2024. június 19. szerda, Gyárfás napja
Olasz Fesztivál programsorozat indul Budapesten
Kiss Kriszta
2015.05.22 12:45
Május végén veszi kezdetét az Olasz Fesztivál programsorozat, amely egy jó lehetőség arra, hogy közelebbről is megismerkedj Olaszország sokszínűségével.

A program az Olasz Külkereskedelmi Intézet szervezésében, a Budapesti Olasz Nagykövetség védnökségével és az Olasz Kultúrintézet közreműködésével valósul meg. A fesztivál több mint egy hónapon keresztül mutatja be a magyar közönségnek Olaszország sokszínűségét és az olasz életstílus jellegzetességeit. Az Olasz Fesztivál a június 2-i Köztársaság Napja olasz nemzeti ünneppel egyidejűleg kerül megrendezésre és a “Made in Italy” különleges bemutatója lesz, mely az olasz gyártás olyan kiemelkedő területeit hivatott felvonultatni, mint a divat, a design és lakberendezés, az élelmiszeripar és borászat, valamint az Olasz Kultúrintézet által szervezett számos programnak köszönhetően a kultúra, a zene és a művészet.  

A programsorozat keretein belül tematikus hetek szemléltetik egy-egy szektor jellegzetes olasz, „Made in Italy” termékeit. A Fesztivált az Olasz Lakberendezés és Design Hete nyitja meg május 26–tól 30-ig, majd ezt követően, az Olasz Éttermek Hetének keretében (június 1-7.) az olasz konyhaművészet kerül a figyelem középpontjába. A programsorozat az Olasz Gasztronómia Hetével (június 8 –14.) folytatódik, majd az Olasz Divat Hetével (június 15 – 20.) zárul. Ezekben a hetekben Budapest jelentős üzleteiben, showroom-jaiban, éttermeiben és kávézóiban különleges promóciók, valamint olasz ételek, borok, kávékóstolók és számos további program várja az érdeklődőket. A programok közt található a magyarországi olasz éttermek séfjei számára szervezett főzőiskola is, melynek célja az alapanyagok optimális felhasználásának és a tradicionális olasz gasztronómia kultúrájának bemutatása és terjesztése. „Az olasz divat. A csábítás története” című kiállítás Fiorella Galgano és Alessia Toti tervei alapján és kivitelezésében mutat be gyönyörű, válogatott ruhakölteményeket, melyek a legkiválóbb olasz szabók és tervezők alkotásai. A kiállításon, amely az Olasz Külkereskedelmi Intézet és az Olasz Kultúrintézet közreműködésének köszönhetően valósul meg, a “vörös szőnyeg” azon csodálatos kreációit tekintheted meg melyeket a premiereken, vagy az Oscar gálán világhírű modellek és hírességek, vagy felejthetetlen, nemzetközi szinten híres filmekben a színészek viseltek.

 

Forrás: www.glamouronline.hu

Kapcsolódó témák

A járvány miatt sajnos tavaly elmaradt 23. Zsidó Kulturális Fesztivált az idén bepótolják. Az augusztus 22. és 30. között mindjárt öt helyszínen futó nagyszabású eseménysorozat szerves részét képezi Budapest művészeti és kulturális életének. Jelmondata: az „Éljük át újra!”, magában hordozza annak kívánságát, hogy újra megélhessük az együvé tartozás örömét a zenében, irodalomban és a társművészetekben. A fesztivál feladata, hogy felmutassa a magyar és zsidó kultúra legszebb kincseit, azokat az örökbecsű művészi alkotásokat, melyek meghatározzák Magyarország és a Kárpát-medence kulturális arculatát – hangzott el a programsorozatot bemutató sajtótájékoztatón a felújított Rumbach utcai zsinagógában.

Rendhagyó módon, a Liszt Ferenc Repülőtér SkyCourt Konferencia Központjában tartották a XIII. Budapesti Cirkuszfesztivál tájékoztatatóját – és a szervezőknek erre jó oka volt. A rendezvényt a Fesztiválon majd fellépő, fiatal kínai cirkuszművészek érkezéséhez igazították.

Néhány évi kényszerű szünet után ismét megrendezik az ország legnagyobb pörköltfőző fesztiválját szeptember 21-23. között Budapesten, a Népligetben. A rendezvény érdekessége, hogy 22-én, szombaton csatlakozik hozzá a Millenárison a Rockfesztivál is.

Magyarország egyik legnagyobb, összművészeti rendezvényét június 21. és 24. között tartják Tatán. A 25. évébe lépett Víz, Zene, Virág Fesztivál családi fesztiválnak is mondja önmagát, de több fontos gondolat hirdetését is felvállalja. A címében mindjárt hármat, ám az idén ezek mellé még egy negyedik – legalább annyira lényeges – is társul.

A franchise rendszerben működő népszerű borkereskedés, a Borháló, már harmadik éve kizárólagos beszállítója a „Sziget” nyári rendezvényeinek. Az ő boraikat vásárolhatja a fogyasztó a VOLT, a Balaton Sound, a Sziget, a B. my Lake, az EFOTT és a Strand Fesztivál rendezvényein, ez pedig hatalmas felelősséget ró a kereskedésre. Az elmúlt két év tapasztalatai után az idén a Mátrai borvidék feltörekvő pincészetére, a Dubicz Borászat és Szőlőbirtokra esett a választásuk, velük építettek ki együttműködést.