2024. július 15. hétfő, Henrik, Roland és Vlagyimir napja
Prosecco, Spumante, Frizzante
Révay András
2019.12.01 21:25
Miközben határozottan örvendetes tény, hogy a pezsgőfogyasztás egyre népszerűbbé válik, az itallal kapcsolatos ismeretek elterjedtségéről nincsenek ilyen kedvező adatok. Érdekes felmérés tárgya lehetne például a kérdés: hányan vannak valóban tisztában, a címben szereplő három szó értelmével?

Pezsgőkkel, borokkal, habzóborokkal kereskedik a VINO EVENT Kft., idestova tizenöt éve, de foglalkoznak rendezvényszervezéssel és üzleti ajándékok készítésével is. Célkitűzésünk lett – mondja el róla Polgár Géza, a cég egyik tulajdonosa, hogy olyan ízekkel szeretnénk megismertetni a fogyasztókat, amire sokáig emlékezni fognak. Azt is felfedeztük társammal, Vörös Csabával, hogy vannak külföldön olyan területek, amik határozott újdonsággal is szolgálhatnak a hazai vásárlóknak. Így hát küldetésünknek érezzük, hogy bemutassunk olyan italokat, amik eddig valószínűleg nem kerültek az asztalokra. Olaszországban például 1200 szőlőfajta létezik, van miből válogatni. Mindenképpen szeretnénk megteremteni a keresletet a kínálatra. Valóban azt látjuk, hogy egyre divatosabbak a pezsgők, miközben azért „csendes” borokból és habzóborokból is tartunk kóstolókat. Tapasztaljuk, hogy egyre több ember tudja mi a különbség a habzóbor, az egyszerű és tradicionális módon készült pezsgő között – ráadásul pedig egyre többen érdeklődnek. Aki nem tudja, az is kíváncsi ezekre a különbségekre.

 Magyarországon egy kicsit azért más a helyzet, mert a köztudatban a „pezsgő” szót egyaránt vonatkoztatják mindhárom elkészítési módra. A fogyasztónak tehát nehezebb a dolga, ha „át akar látni a szitán”. Pontosabban szeretné tudni, mi is van a poharában? El kell oszlatnunk egy félreértést is. A legjobb valóban az egyenként, palackban érlelt pezsgő, de az acéltartályban érlelt „tankpezsgő” is hasonlóan nemes ital, viszont határozottan gazdaságosabb az elkészítése, így lényegesen nagyobb tömegekhez juthat el. Hozzá még sokkal gyümölcsösebb, sokkal frissebb ízeket is kölcsönöz az italnak ez az érlelés. A Prosecco például, ami manapság szinte olaszabb az olasznál – az is tankpezsgő. A minőségére pedig jellemző, hogy 2018 volt az első év, amikor a világon összességében több Prosecco fogyott, mint Champagne, tehát a klasszikus módon, palackban érlelt pezsgő. Ennek az oka részben a roppant erőteljes olasz marketing, de fontos az ár is, mely a Champagne-nál sokkal kedvezőbb.

 A Prosecco-ról a fogyasztó idehaza még elég keveset tud. Ez egy terület Olaszországban, ahol hosszú ideje a Glera szőlőfajta volt az uralkodó. „Csendes” borként nem volt igazán népszerű, mígnem tartályos érlelésű pezsgőt készítettek belőle. Megszületett a Prosecco név, tehát a területet hangsúlyozták, nem a szőlőfajtát! Nagyon divatos, fiatalos italként vezették be minden fórumon. Amerikában is nagy reklámot kapott, teljes sikerrel, mert ma már Toszkána után a második legkedveltebb szőlőterület, majd pedig ital lett a Prosecco. Tankban erjesztve, az élesztőgombák hatására természetes úton alakulnak ki benne a buborékok, hasonló módon, mint a palackban, a klasszikus francia módon erjesztett pezsgőnél. Végül pedig szögezzük le: ahol a palackba töltött bort utólag dúsítják széndioxiddal, az a habzóbor! A Prosecco nem az.

 Ízvilága friss, citrusos, almás, körtés – a zárt acéltartály miatt rengeteg ízt, aromát meg tud őrizni. A területek és a borászatok munkája viszont nagyon nagy különbségeket eredményezhet. Nagyon tágra nyílik az olló, azonos minőségi besoroláson belül. A palack címkéje azért segít. A DOC jel (Denominazione di Origine Controllata) az 1963-ban bevezetett olasz eredetvédelmi rendszer, meghatározza a földrajzi eredetet, az engedélyezett szőlőfajtát és a minimális alkoholtartalmat. Egy bornak legalább öt éven keresztül kell azonos minőséget mutatni, hogy megkaphassa a DOC jelölést. Van ennél magasabb minősítés is, a DOCG, ahol a kifejezés az „e Garantita” megjelöléssel bővül. A bornak legalább öt évig kell minden DOC követelményt teljesíteni és abban a régióban kell palackozni is, ahonnan származik. Mindezek ellenére, azonos besorolású Prosecco között szakadékok jelentkezhetnek a kóstoláskor és ezt már nem jelölik a palackon. A kezdő fogyasztó jól teszi, ha eleinte szakember tanácsát kéri, amíg meg nem találja a maga kedvenc márkáját.

Az olaszoknál most nagyon divat az Aperol spritz, ami szintén Proseccoból készül és miután az Aperol viszi benne az íz „oroszlánrészét”, itt nem kell feltétlenül a legmagasabb minőségi kategóriát választani a Proseccoból. Annak a finom eleganciáját az Aperol nem engedi érvényre jutni. Miután közelednek az ünnepek, az italválasztás előtt tisztáznunk kell, mi a cél? Bulis hangulat, egy jó beszélgetés vagy alkalmi vacsora? Szilveszter, Karácsony, nincs pezsgő nélkül – és általában is – minden ünnepélyes pillanat pezsgővel fejeződik be, gyakran azzal is kezdődik! A pezsgő az, ami a legjobban illeszthető ételekhez is, mert egy jó pezsgővel szinte minden ételt kísérni lehet. Valóban csak a célt kell tudni, hogy egy kissé élesztősebb ital felé megyünk el vagy inkább a gyümölcs ízei érvényesüljenek.

 Szerencsére idehaza is van régi, jól bevált pezsgőgyár. A közismert nevén „kékcímkés” pezsgő ár-érték aránya szinte a legjobb és sok külföldit megszégyenítő minőséget mutat. Ugyanakkor új sikereknek is örülhetünk. Nemrég adták át Londonban a Champagne és Pezsgő Világbajnokság (CSWWC) nagydíjait, a mindössze 14 nemzeti bajnok között a Kreinbacher Birtok is szerepel, mint Best Hungarian Sparkling Wine. Ezúttal a hagyományos, palackos érlelésű Brut Classic 2015 Magnum érdemelte ki a trófeát. A somlói Birtok most harmadik alkalommal szerezte meg ezt a címet, amely értékes visszajelzés az ott végzett eddigi munkára vonatkozóan és mutatja, hogy következetes a minőségre törekvés. A Carassia – Kárászteleki Pezsgőpincészet szintén National Champion díjjal térhetett haza. Kiváló pezsgőt készít még idehaza a Garamvári Pincészet, Szentesi József pedig olyan régi magyar szőlőfajtákat „támaszt fel”, a Velencei-tó környékén, mint a Balafánt, a Fekete Muskotály, a Bakator, ezekből csendes bort és némelyikből kitűnő pezsgőt is készít.

Visszatérve Olaszországba ott még rengeteg pezsgő van, ami Spumante néven ismert. Ott a széndioxiddal utólag dúsított habzóbornak Frizzante a neve. Ami nem a Prosecco régióból való pezsgő, az mind Spumante. A szó maga olaszul szikrázót jelent, és ha egy jó pezsgőre gondolunk, ez nem is nagyon áll távol az igazságtól. Mindegyik ugyanazzal a technológiával készül, sok helyszínen, mint például Puglia, Basilicata, Abruzzo, Szicília – a cégünk mindegyikről hoz be pezsgőket, mert úgy gondoljuk, hogy talán izgalmasabb ízekkel tudnak meglepni, mint a Prosecco. Ár-érték arányuk nagyon jó és a megjelenésük is az olaszokhoz méltó. Egy ünnepi vacsorához mindenképpen ajánlatos legalább kettő vagy háromféle italt választani, a megfelelő ételhez a megfelelő ital ízeket társítani. Ám ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az ital mindig hangulat kérdése is.

www.vinox.hu

Kapcsolódó témák