2024. április 27. szombat, Zita és Mariann napja
Még 77 nap és itt a karnevál
Révay András
2023.11.27 18:30
Sokan mondják, hogy Rió az egyik legszebb város a világon. Egyik része a Dél-Atlanti-óceán partján van, de a másik oldalán ott a hegység, a közepén pedig egy hatalmas erdő, a világon a legnagyobb városi őserdő! Ennek a háromnak az összhatása csodálatos, amihez még egy különleges kultúra is járul. Évente közel egymillió turista látogat Rió de Janeiróba a karnevál idején. Nemcsak azért, hogy részt vegyen a világ legnagyobb show műsorán, hanem azért is, hogy megtapasztalja az egyedülálló, brazil afro-európai kultúrát.

A Riói Karnevál önmagában is egy csoda. A fesztivált most 2024. február 09. és február 17. között rendezik. Központi helyszíne, a Sambadrome, ez idő alatt a világ legnagyobb bulijának ad otthont. Az egész város másként néz ki ilyenkor, mindenki az utcára megy, mindenki zenél, táncol. A városban vannak „blokkok” – több száz is, mindegyikbe sokan tartoznak, kétszáztól akár háromezer emberig. Egy – egy ilyen blokk még a karnevál előtti napokban felszerel egy nagy teherautót, azon a zenekar szambát játszik és mindenki, aki utána megy, arra táncol. Momo király, királynője kíséretében február 09-én, pénteken nyitja meg az eseményt, amely a felvonulások első napja. Pénteken és szombaton az Arany vagy Access csoportok felvonulásával kezdődik, majd vasárnap és hétfőn a különleges csoportok felvonulásával folytatódik.

Több, mint hetven szamba iskola mutatkozik be saját stílusával, amelyek lényegesen különböznek egymástól. A Mangueira, Rio egyik legrégebbi szamba iskolája és a legnépszerűbbek közé tartozó Beija Flor, óriási rajongótáborral büszkélkedhet. Ezek az iskolák feltűnő jelmezeikről és extravagáns szamba királynőikről ismertek. A szamba kultúra átfedi az egész évet. Az emberek, ha összejönnek egy étteremben vagy egy bárban, erről beszélnek, de persze közben beszélgetnek zenéről, politikáról, a családról – mindenről. A szamba összehozza az embereket és a roppant különleges, eredeti, nagyon informális karioka-kultúra alapját adja. A zenéje és a ritmusa a behozott fekete rabszolgák öröksége. Amikor a szamba kezdett elterjedni, 1916-17 táján még be is tiltották.

Ez egy gondolkodásmód, azt fejezi ki, hogyan él itt a nép. Nagyon „tropikális” kultúra, nagyon más, mint az európai. Belejátszik az éghajlat, mindenki kimegy a tengerpartra, nem sok ruha van rajtuk, vidámak, könnyedek, a szabályok nem nyomasztják őket, semmi nem sürgős. A Közép-Európából érkezőket meglepi, de egyben vonzza is az érdeklődő turistát. Ez a két dolog csodálatos: a nagyon szép város és a karioka életstílus! Lehet valaki karioka, ha itt született Rióban vagy akár São Paolóban és csak később jött ide, vagy bárhol, ha idejön és felveszi ezt az életstílust. Aki nem szereti a túl nagy nyüzsgést, tömeget és nyugalmasabb körülmények között szeretné a karneváli hangulatot élvezni, azoknak a „Győztesek Parádéját” ajánlja Sárdi Rezső a HAVAS Creative Tours magyarországi képviselője.

A karnevált követő hétvége két napján már csak a győztesek vonulnak fel, immár felszabadultan a verseny izgalmát hátrahagyva. Magyarországon sajnos kevesen tudnak arról, hogy van Rióban egy magyar utazási iroda, a HAVAS, amelyik joggal nevezi magát kreatívnak. Egyik fő működési területe az „incentive tour”, amit leginkább ösztönző- vagy jutalomutazásnak lehetne fordítani. Ilyenkor az szervezők azt kérik, hogy valami különösben, valami újban legyen részük. A Győztesek Parádéjára” szervezett csoportos és egyéni utazások egyre népszerűbbek nálunk is. Természetesen az sem elhanyagolható, hogy a szolgáltatások árai ebben az időszakban már lényegesen alacsonyabbak és könnyebb a légitársaságok járataira kedvezőbb árú jegyet kapni. Így még most sem késő a karneváli programokra helyet foglalni.

Kapcsolódó témák