrzés, szabadon lehet utazni egyikből a másikba. Az „Emírségek természeti bölcsője” néven ismert Ras Al Khaimah (a szó kiejtése: raszelhejma) 64 kilométernyi érintetlen stranddal, vadon élő állatokban bővelkedő mangrove erdőkkel, hullámzó terrakotta sivatagokkal, lenyűgöző kanyonokkal és hegyekkel büszkélkedhet. Ezeknek a természeti értékeknek a védelme minden tekintetben fokozott elsőbbséget élvez. A természeti környezet, a tengerpart, sivatag, kicsit beljebb a hegyek, változatos pihenési lehetőséget kínálnak, ráadásul a hegyekben kissé hűvösebb is van.

A Ras Al Khaimah Turisztikai Fejlesztési Hatóság „Balanced Tourism” néven hirdette meg új turisztikai stratégiáját, amelynek célja, hogy a város az Emirátusok legfenntarthatóbb emírségévé váljon 2025-re, és addigra hárommillió látogatót vonzzon. A szervezet vezérigazgatója, Raki Phillips, elmondta: „Kulturális örökségünk és természeti környezetünk védelme, valamint az emberek megfelelő kezelése és a jó infrastruktúra iránti vágy sosem volt olyan erős, mint most, a pandémia utáni időszakban. A kiegyensúlyozott turizmus stratégia lényege, hogy a jövőben még jobban odafigyeljünk a turizmusra gyakorolt gazdasági, társadalmi és környezeti hatásokra. Itt az ideje annak, hogy a kevesebb műanyag felhasználáson túl all-inclusive megközelítéseket is alkalmazzunk, amelyek fókuszában - legyen az szálloda építése vagy új látnivalók létrehozása - a fenntarthatóság áll.”

Az új stratégia hosszú távú célokat szolgálva, a fenntarthatóság mind a négy alappillérét (környezet, kultúra, megőrzés és élhetőség) érvényesíteni kívánja a jövőbeli fejlesztések során. Ezzel nemcsak elkerülik a turizmussal kapcsolatos olyan problémákat, mint például a beépítettség aránya, zsúfoltság egy-egy világörökségi helyszínen, vagy egy egyedülálló természeti környezet tönkretétele, hanem úti célként a 21. század felelős utazóinak igényeire is megnyugtató választást kínál. Ezért az új szállodafejlesztéseknél már olyan átgondolt megoldásokat alkalmaznak, mint természetes anyagok és megújuló energiaforrások használata, tágas vendéglátóterek a zsúfoltság elkerülése érdekében, vagy a megfontolt tereprendezés.

Az integrált stratégiát kulturális téren is érvényesíteni kívánják az Emírségek legtöbb erődjét magáénak tudható régióban. Ras Al Khaimahban mintegy 65 várat találunk, amelyek az egykori kereskedelmi útvonal mentén épültek, és négy olyan régészeti területe is van, amelyek az UNESCO világörökségi helyszínek listájára való felkerülésre várnak. Az egyik ilyen a Dhayah erőd, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik egészen a tengerig. A kutatók 2025-re végeznek az ősi települések helyreállítási munkálataival, amelyek során csak helyi és hagyományos alapanyagokat használnak. A védett helyszínek között szerepel a Suwaidi Pearls Farm, az Emírségek egyetlen igazgyöngy telepe, ahol ma is kézzel végzik a munkát a régi hagyományok megőrzése érdekében, valamint a Jazirah Al Hamra is, az Arab-öböl utolsó gyöngyhalász városa.

A látnivalók szintén a Balanced Tourism jegyében épülnek fel. Ilyen Jebel Jaisban a világ leghosszabb drótkötélpályája és az Al Hamra Marina tengerpartra tervezett Scallop Ranch is, amely az Emírségek tengeri ökoszisztémájának jobb megértését szolgáló farm lesz. A Ras Al Khaimah-ban 2021 végén megrendezett Global Citizen Forum rendezvényen az állami szervezetek, hotelek és a privát szektor szereplői írták alá azt a fenntartható turizmus iránti kötelezettségvállalást, amelynek célja az, hogy 2025-re Ras Al Khaimah az Egyesült Arab Emírségek zöld zászlóhajójává váljon. Ezért folyamatosan monitorozzák a fejlesztéseket, hogy azok összhangban legyenek az Emírségek kulturális és természeti örökségeinek megóvásával, törekednek az új és fenntartható turisztikai megoldások alkalmazására, minimalizálják az energia- és vízhasználatot, csökkentik a hulladéktermelést, valamint tekintettel vannak a beruházások során a helyi kultúra és a közösségek érdekeire.

Kapcsolódó témák