2024. július 24. szerda, Kinga és Kincső napja
Pálinkás tíz évünk
Révay András
2015.05.08 22:34
Szinte hihetetlen, mégis igaz: már a tizedik Pálinkafesztivál nyílott meg Budapesten, a Városháza Parkban. A belépés ingyenes és a kóstolgatáshoz, vásárláshoz egyetlen fillér készpénzre sincs szükség! Egy új és biztonságos fizetési rendszer bemutatkozásának is helyszíne a fesztivál.

Nagy változásokat hozott ez a tíz év, nemcsak a fesztivál, de a pálinkák életében is – állapította meg a megnyitás napján Jónás József, a fesztivál szóvivője. Örömökkel, gondokkal – sikerekkel is telt ez a tíz év. Évről-évre újabb és még finomabb pálinkák jelentek meg. Azt már nem mondhatjuk, hogy újabb gyümölcsökből is készülnek pálinkák, mert az elmúlt évek alatt már szinte minden elképzelhetőt kipróbáltak a termelők. Ezen a fesztiválon már minden látogató megtalálhatja a maga kedvencét és azt a szórakozást is, amit várt. Szombaton és vasárnap már délben kinyitnak a pavilonok, szombaton éjjel kettőig lesznek nyitva. Régebben egy kicsit hangosabb zene is volt, idén már csendesebb, de folyamatos muzsika szól majd.

A Városháza Parkban harmincegy pálinka-kiállító van jelen – és ez nem kis szám. Korábban, 2006-ban 27 kereskedelmi pálinkafőző volt az országban, ma 107 bejelentett főzde működik. A fejlődés a fesztivállátogatók számában is megmutatkozik; voltak már harmincezernél is többen! Ez, most az első olyan, ami pontosan kifejezi a rendezők szándékát, a terület nyitott, nincs kerítés. Bárki bejöhet, sétálgathat a pavilonok között, nézelődhet – és ha kedve támad, kóstolhat is. Persze csak ha elmúlt 18 éves! A választás nem lesz könnyű a mintegy ötszáz féle párlat közül. Az italokhoz társulnak a harapnivalók is. Vannak mangalica különlegességek, prebiotikus Kolbice újdonság, kitelepült a Hachapuri grúz étterem és nem maradhat el a császármorzsa sem. Felsorakoznak az egyedi kézműves, édes és sós sütemények, valamint az almás pite és almatorta variációk, ugyanis az idei „év gyümölcse” az alma, főleg kortyolva, de étkek formájában is.

A fesztivál ötletgazdája, a Rézangyal pálinkafőző tulajdonosa, Maros Róbert az ingyenes belépés mellett egy másik nagy változásra hívta fel a figyelmet. Idén sem lesz szükség készpénzre a fesztiválon, mivel a látogatók a most bemutatkozó HelloPay kártyával fizethetnek majd. Nincs sorban állás, nincs várakozás, ugyanis a kártyák egy gyors regisztrációt követően bármely faházban feltölthetőek. A HelloPay legnagyobb újdonsága és előnye, hogy a feltöltött pénz maradéka a rendezvényt követően nem vész el, hanem további fesztiválokon és más elfogadóhelyeken is felhasználható. A kártyákat ugyanis a rendezvényt követően egyre több belvárosi vendéglátó- és szórakozóhelyen, sőt máshol, többek között a júniusi Budavári Sörfesztiválon is elfogadják.

Használatakor a regisztráció nem kötelező, de ajánlott, mert az elvesztett kártya egyenlege csak abban az esetben tiltható le, ha előtte azt regisztrálták. Erre a fesztiválokon található regisztrációs pontokon, valamint a HelloPay.hu weboldalon van lehetőségünk. Regisztrált kártyatulajdonosként számon tarthatjuk költéseinket, pl. megtekinthetjük szombat esténk „financiális alakulását” a weboldalon hamarosan elérhető „kártyatörténet” funkcióval, sőt további kedvezményeket, ajándékokat kaphatunk a rendszer együttműködő partnereitől. A Budapesti Pálinkafesztiválon regisztrálók máris élhetnek ezekkel a lehetőségekkel, hiszen a Budapest TukTuk útjaira vonatkozó 10%-os kedvezményt, illetve az Akvárium Klubban beváltható ajándék pálinkát kapnak a kártyájukra feltöltve. A HelloPay rendszere nem csak fizetésre kínál gyors és biztonságos megoldást, hamarosan a belépőjegyeinket is a kártyára tudjuk majd feltölteni, leváltva ezzel a visszaélésre lehetőséget adó, nyomtatott QR kódos jegyeket. A fogyasztóvédelmi szabályok betartását segíti majd a HelloPay azon funkciója, amely az értékesítési rendszerben egyszerűen letiltja alkoholos italok eladását a 18 év alatti regisztrált fogyasztók számára, valamint kiskorú kártyatulajdonosok esetén a kontrollált zsebpénzkezelést és felügyeletet segíti az aggódó szülők számára.

 Lehetne első lélek vagy első alkohol, esetleg príma lélek vagy príma alkohol – mi a helyes értelmezése a Spiritus Primus elnevezésnek? Ez a latin név többféle variációt is megenged, mondták el a főzde kiállítóhelyén. Nem korlátozódik az egyik vagy másikra, több lehetőség is van benne – csakúgy, mint a pálinkákban. Az almapálinkáknak is többféle „iskolázása” van náluk, de amire itt különösen is felhívják a figyelmet az a tokaji aszús hordóban érlelt almapálinka. Mivel előzőleg aszúbor pihent a tölgyfahordóban, a pálinka onnan különleges zamatokat hoz magával. Főleg Jonagold és Jonathan alma feldolgozásával, kétszeres lepárlással készült. A finomítón van még egy aromatorony is, ennek segítségével több illatot őriz meg a párlat, mely közvetlenül a lefőzés után még „kócos”. Csak következtetni lehet azokra az értékeire, amiket később majd meg fog mutatni. Türelemmel kell lenni hozzá és el kell tenni, pihenni több hónapig. Ilyenkor találkozik a tölgyfahordóval is, legfeljebb hat hónapig. A más gyümölcsökből készült pálinkák sincsenek egy évnél tovább hordóban. Közben a szakértők meghatározzák, milyen alkoholtartalommal adja ki a legjobb formáját. Hígítással ezt beállítják, majd újabb pihentetés következik és csak ez után kerülhet forgalomba különféle, 40-től 55 fokig terjedő minőségben.

 Először van jelen a pálinkafesztiválon a Keve manufaktúra. A családi vállalkozás már 25 éve működik Perbálon, Budapesttől 25 kilométerre. Kezdetben gyógynövény-alapú termékek, krémek, étrend-kiegészítők gyártásával foglalkoztak. A pálinkafőzés ötlete hét évvel ezelőtt került előtérbe és tavaly év végére készült el az első bemutatható termékcsalád. A gyümölcsöt vásárolják, csak a cefrézéstől kezdődően végzik el ők a feldolgozást. Törköllyel indultak és közben sikerült egy figyelemre érdemes aszú-szőlő pálinkát előállítani. Leányka szőlőből készítik az „alap” szőlőpálinkát, azt Tokajban vásárolt aszúszemek ágyára töltik. Utána két hétig még tölgyfahordóban érlelik is. Jelenleg ez a legsikeresebb termékük, de már társult mellé a barack- és a szilvapálinka is.

A Bolyhos pálinkafőzde kifejezetten az ágyas pálinkáról vált híressé, már kétszer nyerték el a „Magyarország legjobb pálinkája” címet. Ezen a fesztiválon viszont a termékeik megjelenése is nagy érdeklődést keltett. A változatos üvegalakok kilencféle gyümölcspálinkát rejtenek. A kis palackok – vannak köztük Bambisüveg, laposüveg, villanykörte és szív alakúak - nyakba akaszthatók, a kalocsai díszítésű pántok révén ajándéknak is kitűnőek – és akkor még nem beszéltünk a bennük rejlő italok változatlanul igen magas minőségéről. Mindegyik 50 %-os ágyas pálinkát rejt: Cigánymeggy, Vilmoskörte, Fekete cseresznye, Kajszibarack, Irsai Olivér, Füge és Szilva képezi a kínálatot. Ez utóbbiból a 40 százalékos idén, Gyulán a XVI. Pálinkafesztiválon kategória győztes lett, ami azt jelenti, hogy ebben a csoportban ez a legjobb az országban.

Annyi bizonyos, hogy fantáziátlansággal senki sem vádolhatja a „Harmatrázó” pálinkafőzde névadóját. A választás oka pedig, hogy mindazok, akik pálinkakészítéssel és a hozzá tartozó gyümölcstermesztéssel foglalkoznak, korán kelő emberek. Hajnalban jól követhetők a lépteik, amint lerázzák a fűről a friss harmatot. Közel négyszáz hektáros saját gyümölcsösük közepén, Ceglédbercelen van a főzde, főleg csonthéjasokkal – cseresznye, meggy, őszi- és kajszibarack, szilva – dolgoznak. Legutóbb viszont már telepítettek egy kis körtét, almát, málnát és szamócát is. Bár mindössze még csak öt éve léteznek, tavaly már az év második legeredményesebb főzdéje címet is elnyerték. A fesztiválra valódi különlegességet, egy vadbodza és egy málna-cseresznye vegyes pálinkát hoztak. Ez igazi meglepetés, mert az illatában málnás, az íze lecsengésében viszont édes cseresznyés, csokoládés. A főzés hagyományos módon, egylépcsős berendezéssel, 250 literes üsttel történik.

www.budapestipalinkafesztival.hu

Kapcsolódó témák

Beváltották a szervezők a tavaly – a XII. Újbor és Sajtfesztivál megnyitásán - tett ígéretüket. Persze könnyű dolguk volt, hiszen nem volt művészet előre látni, hogy 2016-ban olimpia lesz. Nos, idén, november 26-27-én, szombaton és vasárnap, a XIII. Újbor és Sajtfesztivált valóban az olimpia jegyében rendezik meg Budapesten, a Vajdahunyad várban.

A magyar borászatban irány- és mértékadó pincészetek munkájának elismerésére a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002-ben megalapította „Az Év Pincészete” kitüntető címet. Olyan bortermelő társaság együttes teljesítményét díjazzák, amely az országban és külföldön a magyar bor, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás széles körű népszerűsítéséért a legtöbbet tett az adott évben. A díjat a szakmai körök jelölése és szavazatai alapján idén tizenötödik alkalommal adományozták az arra méltónak tartott pincészetnek.

Lehet bizony, ráadásul nem is akárhol, hanem éppen Egerben. Így nevezte el a legjobb borát Tóth Ferenc egri borász és hogy a döntése helyes volt, arról a látogatók meg is győződhettek a Borháló egyik üzletében tartott bemutatón.

Hírnevéhez méltó érdeklődés mellett, családtagjai, sportvezetők, sok száz tisztelője jelenlétében avatták fel a sportlegenda, Papp László szobrát Budapesten a XIII. kerületben, azon a téren, ami rövidesen az ő nevét fogja viselni.

Már csak egy hét, és kezdetét veszi a 21. Magyar Borok Útja Rallye, melynek száz autóból álló mezőnye idén a Balatoni Borrégiót fedezi fel. Az exkluzív élménytúra a megújulás jegyében – eltérően a korábbi évek gyakorlatától - a nagy borászok mellett kis pincészeteket is meglátogat.