2024. április 19. péntek, Emma napja
Patagóniától az Északi-sarkig – I. rész
Révay András
2020.02.22 12:33
Bemutatta a 2020. évre szóló utazási ajánlatait az 1000 út Utazási Iroda. Már mindjárt a katalógus címlapja is némi korrekcióra szorul, benne ugyanis 2021-re és 2022-re is találunk ajánlatokat. Ennek persze oka van: a hatalmas érdeklődés bizonyos utak iránt. Az irodától már eddig is megszokott óriási választékot ezúttal 25 új ajánlattal egészítették ki.

Amint azt a meghívott szakemberek már a bemutató elején megtudták, a kezdetben „Oroszország szakértője” néven híressé vált iroda mostanában több okból is az utazni vágyók egyik kedvencévé vált. Náluk az természetes, hogy az orosz mellett – ahol Szentpétervár és környezete esetében már az elektronikus ügyintézésre is lehetőség van – kínai, indiai, vietnámi, iráni és más nehezen hozzáférhető vízumok beszerzését is vállalják. A meghirdetett utak mellett készek egyéni utak megszervezésére is, cégeknek és magánutasok számára egyaránt. Ezek lehetnek akár kis létszámú, igényes, egzotikus körutazások vagy ugyancsak egzotikus üdülések, a világ legszebb helyein, ötcsillagos szállodákban, de kínálnak egy egész sort a mostanában egyre divatosabb „gasztro” utazásokból, melyekben borutak éppúgy helyet kaptak, mint távoli népek különleges ételeinek megkóstolása. Hogy megjöjjön az étvágyunk, kezdjük a katalógus áttekintését egy kis körúttal a finom ételek és italok világában.

A gasztronómiai jellegű utazások közül harminc kapott helyet a katalógusban. Ezek között van, ami az ital- van, ami az ételkülönlegességeket állítja a középpontba, de akad olyan is, ahol nyúlvadászat részesei lehetnek a résztvevők. Puskát persze ők nem kapnak kézbe, de a szemük láttára elejetett tapsifülesekből pompás ebédet tálalnak majd nekik, hozzá illő borok kíséretében. A szeptemberben induló hatnapos út Sevillában kezdődik, a spanyol finomságok és a feketeszőrű sertés sonkájának megkóstolása mellett lehetőség van az Alcazar megtekintésére, nem marad ki Cádiz híres óvárosa és katedrálisa sem. A nyúlvadászatra Andalúziában kerül sor, másnap Granada, végül Malaga következik, ahol délután még egy búcsúfürdésre is lehetőség van a Földközi-tengerben, az esti hazautazás előtt.

Magyarul beszélő idegenvezető várja a csoportot Szardínián, ahol már az első este tipikus szárd ételek és italok alkotják majd a vacsorát. Másnap biofarmon elköltött ebéd jelenti a változatosságot, miközben az i.e. 7. században alapított főváros, Cagliari megtekintésére is jut bőven idő. Nem lebecsülendő látványosság a helyi piac, aminek az emeletén frissen sült kenyér, hús, sajt, no meg gyümölcsök várják az utazókat. Délután a harmincas években alapított – több kisebb birtokból álló – Cantina Argiolas lesz a cél, finom falatkákkal, ízletes borokkal várja a látogatókat. Itt különböző szőlőfajtákkal kísérleteznek, mert a Földközi-tenger enyhe éghajlata ezekből a fajtákból egészen egyedi borok előállítására nyújt lehetőséget. Persze azok kóstolása sem marad el. Másnap Nora környékén készült felvágottak, sajtok, olíva alkotja az ebéd gerincét, miközben a római-kori város megtekintése sem marad ki a programból.

Akik a Turkish Airlines közvetlen járatával dél körül érkeznek Isztambulba, elsőként a legismertebb street food ételeket kínáló helyeket keresik fel. Megkóstolják a töltött, fekete kagylót és az is kiderül miért ájult el az imám? A helyiek szerint a frissen készült kokrecnél finomabb utcai étel talán nincs is – mód lesz ennek eldöntésére. A vacsorára egy helyi grill étteremben kerül sor és másnap is pár kisebb étterem választéka szerepel a programban, melynek legfőbb eseménye azért mégis csak a látogatás Nagy Szulejmán és Hürrem szultána (van, aki nem tudja kik ők?) sírjánál. A fűszerbazár – egy kis török édességgel „fűszerezve” meg az ugyancsak híres török kávé után az aranyban gazdag Nagybazárban nyílik majd lehetőség vásárlásra és olyan nap is lesz, amit a Topkapi palota megtekintése és egy halvacsora tesz emlékezetessé.

 Nem lesz könnyebb sorsa a borkedvelőknek sem, amikor választaniuk kell az Iroda kínálatából. Akik az európai borok között már kiismerik magukat, elmehetnek egy tartalmas bortúrára Dél-Afrikába! Bár itt a boroké lesz a főszerep, nem maradnak ki a maláj konyha remekei, egy másik vacsoránál pedig a strucc, a krokodil, az antilop és a kudu húsa sem hiányzik majd a svédasztalról. Felkeresik a csoport tagjai az 1685-ben alapított Groot Constantia borászatot, útba ejtik a Steenberg borfarmot, a Vergelegen birtokot, a vacsora és a szállás Ekkor Stellenboschban egy borfarmon lesz. A további napok közül kiemelkedik majd a Simonsig Borászatnál tett látogatás, ahol a kóstolólistán díjnyertes habzóborok szerepelnek, de vetekedni fog ezzel a franschhoeki borászatok felkeresését megkönnyítő nyitott borvillamos, amelyiknél ott szállhat le vagy fel az utazó, amelyik borászatnál éppen kedve tartja. Hogy ki mennyit kóstol az út tizenkét napja alatt, hát azt érdemes lesz közben feljegyezni.

 Dél-Afrikánál lehet egy picit távolabbra is utazni a jó borokra vágyakozóknak. Őket az Andok lábainál, Chile és Argentína pincészetei várják. Az ismerkedés a hagyományos, helyi ételekkel itt sem marad majd ki és persze mindegyiket remek borok kísérik majd. Santiago de Chilében a Matetic pincészet négyféle ultra prémium bort kínál az érkezőknek, Valparaisoban az Emiliana borászat 2018-ban elnyerte „a  világ legcsodálatosabb bora” címet, ők ötféle borral köszöntik a vendégeiket. Szerepel az utazás programjában Argentína leghíresebb borvidékének központja Mendoza, három éjszakát töltenek itt az utasok és minden nap más pincészeteket keresnek fel. Az esti programok között hatfogásos vacsora is helyet kapott. Buenos Airesben három éjszakát tölt a csoport, és hogy nappal sem fognak egy cseppet sem unatkozni, arra elég egyetlen példa: Még Uruguayba is áthajókáznak egy híres, 300 éves történelmi emlék kedvéért.

Nem maradnak szomjan a bornál erősebb italokat kedvelők sem, ők az ezer út közül választhatnak olyanokat, amik a whisky földjére vezetnek. Hogy azokból is több van? Miért lenne ez gond? Ki-ki ízlése szerint kiválaszthatja: a skót vagy az ír whiskyt részesítené előnyben, de akár azt is megteheti, hogy elutazik Skóciába, máskor pedig Írországba látogat. A skót whisky titkainak felfedezése közben, útba ejthet néhányat a misztikus skót kastélyok közül, mint például a Glamis Castle, II. Erzsébet édesanyjának családi rezidenciája, mely a világ egyik leghírhedtebb, kísértetjárta kastélya! Közben a jóféle nedűk is sorra kerülnek, előbb a Dallas Dhu whisky üzemben, mely ma már múzeumként is működik, máskor pedig a Loch Ness-tó partjáról vezet majd az út az 1838-ban alapított Glenn Ord Whisky gyárba. Itt levezethetik a feszültséget, ha mégis találkoztak volna a szörnnyel!

 Az Írországba utazók Cork-ba érkeznek és már az első este megkóstolhatják egy vacsora mellett a fekete Murphy-t vagy a Bearnish sört. Másnap egy kóstolóval egybekötött üzemlátogatás következik a több mint 200 éves Jameson Midleton Distillerybe. Itt készítik a világ legkelendőbb ír whiskey-jét. Az estét viszont már Kilkenny-ben töltik, ahol egy pub-túra során az itteni híresen erős, kesernyés ízű vörös sört kortyolgathatják. Másnap Galway városában - mely az idén Európa Kulturális Fővárosa címét is viseli és ahol állítólag Kolumbusz is járt – a történelmi emlékek megtekintése mellett a fő célpont a legrégebbi, 1757-ben alapított ír whiskey üzem lesz, no persze kóstolóval! Az útra egy látogatás teszi fel a koronát Dublinben, az Ír Whiskey Múzeumban, ahol búcsúzóul négy különféle whiskey-vel kínálják meg a vendégeket.

A programokról az iroda honlapján részletesebb tájékoztatás olvasható

Kapcsolódó témák