2025. július 2. szerda, Ottó és Ottokár napja
Még várnunk kell a tortára
Révay András
2023.04.18 11:50
A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhetedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt, az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A versenyt hatalmas érdeklődés kíséri, részben – ami érthető – a cukrász szakma képviselői részéről, de bebizonyosodott, hogy a közönség, a fogyasztók is évről évre egyre többen és egyre nagyobb kíváncsisággal várják az ünnepi tortát.

Mindjárt elöljáróban meg kell mondanunk, hogy erre a tortára most még várnunk kell – de valami már elkezdődött! A versenyre a magyar cukrászat hagyományain alapuló, főként magyar alapanyagokra épülő tortákat kért az Ipartestület. Idén az új, kreatív ötletek mellett, olyan specialitásokkal is lehetett nevezni, amik már korábban bizonyítottak a cukrászdákban, és megfeleltek az idei versenykiírásnak. Ennek ugyanis újdonsága volt, hogy a következő nemzeti értékekből és hungarikumokból összeállított alapanyagkosárból legalább egyet fel kellett használni a benevezett tortáknál. Ezek: az újfehértói fürtös meggy, a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, a tokaji aszú, a magyar akácméz és a különböző gyógynövények (pl. kamilla, levendula, menta, citromfű, rozmaring, vagy kakukkfű).

Egy fontos lépés már megtörtént – mondta el Selmeczi László, a Magyar Cukrász Ipartestület egyik társelnöke – befejeződött az előválogatás. Héttagú zsűri válogatta a tortákat, közöttük volt a tavalyi győztes, Karikó Orsolya is. Meghatározták, melyik jutott tovább a döntőbe. Az idén történt először, hogy kötelező volt hungarikumot felhasználni. Sokan választották az akácmézet, a bátrabbak a fűszerpaprikához is hozzá mertek nyúlni és néhányan több megadott anyagot is használtak. A döntőben a tortákat a zsűri jelenlétében, az ipartestület tanműhelyében kell majd elkészíteni a versenyzőknek. Fontos megjegyezni, hogy az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatásával idén is megrendezi a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt.

Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület másik társelnöke szerint idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a cukrászok. A versenyre az egész országból, összesen 35 torta nevezése érkezett. Érdekesség, hogy bár a választható alapanyagok közül csak egyet volt kötelező felhasználni, sok versenyző akár két-három összetevőt is kombinált a tortájában. A kötelező elemek és a gyümölcsök mellett idén több tortában megjelent a tejbegríz és a sajt, a választható gyógynövények közül pedig szinte mindegyiket használták a versenyzők. Annyi biztonsággal megállapítható, hogy - teljesen függetlenül a végeredménytől - mindenkinek előnyére válik, ha a felkészülés során új eljárásokkal próbálkozik, új ízeket fedez fel.

A zsűri elnöke, a szombathelyi Mészáros Gábor úgy érzi, mintha már egy kis klub alakulna a rendszeres versenyzők között. Jó ötletnek tartja a hungarikumok bevonását a cukrászatba. Példa erre a mézes tészta, mely megmutatta, hogy egy viszonylag elfelejtett, nem is igazán cukrászsüteményt, hogyan tudunk visszaemelni a mai cukrászat világába. Nagyon sok jó tortát kóstolhattak most meg, ezért javasolja: örömmel látná, ha ezek a versenymunkák megjelennének a cukrászdák pultjain is. Hiszen akik indultak, ebbe óriási energiát fektettek, igazán érdemes volna megmutatni eredményeiket a vendégeknek is. Rengeteg jó ötlet született és a pirospaprikát, a levendulát sajnos nagyon ritkán látjuk cukrászdákban. Kiderült az is: fontos szerep jutott a bátorságnak. Van, akinél kicsit kevés volt, másoknál inkább sok, de itt is igaz a mondás, a kevesebb néha több!

Egy másik zsűritag, Gerő Eszter a zsűrizés módjáról szólva elmondta, minden tortáról írásos véleményt adtak. A zsűri tagjai nem beszélhették meg a tapasztalataikat, mindenki a saját véleményét írta le, ezért előfordult, hogy ugyanarról a süteményről két teljesen ellentétes álláspontra derült fény! Azt tanácsolta a résztvevőknek, ha ilyet kaptak, akkor inkább a saját elképzelésükhöz ragaszkodjanak mindazok, akik a döntőbe kerülve ismét bemutathatják a tortájukat. Legyenek magabiztosak abban, hogy szerintük ez a jobb és hajlandók kitenni a saját üzletének pultjára is. Igaz ugyan az is, hogy úgy érezték, néhány esetben a megadott 40 százalékos arány nem pontosan érvényesült. Ezért javasolta: ilyen kritika láttán inkább számolják át újból a receptjeiket!

Ellentétben az elmúlt évekkel, a zsűri az idén nem öt, hanem hat tortát juttatott a döntőbe. A Magyarország Tortája és a Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjére júniusban kerül sor. Mindkét verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország több száz cukrászdája árusítja majd. A jelenlegi elődöntő végén nem állapítottak meg rangsort, a torták nevét abc sorrendben közölték.

Ezek a torták – és készítőik - jutottak a döntőbe:

  • BETYÁROS MÁLNA – Füredi Krisztián – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső
  • CSERSZEGI FŰSZERES-MANDULÁS TORTA – Németh Béla – Sütibolt, Keszthely
  • MANDULA KAJSZI – Sztaracsek Ádám – Jánoska Cukrászda, Komárom
  • MERENGŐ – Szabóné Tarján Barbara – Nonna Desszertbár, Szada
  • SPICCES FÜGE RESPEKTUS – Lakatos Pál – Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós
  • TIHANYI ECHO – Antipina Iuliia – Cakes & More by Garannikova, Budapest
Kapcsolódó témák
2025.05.26 19:19

A csokoládé feltehetőleg nem a dörgicsei bortól lett mámoros, de nekünk van esélyünk rá, ha e kettő élvezetét eltúlozzuk. Nekik ugyanis van némi közük egymáshoz! A Magyar Cukrász Ipartestület az idén is megszervezte – a már joggal hagyományosnak nevezhető - Év Fagylaltja versenyt. Ám ez most országjáró „roadshow” keretében történt. A nagy népszerűségnek örvendő verseny célja a valóban kiváló minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, annak érdekében, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára. Így ezáltal is igényt támasztva a vendégekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt. Az idei versenyt ismét „fesztivál” jelleggel tartották egy városi rendezvény keretében.

2025.05.20 17:35

Valljuk be: egy piacon működő étteremről – így első hallásra – nem sok jót gondolnánk. Az hinnénk, ez valami olcsó, nem túl igényes étkezde lehet. Hát ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk! Az étterem, amiről a továbbiakban szó lesz, valóban piacon, egy különleges helyszínen működik, nem túlzás világhírűnek nevezni. Járt itt Diana hercegnő, Margaret Thatcher miniszterelnök, több neves, külföldi filmszár is. Kitalálták? Igen, Budapesten, a Nagyvásárcsarnokban számos híresség megfordul, és ott várja vendégeit a Fakanál étterem.

2025.04.23 11:26

A tavasz beköszöntének, a nyár közeledtének legbiztosabb jele, hogy sorra nyitnak a szabadtéri vendéglátóhelyek. A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része. A Duna közelsége, az öreg platánfák árnyéka, a jó zene és a frissen sült hekk illata évtizedek óta visszavonhatatlanul hozzátartozik az itteni élethez. Az Evezős Sörkert nem csupán vendéglátóhely – igazi társasági tér. A több kilométeres partszakasz különleges adottságai az Evezősben válnak igazán közösségi élménnyé. Ezért mondhatjuk el róla: az Evezős Sörkert a Római-part társasági kikötője.

2025.04.19 13:36

Igaz, még nem tudjuk melyik. A Magyar Cukrász Ipartestület már tizenkilencedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt, augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A hungarikumok listáján méltán szereplő dobostorta pedig idén ünnepli megjelenésének 140. évfordulóját. Bár Dobos C. József a tortáját 1884-ben alkotta meg, de első alkalommal 1885-ben a Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek. Az idei versennyel a világhírű mester munkássága előtt tisztelgünk!

2025.04.07 15:03

Ha egy étteremben, a megnyitás után pontosan egy évvel, még mindig a bejárati ajtóig áll a bent a várakozó vendégek sora, akkor az mindennél ékesebben bizonyítja, hogy az ötlet bevált. Érdemes volt török éttermet nyitni Angyalföldön, a Béke úton! Mivel önkiszolgáló étteremről van szó, a látvány nem fogható sem a pincérek, sem pedig a tálaló dolgozók lassúságára. Az ételek jók, az árak megfizethetőek, jönnek tehát az ebédelni szándékozók.