2024. április 21. vasárnap, Konrád napja
Napfény, zene, tengerpart
Révay András
2015.11.27 21:33
Szivar és rum, táncra csábító karibi ritmusok – nagyjából ez jut eszébe Kubáról annak, aki még nem járt ezen a varázslatos szigeten. Aki már járt ott, hosszasan képes mesélni az élmények sokaságáról és szerencsére – úgy néz ki – ez a tapasztalat egyre többek számára válik elérhetővé.

 Az idegenforgalom kiemelt fontosságú gazdasági terület, hangzott el azon a tájékoztatón, melyet a Kubai Nagykövetségen tartottak, meghívott szakemberek számára. Évente mintegy kétmilliárd USA dollár bevételük származik belőle. Tavaly rekord számú, hárommillió turista kereste fel Kubát, idén újabb rekord várható, mert ezt a számot már októberben átlépték. Ennek a „tortának” kicsi, de mégis csak egy szelete a magyar piac és az érdeklődés fokozódását jelzi, hogy a Kubába utazó magyarok száma évente mintegy 15 százalékkal emelkedik. Magyarországgal a politikai kapcsolatok kitűnőek, napirenden van egy kulturális- és egy sportegyezmény előkészítése, ezek nyomán várhatóan még többen utazhatnak majd ebbe a nem is olyan nagyon távoli országba. A beutazáshoz turista vízumot kell igényelni – ez harminc napig érvényes. Oda-vissza útra érvényes repülőjegyet is fel kell mutatni, valamint igazolni kell az orvosi biztosítás meglétét.

A turistákat Lengyelországból máris heti három, Csehországból heti két chartergép viszi. Tőlünk ennyien még nem mennek, de az a tény, hogy az Eurovings novembertől már heti két járatot indít Kölnből, növelni fogja a kiutazási kedvet – erősítette meg Isabel Docambo Torres, Kuba turizmusért felelős regionális irodájának vezetője. Elmondta azt is: már folynak a tárgyalások az Austrian Airlines képviselővel is, hogy növeljék havannai járataik számát. A magyarok számára így a megközelítés még kényelmesebbé válhat. Az országban háromszáz szálloda – 66 százalékuk négy- és ötcsillagos – összesen 63 ezer ággyal várja a vendégeket, és a szállodai ágyak száma évente 2500 újjal növekszik. Ezt a számot 2017-re négyezerre szeretnék emelni. Van két olyan szálloda is, amelyik szerepel a világ legjobb 25-ös listáján.

Az ország az európaiak számára azért roppant vonzó, mert ott tél szinte nem is létezik. Az átlaghőmérséklet egész évben 22-28 C fok között mozog. A száraz évszak novembertől áprilisig tart, de az esős sem jelenti azt, hogy napokig zuhog. Számtalan látogatni, nézni való csalogatja az érkezőt. Az UNESCO Világörökség listáján nyolc helyszínnel szerepelnek. Természeti szépségei szinte paradicsomiak, miközben érdekességekben sem szűkölködnek. Az állat és növényvilág különlegességei közül említésre érdemes, hogy itt él a világ három legkisebb állata: az aprócska kolibri, egy mindössze 12 milliméteres béka és egy parányi lepke is. Nyolc nemzeti parkban összesen hétezer különböző növényfaj található, melyek több mint fele őshonos.

 A legnagyobb vonzerőt mégis csak a kristálytiszta, meleg vizű strandok jelentik. A szigeten mintegy háromszáz kilométer hosszan nyúlik az egybefüggő, érintetlen, finom homokos part. A leghíresebb Varadero – a fürdőzők mellett a golfozók is imádják - de nem marad le mögötte Santa Lucia in Camagüey, Cienfuegos, a Dél-Gyöngye és ott van még Északon a szigetvilág. Cayo Largo például: itt lehet búvárkodni, ismerkedni a tengeri élővilággal vagy Isla de la Juventud, amit még Colombus fedezett fel 1494-ben, a második útja alkalmával. Itt játszódik Stevenson híres regénye, A Kincses Sziget. A misztikus légkör mind a mai napig érezhető. A strandolás biztonságos, a partok közelében nem élnek veszélyes vízi állatok. Általánosságban – nagy figyelmet fordítanak az élővilág megóvására. Korallt például itt is tilos kivinni az országból.

A városok más érdekességet kínálnak. Építészeti változatosságuk meglepő. Keveredik bennük a barokk, a neo-gótikus, az eklektikus, az art nouveau és a modern stílus. Havanna az óvárosáról híres – a Világörökség része - de ott van Trinidad is, ahol szinte az egész város egyetlen múzeumnak tekinthető. Nemrégiben ünnepelte alapításának ötszázadik évfordulóját, csakúgy, mint Santiago de Cuba vagy az 1514-ben alapított Canagüey! Mindhárom felfedezésre váró, csodaszép város. Cienfuegos már a spanyolok megérkezése előtt is az indiánok által lakott, gazdag település volt, Cacicazgo de Jagua néven ismerték. A mai várost eredetileg francia telepesek alapították.

 A változatosság ugyanígy igaz Kuba kulturális örökségére is. Sokan mondják, hogy itt van a ritmus szülőhazája. A zene minden formájával találkozhat itt az utazó, kezdve a klasszikus kamarazenétől, a hallgatóra szinte fertőzésként átterjedő táncritmusokig. A tánc különben is elválaszthatatlan létezési formája e harmonikus szigetvilág lakóinak, értsük alatta akár a klasszikus balettelőadásokat vagy a kortárs táncegyütteseket. Ez segített abban is, hogy a hagyományos kubai zene átélje az évszázadokat. Az országban kétszázötvennél is több múzeum található, köztük van a világ tíz legszebb múzeuma közül kettő. Azt ma már mindenki tudja, hogy a gasztronómia elválaszthatatlan része egy nép kultúrájának, és ez itt fokozottan igaz. Számos kiváló ételük eredete a creol konyha hagyományaihoz nyúlik vissza. Van tehát bőven látni-, tapasztalni-, kóstolnivaló egy kubai utazás során.

http://autenticacuba.com

Kapcsolódó témák