2024. június 19. szerda, Gyárfás napja
Ország, koldusok nélkül
Révay András
2015.09.30 23:06
Ha az ezerhez még nem is, de a százhoz már közel jár az 1000 Út utazási iroda kínálatainak száma. A 2015-16-os évadban a lista néhány rendkívül figyelemre méltó ajánlattal bővült.

 A különlegességek bemutatásához meghívott szakmai közönség mellé avatott kalauz társult. Tátrai Bernadett több mint tíz éve járja a világot, több afrikai és dél-amerikai ország jó ismerője. A szívéhez különösen a hegyek állnak közel, főleg az Andok. Sokan mondják, hogy a Himalája a föld „férfi” pólusa, az Andok a „női”. Dél-Amerikára pedig a nőiség a jellemző. Nem az, amit Európában e fogalom alatt értünk. Nem a hisztis, a szép nő, hanem az anya. Aki életet ad, gondoskodik a családról, enni ad, összefogja a közösséget. Ez, ami a legjobban tükröződik Dél-Amerikában. Aki oda utazik, a harmadik nap után már otthon érzi ott magát. A kontinens földrajzilag is roppant változatos. Déli oldalát az Andok nyolcezer kilométer hosszú vonulata határolja. A hegység három részre tagolható. A felső, Kolumbiában és Ecuador területén tele van vulkánokkal. Előfordul, hogy száz kilométeren belül húsznál több aktív vulkán is van. A közepe, a perui rész a Magas Andok, a magasföldek területe és a déli rész, ahol a kontinens teljesen elkeskenyedik, Patagónia, a legcsodálatosabb. Az Andok éghajlati választóvonal is, a kontinens nyugati oldalán az Atacama sivatagot találjuk, csapadékot inkább a keleti területek kapnak, az Amazonas-medence felöl.

 Dél-Amerika megismerését Peruban érdemes kezdeni. Kulturálisan és történelmében ez a leggazdagabb ország. Megismerkedhetünk itt a prekolumbián kultúrákkal, az inka-kori történelemmel és természeti adottságai is csodálatosak. Peru után Ecuador következzen, majd Argentína, Chile, Patagónia és Tűzföld. A kezdet tehát Peru, ahol megérkezve Limába az európai utazónak gondot okozhat a hatórás időeltolódás és a tengerszint feletti magasság. Az 1000 Út erre olyan programot kínál, amiben mód van a pihenésre, a körülményekhez való alkalmazkodásra, minden látnivalót tartalmaz – 12 nap alatt. Amikor a spanyolok 1534-ben megérkeztek, lerombolták az Inka Birodalmat. Ma a korábbi emlékekből már csak nagyon kevés dolgot lehet látni. A spanyolok tudták, hogy az embereket hadsereggel legyőzni nem elég. Ezért elpusztították a palotákat, templomokat és azok helyére a sajátjaikat építették fel. Hatalmas székesegyházakat emeltek, jelezve, hogy az ő istenük nagyobb, mint az inkák istene. A városokban ma nagyon szép spanyol-barokk épületeket látunk az inka-kori helyett. Az emberek gondolkodását, szellemiségüket viszont nem tudták megváltoztatni!

 A perui kecsua indiánok roppant barátságosak. A közbiztonság kitűnő, az utcákon nincsenek kéregetők, koldusok. A falvakban a jobb és rosszabb adottságú földeket cserélgetve, egymást váltva művelik, nincs magántulajdon. Ilyen, és ehhez hasonló érdekességek garmadájával ismerkedik meg az utazó, miközben felkeresi a nevezetes helyeket. Alig telik el néhány nap és már a kecsua nyelv sem hangzik számára idegenül. Sétarepülés keretében láthatja a híres Nasca vonalakat, vonattal és utóbb autóbusszal érkezik meg a Szent folyó fölé magasodó, sziklás hegygerincre épült Machu Picchu bejáratához. Az ország legnagyobb nevezetességét először idegenvezető segítségével derítik fel, de utána lesz elegendő idő arra is, hogy önállóan barangolva érezhesse mindenki, mikét hat rá a hely több évezredet felölelő szelleme.

A programból természetesen nem marad ki Cusco, az inka birodalom egykori fővárosa. Az út ide a látványosan elhelyezkedő, több száz só lepárló medence mellett vezet, ezeket az indiánok a kezdetektől fogva, napjainkig használják. Az egész napos városnézés során bőven lesz alkalom megismerkedni a régi főváros múltjával és jelenével. A következő nap a prekolumbián kultúrák jegyében telik, ám az út végén egy másik nagy érdekesség vár felfedezésre. A Titicaca tó úszó nádszigetein élő aymara indiánok világába érkezve, évszázadokat lépünk vissza az időben. Itt azután mindenki eldöntheti, mi érdekli jobban? Az európaitól gyökeresen eltérő, törzsi társadalom működése, szabályai vagy a roppant színgazdag népművészet, a változatos ételek, a finom ízek?

Ha valaki több időt szán Dél-Amerika megismerésére, egy 22 napos út keretében hat országot is felkereshet. A kiindulópont itt is Peru, kezdetben a program is az előzőekhez hasonló, de a Titicaca tó meglátogatása után egyenesen dél felé visz az út. Előbb Bolívia, ott is Copacabana városa, majd La Paz következik. Másnap már egy másik ország fővárosa, Santiago de Chile, utána pedig Valparaiso élénk színű házai bűvölik el az utazót. Repülőút visz le Dél-Amerika kihegyesedő végéhez, a csodás Patagóniába, melynek területe nagyjából három Németországéval egyenlő, mégis csak mintegy kétmillió ember lakja. Ez magyarázza, hogy természeti szépségei szinte érintetlenek. Itt a világ egyik legszebb nemzeti parkjának, Torres del Paine-nek megtekintése is a programban szerepel. Akkora, hogy látványosságainak egy része is csak autóbusszal szorítható be egyetlen napba.

Innen majd ismét északnak visz a repülőgép, Argentínába. A híres, napi két métert csúszó Perito Morales gleccser sem mindennapi látvány, lesz mit megbeszélni utána a repülőúton, Buenos Airesig. Ennyi repülés után igazán kellemes a város gyalogos megtekintése, akár még az esti órákban is. Nem árt megjegyezni, a déli féltekén vagyunk, itt télen van a nyár! Decemberben és januárban mértek már negyven fok feletti hőmérsékletet is. Az október-november, amikor az 1000 Út a kirándulást szervezi, a kellemes, 25 fok körüli időjárást ígéri. Persze a legfőbb gyönyörűség még mindig hátra van: az Iguassu Nemzeti Park. Itt van a világ legnagyobb vízesése, ezért a képért feltétlenül érdemes idejönni. A víz 2,7 kilométer szélességben, 270 különböző ponton, mintegy 82 méter magasságból zuhog alá. Az indián legendák szerint Mboi isten hozta létre – annyi biztos valóban isteni látvány. A körutazás két nap múlva Rio de Janeiróban ér véget.

www.1000ut.hu

Kapcsolódó témák