2024. június 17. hétfő, Laura és Alida napja
Politikán felüli történet
Révay András
2023.07.17 21:38
Magyarországon szerencsére igen nagy azoknak a száma, akik fontosnak tartják az állatvédelmet, az állatok jóllétét. Az online felületeken ötmillió fölé tehető az állatvédelmi szervezetek követőbázisa. Az egyik elkötelezett támogató a Netfone Telecom, létrehozta a Pettel programot, melyet éppen a Noé Állatotthonban mutatták be a meghívott vendégeknek. Aki előfizet a mobilcég legújabb szolgáltatására, a nehéz sorsú állatokat segítheti rendszeres havi támogatással.

Magyarországon az állatvédelem nem működhetne a civil szervezetek nélkül – emelte ki a megnyitón Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos. A Noé Állatotthonban naponta közel ezer állatról gondoskodnak, ők pedig a felelős vállalkozók támogatására is erősen rászorulnak. Az emberek az egy százalékukat már rendszeresen felajánlják az állatvédő civil szervezeteknek, de a vállalkozók részéről a támogatási kedv még kisebb. A Pettel ezért jó iránytű. Megmutatja, mennyire fontos az állatvédelem és még azt is, milyen lényeges ezen a téren a csapatmunka. Itt most összefogott a civil szervezet, a vállalkozó és még az ismert emberek is, ez egy politikán felüli történet.

A Netfone Telecom – a Pettel „szülőapja” – már évek óta támogat bennünket – mondta el Schneider Kinga, a Noé Állatotthon szóvivője. Nemrég azzal kerestek meg minket, hogy szeretnék a kapcsolatot kibővíteni, szélesebb körűvé tenni. Az Állatvédők Érdekvédelmi és Szakmai Szövetségének segítségével válogattuk ki azokat a szervezeteket, akik a feltételeknek megfeleltek. Boldogok vagyunk, mert mindjárt az első körben sokan nyújtották be pályázatukat. Jelenleg harmincegy állatvédő szervezet van a kiválaszthatók listáján. Tervezzük, hogy az ősz elején kiírunk egy újabb pályázatot, hogy még többen csatlakozhassanak a támogatottakhoz. A feltételek egyszerűek: átlátható módon működjenek. Ellenőrizzék, hová adnak örökbe állatot, legyen visszaútja a bajba került állatnak. Az állatokra vonatkozóan feltétel az ivartalanítás. A támogatottaknak év végén- közzétehető módon - be kell mutatni, mire költötték a pénzt. Érezhető elmozdulás van, a támogatási hajlandóság nő, de az is igaz, hogy ma nincs még meg a kultúrája ennek Magyarországon

Magyarország összes állatvédő szervezete bekapcsolódhat ebbe a programba – árulta el Kun István, a Netfone alapító-tulajdonosa. Mobilszolgáltatóként még nem vagyunk a legismertebbek, de állatbarát cég vagyunk. Több, mint 300 állatvédő szervezet tevékenykedik az országban, közülük csak a transzparensen működők kerülhetnek a Pettel támogatási listájára. A támogatás tarifacsomagtól függetlenül havonta nettó 300 forint, ezt az összeget a havidíj magában foglalja. A szervezetek havonta egyszeri átutalással, összesítve kapják majd meg a támogatásokat aszerint, hogy hány ügyfél választotta őket a szerződés során. Az alap támogatáson felül a partnereinknek lehetőségük van további befizetésre is, 250, 500, 750 vagy 1000 forintot adhatnak - ezt a külön költséget hónap végén számlázzuk.

Ismert emberek is csatlakoztak már a Pettel támogatóihoz, néhányan közülük meg is jelentek a tájékoztatón. Tagja a csapatnak, de most nem tudott jelen lenni Xantus Barbara, itt volt viszont Terecskei Rita, a Zanzibár énekesnője, Bebe (Melody Maker zenekar), valamint Torres Dani gitáros, énekes és Sipos Tomi az Irigy Hónaljmirigy tagja is részt vett az első előfizetőket jutalmazó oklevelek átadásán. Az előfizetőktől beérkező támogatás mellé a Netfon maga is felajánlott ötszázezer forintnyi összeget, melyet ötször százezer forintos részekre bontva kisorsoltak a rendezvényen. A szerencsés nyertes, mindjárt az első húzásnál a Noé Alapítvány volt, öt követte a Befogadlak (Törökszentmiklós), az Állatmenő Szolgálat Alapítvány, a Bundás Barát Állatvédő Egyesület, végül pedig a Szíriusz Állat- és Természetvédelmi Alapítvány gazdagodott 100 000 forinttal.

A Netfon egy Európában már igen elterjedt rendszerű virtuális mobilszolgáltató. Kun István elmondása szerint „kis vagány cég vagyunk”. Nem a „nagyok” kizárólag profitorientált megoldásait követjük, hanem olyan lehetőségeket keresünk ahol az embereket közvetlenül, érzelmeik segítségével szólíthatjuk meg. Nem utolsó sorban az áraink is jóval kedvezőbbek. A megszólítás egyik lehetősége pedig a Pettel. A név egy kombináció: az angol pet = házi kedvenc és a tel = telefon összevonásából. A Pettel tehát jelzi, hogy mi azokat az előfizetőket várjuk, akiknek a szívében már ott van az állatszeretet, viszonzásul jó áron kapják a szolgáltatást. Ám a legfontosabb mégis a segítés! Az egyenkénti 300 forintokból egy-egy állatvédő szervezet számára százezrek jönnek össze havonta és ez a mai gazdasági környezetben borzasztóan fontos.

A Noé Állatotthon lakója mintegy ezer állat, 450 kutya, 30 macska, de kecske, tehén, ló, vaddisznó, láma, róka, szarvas, birka, kacsa, csirke is megtalálható. Aki úgy jön ide, hogy még elképzelése sincs, mit szeretne, annak tanácsot is adnak. Fontos, hogy az állat, amelyik innen kimegy, olyan otthonra találjon, ahová illik, ahová be tud illeszkedni, ahol örökre ott maradhat. A kölyökkutyát 6 hónapos korában ivartalanítani és az erről szóló igazolást bemutatnia kell. Ezzel akadályozzák, hogy a megmentett kutyák fölösleges szaporulatot okozhassanak. A gazdasági és vadállatok nem fogadhatók örökbe, csak a kutyák és macskák kaphatnak új otthont. Akinek kedve van hozzá, elkezdhet ide kijárni (Budapest XVII. ker. Csordakút utca legvége, a 138634/3 helyrajzi számon), ha rendszeresen jön, egy idő után önkéntessé minősül. Teljesíthető itt az iskolások kötelező közösségi szolgálata is.

Kapcsolódó témák

Az idehaza mellőzött, külföldön világhírűvé vált magyar tudósok – sajnos eddig sem rövid – névsora 2020-ban újabb taggal bővült. Az Amerikai Egyesült Államokban 1985 óta élő kutatóbiológus szinte egyik percről a másikra került a figyelem középpontjába, vált híressé. A Kínában 2019-ben tapasztalt első megbetegedések után kitört járványt a WHO már 2020. március 11-én világjárvánnyá nyilvánította. Megfékezése eleinte reménytelennek tűnt, mígnem a nagy lendülettel folyó kutatások során felbukkant egy magyar név: dr. Karikó Katalin. Az ő szabadalma alapján készült el 2020-ban, a világon elsőként, a klinikailag is bizonyítottan hatásos oltóanyag a SARS-CoV-2 koronavírus-fertőzés ellen!

Valójában ez az elnevezés nem is egészen pontos. A kor nagyjából igen, de hogy sportág? Akkor még biztosan nem volt az. Sokkal fontosabb volt. Ma úgy hívjuk muaythai, de ezt hallván hányan tudják – úgy nagyjából – mit is takar ez a szó? Nem is igen volna értelme erről fejtegetésekbe bocsátkozni, ha a napjainkra sporttá vált egykori harcművészet magyar képviselői a közelmúltban nem értek volna el figyelmet érdemlő sikert.

A Múzeumok éjszakáján két rendezvénynek is otthont adott Budapesten a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia templom. Nem meglepő, hogy az évenként megrendezett és roppant népszerű rendezvényhez a főváros legöregebb temploma is csatlakozott, hiszen ez az épület már önmagában felér egy múzeummal. Az altemplomban megtartott második előadás a fővárosi fürdőkultúráról szólt és bár témája – első hallásra – nem nagyon illet a helyszínhez, rövidesen kiderült; az előzetes feltételezés téves volt, két okból is.

A történelem, a tiszti pálya, a katonaélet iránt érdeklődők számára sok új, érdekes információt nyújthat egy frissen megnyílt kiállítás. A Ludovika Akadémia történetét feldolgozó állandó múzeum nem egyszerűen hadtörténelmi jellegű kiállításnak ad helyet, hiszen középpontjában nem az események, hanem elsősorban az emberek állnak. Az előzetes bejelentés nélkül látogatható kiállítás helyszíne a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Ludovika Szárnyépület, (1083 Budapest, Ludovika tér 1.) Az esetleg változó nyitva tartás idejéről a https://www.uni-nke.hu oldalon lehet tájékoztatást kapni.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán működő Ludovika-történeti Kutatóműhely, 2020-ban, Zrínyi Miklós születésének 400. évfordulója alkalmából már rendezett egy kiállítást, Zrínyiek a haza szolgálatában címmel. Most az Egyetemen egy újabb kiállítás nyílott, a Kutatóműhely Zrínyi-Újváron folytatott feltárási munkáinak eredményéből. A kiállítás szeptember 20-ig látogatható az Egyetem Hungária körúti Kari Könyvtárának épületében.