2024. május 25. szombat, Orbán napja
Nem fárad a Klezmer
Utazónet
2014.08.12 21:14
Rendkívül mozgalmasan alakul a Budapest Klezmer Band idei éve. Koncertek, színházi előadások sorozata van a zenekar mögött és még hasonlóan sok tennivaló vár rájuk az év hátralévő öt hónapjában is.

Amint azt dr. Róna Iván, a zenekar új menedzsere a programot ismertető sajtótájékoztatón elmondta, az év nem is kezdődhetett volna jobban, hiszen a zenekar alapítója és vezetője Jávori Ferenc „Fegya” március 15-én a Parlamentben Kossuth-díjat vehetett át. A magas elismerés viszont kötelez is. Igyekezniük kell még jobban megfelelni a közönségnek, amelynek szeretetét naponta tapasztalhatják. Az együttes tagjai mind magasan képzett zenészek, akik a fellépések mellett azt is fontosnak tartják, hogy utódaikat tanítsák, neveljék. Pedig a programokkal teli hónapok után a nyár is igen sűrű a zenekar számára.

A Budapest Klezmer Band története bővelkedik érdekes eseményekben – emlékezett vissza „Fegya” egy telefonbeszélgetésre még 2004-ből. Az ismert humorista, író és dramaturg, Kállai István hívta fel, és az ekkor körvonalazódott ötletből jött létre a nagy sikerű, 2006-ban bemutatott Menyasszonytánc. A darabot azóta a világ számos színpadán műsorra tűzték már, idehaza pedig november 15-én, az Operettszínházban 200. alkalommal játsszák majd! Ha más nem, hát már ez is bizonyítja: a klezmer nem fáradt el, a sikere változatlan idehaza éppúgy, mint külföldön. Az augusztus-december közötti időszak is sok munkával telik majd. A zenekar több városban is fellép Alsóörstől, Mádon át, Kiskunhalason, Debrecenen keresztül Budapestig. Sok a külföldi turné is. Szeptemberben, Norvégiában például Európa legészakibb zsinagógájában adnak műsort.

A koncertek között gyakran és nagy sikerrel lépnek fel a veszprémi Pannon Várszínházzal közös produkcióban és országjárás keretében mutatják be a méltán világhírű darabot, a Hegedűs a háztetőn–t. Augusztus 24-én Budapesten a XIII. kerületi RaM Kolosseum ad helyet először ennek az előadásnak, ahol a zenekar is színpadra lép. Ez az esemény már része, előzetese a Zsidó Nyári Fesztiválnak, melyen a Budapest Klezmer Band több alkalommal is szerepel. Októberben ismét a határon túlra látogat az együttes, Kassán lépnek fel egy fesztivál keretében. Majd Keszthely és Tokaj közönségét hódítják meg újra a Pannon Várszínház társulatával együtt, és novemberben a budapestiek ismét élvezhetik a Budapesti Kongresszusi Központban két alkalommal is a „Hegedűst”.

Vadas Vera fesztiváligazgató is úgy látja, hogy a huszonnégy éves Klezmer Band és a 17 éves Zsidó Nyári Fesztivál története összefonódott. A Fesztivál nyitó napján - augusztus 31-én - „Kérdezem a csillagokat...” címmel a Dohány utcai zsinagógában közel négyezer néző előtt ad koncertet a zenekar, Tompos Kátya közreműködésével. A szeptember sem lesz unalmas hónap, hiszen a Fesztivál folytatódik, Fegya, Nagy Anna és Kohán István fellépnek az Uránia Filmszínházban a Robert Capára emlékező, versekre komponált műsorban. Itt a dalokat a világhírű román színművész, Maia Morgenstern adja elő. A Klezmer Band valósította meg a Zsidó Fesztivál rendezőinek régi álmát: egy produkció ne tűnjön el a fesztivál után, hanem éljen tovább. Eddig ez már több alkalommal is sikerült és ebben bíznak a Capa életét bemutató est szereplői is.

Jávori Ferenc azt is elárulta: tavaly ismét jött egy telefonhívás Kállai Istvántól; újabb ötlettel. Napjaink felnőttjeinek ifjúkorában egy eredeti „Levi’s” farmernadrág vágyálomnak számított. Azt viszont már nagyon kevesen – szinte senki sem – tudta a nadrágról, hogy az ötlete egy szegény, németországi zsidó családban, 1829. február 26-án született, Levi Strauss nevű, Amerikába kivándorolt kereskedőtől származik. Az ő kalandos életéről eddig sem filmet, sem színdarabot nem írtak. A Budapest Klezmer Band 2015-ben fennállásának 25. évfordulóját fogja ünnepelni. Erre az alkalomra Jávori Fegya egy különleges darabbal készül. Levi Strauss életéről ír egy musicalt. A szövegkönyvet Kállai István jegyzi. A betétdalok szövegei most készülnek és a helyszínt, ahol a darabot jövőre a jubileumon bemutatják, ezekben a hetekben fogják kiválasztani. A musical biztosan komoly érdeklődést vált majd ki itthon és a világ számos színházában, zenei színpadán.

www.budapestklezmerband.hu

Kapcsolódó témák