2024. április 26. péntek, Ervin napja
Még várnunk kell a tortára
Révay András
2023.04.18 11:50
A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhetedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt, az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A versenyt hatalmas érdeklődés kíséri, részben – ami érthető – a cukrász szakma képviselői részéről, de bebizonyosodott, hogy a közönség, a fogyasztók is évről évre egyre többen és egyre nagyobb kíváncsisággal várják az ünnepi tortát.

Mindjárt elöljáróban meg kell mondanunk, hogy erre a tortára most még várnunk kell – de valami már elkezdődött! A versenyre a magyar cukrászat hagyományain alapuló, főként magyar alapanyagokra épülő tortákat kért az Ipartestület. Idén az új, kreatív ötletek mellett, olyan specialitásokkal is lehetett nevezni, amik már korábban bizonyítottak a cukrászdákban, és megfeleltek az idei versenykiírásnak. Ennek ugyanis újdonsága volt, hogy a következő nemzeti értékekből és hungarikumokból összeállított alapanyagkosárból legalább egyet fel kellett használni a benevezett tortáknál. Ezek: az újfehértói fürtös meggy, a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, a tokaji aszú, a magyar akácméz és a különböző gyógynövények (pl. kamilla, levendula, menta, citromfű, rozmaring, vagy kakukkfű).

Egy fontos lépés már megtörtént – mondta el Selmeczi László, a Magyar Cukrász Ipartestület egyik társelnöke – befejeződött az előválogatás. Héttagú zsűri válogatta a tortákat, közöttük volt a tavalyi győztes, Karikó Orsolya is. Meghatározták, melyik jutott tovább a döntőbe. Az idén történt először, hogy kötelező volt hungarikumot felhasználni. Sokan választották az akácmézet, a bátrabbak a fűszerpaprikához is hozzá mertek nyúlni és néhányan több megadott anyagot is használtak. A döntőben a tortákat a zsűri jelenlétében, az ipartestület tanműhelyében kell majd elkészíteni a versenyzőknek. Fontos megjegyezni, hogy az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatásával idén is megrendezi a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt.

Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület másik társelnöke szerint idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a cukrászok. A versenyre az egész országból, összesen 35 torta nevezése érkezett. Érdekesség, hogy bár a választható alapanyagok közül csak egyet volt kötelező felhasználni, sok versenyző akár két-három összetevőt is kombinált a tortájában. A kötelező elemek és a gyümölcsök mellett idén több tortában megjelent a tejbegríz és a sajt, a választható gyógynövények közül pedig szinte mindegyiket használták a versenyzők. Annyi biztonsággal megállapítható, hogy - teljesen függetlenül a végeredménytől - mindenkinek előnyére válik, ha a felkészülés során új eljárásokkal próbálkozik, új ízeket fedez fel.

A zsűri elnöke, a szombathelyi Mészáros Gábor úgy érzi, mintha már egy kis klub alakulna a rendszeres versenyzők között. Jó ötletnek tartja a hungarikumok bevonását a cukrászatba. Példa erre a mézes tészta, mely megmutatta, hogy egy viszonylag elfelejtett, nem is igazán cukrászsüteményt, hogyan tudunk visszaemelni a mai cukrászat világába. Nagyon sok jó tortát kóstolhattak most meg, ezért javasolja: örömmel látná, ha ezek a versenymunkák megjelennének a cukrászdák pultjain is. Hiszen akik indultak, ebbe óriási energiát fektettek, igazán érdemes volna megmutatni eredményeiket a vendégeknek is. Rengeteg jó ötlet született és a pirospaprikát, a levendulát sajnos nagyon ritkán látjuk cukrászdákban. Kiderült az is: fontos szerep jutott a bátorságnak. Van, akinél kicsit kevés volt, másoknál inkább sok, de itt is igaz a mondás, a kevesebb néha több!

Egy másik zsűritag, Gerő Eszter a zsűrizés módjáról szólva elmondta, minden tortáról írásos véleményt adtak. A zsűri tagjai nem beszélhették meg a tapasztalataikat, mindenki a saját véleményét írta le, ezért előfordult, hogy ugyanarról a süteményről két teljesen ellentétes álláspontra derült fény! Azt tanácsolta a résztvevőknek, ha ilyet kaptak, akkor inkább a saját elképzelésükhöz ragaszkodjanak mindazok, akik a döntőbe kerülve ismét bemutathatják a tortájukat. Legyenek magabiztosak abban, hogy szerintük ez a jobb és hajlandók kitenni a saját üzletének pultjára is. Igaz ugyan az is, hogy úgy érezték, néhány esetben a megadott 40 százalékos arány nem pontosan érvényesült. Ezért javasolta: ilyen kritika láttán inkább számolják át újból a receptjeiket!

Ellentétben az elmúlt évekkel, a zsűri az idén nem öt, hanem hat tortát juttatott a döntőbe. A Magyarország Tortája és a Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjére júniusban kerül sor. Mindkét verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország több száz cukrászdája árusítja majd. A jelenlegi elődöntő végén nem állapítottak meg rangsort, a torták nevét abc sorrendben közölték.

Ezek a torták – és készítőik - jutottak a döntőbe:

  • BETYÁROS MÁLNA – Füredi Krisztián – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső
  • CSERSZEGI FŰSZERES-MANDULÁS TORTA – Németh Béla – Sütibolt, Keszthely
  • MANDULA KAJSZI – Sztaracsek Ádám – Jánoska Cukrászda, Komárom
  • MERENGŐ – Szabóné Tarján Barbara – Nonna Desszertbár, Szada
  • SPICCES FÜGE RESPEKTUS – Lakatos Pál – Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós
  • TIHANYI ECHO – Antipina Iuliia – Cakes & More by Garannikova, Budapest
Kapcsolódó témák

Ha egy önkiszolgáló étteremben már a megnyitás napján, még este hét órakor is a kiszolgáló pulttól az ajtóig áll bent a sor, az már önmagában jelzi: van érdeklődés az éterem iránt. Nem is alaptalanul. Gyorsan híre ment, hogy egy új, török étterem nyílt Angyalföldön, a Béke utcában. Jó a helye, közel a Vasas pályához, előtte villamos, mellette buszmegálló van, körülötte a kisebb utcákban még parkolni is lehet. Mindez jó dolog, de igazán az a fontos, ami a tányérokba kerül. Nos, az első vélemények szerint azzal sincs hiba!

Az édességeket kedvelők bizonyára örültek annak, amikor tavaly első alkalommal hirdettek meg egy korábban még nem létezett versenyt. „Az Év Pálinkás Bonbonja” verseny nagy sikernek bizonyult, ezért a szervezők, a Gyulai Pálinkafesztivál és a Magyar Cukrász Ipartestület vezetői úgy döntöttek – idén is meghirdetik. A nevezéseket 2024. február 1. és április 12. között fogadják.

2023.12.04 13:24

A címben szereplő tanácsot Kiss Zoltán cukrászmester adta a résztvevőknek az Év Bejglije verseny eredményének kihirdetésekor – nem véletlenül. Feltételezzük, az otthoni bejglisütésre vállalkozók is tudják ezt, de azért nem árt ismételni. A versenyt a Magyar Cukrász Ipartestület a negyedik alkalommal hirdette meg és az idén már ötvennél is több alkotás versengett a díjakért és a kitüntető címekért.

Az édességek kedvelő jól ismerik, és évek óta figyelik is – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyeket, keresik, vásárolják a díjnyertes tortákat, fagylaltokat. Más a helyzet a bejglivel! Korábban eddig még csak kétszer volt versenye, a harmadikra idén került sor, ötven cukrász nevezett be rá. Az eredményhirdetésnek az eddigiekben már jól bevált, pestszentlőrinci, híres Zila kávéház és cukrászda adott otthont.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete az idén a 25. alkalommal hirdette meg a nagy népszerűségnek örvendő Év Fagylaltja versenyt. A negyedszázados születésnap szép évforduló, hát még akkor, ha ebben az egész ország érintett. Céljuk volt – mint korábban mindig - a hagyományos, jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, hogy a magyar cukrászat egyre jobb fagylaltokat kínáljon vendégei számára. A díjnyertes fagylaltokat ugyanis az egész ország területén kóstolhatjuk majd!