2024. április 16. kedd, Csongor és Joachim napja
Rejtett kincsek
Révay András
2017.07.21 21:19
A mindennapi életben használ bankkártyák közül valószínűleg a Mastercard a legelterjedtebb. Annak érdekében, hogy használóinak életét színesebbé tegye, a vállalat egy nem mindennapi online kiadvánnyal örvendeztette meg az utazókat. Negyvennégy európai ország módszeres feltérképezésével elkészült az Európa rejtett kincseit felvonultató lista, melyben az országok egy-egy kevésbé ismert, különleges táját rangsorolták. A legjobbak közé Magyarország is bekerült!

Minden egyes vizsgált terület számos feltételnek kellett megfeleljen. Ilyen volt például, hogy az átlagos turisták számára újdonság legyen, kínáljon minél több szabadidős és kulturális élményt, egy évben lehetőleg minél tovább legyen látogatható, érdekesnek látsszon bármilyen korú, nemű családi állapotú utazónak, rendelkezzen megfelelő infrastruktúrával és – ami elengedhetetlen - kínáljon bankkártyás fizetési lehetőségeket. A felsorolt helyszínek rangsorolásakor a Mastercard adatokon kívül utazási bloggerek és turisztikai szakértők információit és véleményét is figyelembe vették. Az összehasonlítás szempontjai voltak: a felmerülő költségek és a kényelem, ezen belül a kártyás fizetési lehetőség, a kommunikáció gördülékenysége, a helyi közlekedés, biztonság és higiénia, valamint a szolgáltatások minősége. Ám az egész mégis két szóval összefoglalható: rejtett és megfizethető!

A kiadvány a felsorolt és minősített 44 ország közül kiemeli az első tizenötöt. Nagy öröm, hogy a sorban a 15. a Balaton-felvidék. Engedtessék meg számunkra, hogy elsőként erről szóljunk! Az értékelők szerint ez a táj Provence vagy Toszkána magyar változata, mely ötvözi a természeti szépséget, a gyönyörű kilátást a tóra, az apró falvakat, bennük az évszázados, fehérre meszelt házakat, a festői éttermeket és vendégházakat. Mindezt nagyon kedvező áron, hiszen az étkezés 13 Euró, a szállás pedig 20 Euró alatt is elérhető. Bár „a magyar tenger” az egyik leglátogatottabb nevezetességünk, az északi partja sok külföldi számára még felderítetlen. A kártyaelfogadó helyek számának növekedésével a fizetési lehetőségek is egyre bővülnek, ami nagyban megkönnyítheti az utazást. A kiadvány szerkesztői szerint a legjobbak közé kerültek:

A TOP 15 rejtett kincs Európában

 

1. Asztúria és Covadonga kolostor, Spanyolország

9. Volos és Pelion-félsziget, Görögország

2. Mdina és Zebbug, Málta

10. Velika Planina, Szlovénia

3. Salzkammergut régió, Ausztria

11. Kasubföld, Lengyelország

4. Azori-szigetek, Portugália 

12. Naarden, Hollandia

5. Perast, Montenegró

13. Kolka köpeny, Lettország

6. Lednice-Valtice, Csehország

14. Duna-delta, Románia

7. Pag-sziget, Horvátország

15. Balaton-felvidék, Magyarország

8. Saaremaa sziget, Észtország

 

 

A Mastercard szakértelmének felhasználásával egy olyan egyedülálló rangsor jött létre, amely az utazást tervezők segítségére lehet a különböző helyszínek összevetésében, legyen akár a látvány, a kényelem vagy éppen az ár az elsődleges összehasonlítási szempont számukra. Tapasztalt utazók is haszonnal forgathatják ezt a rendkívül informatív útikalauzt, amely a Mastercard adatait és a helyi információkat egyaránt tartalmazza. Az utazást tervező, kisebb költségvetéssel gazdálkodó magyaroknak sem kell lemondaniuk Európa rejtett kincseiről. Több olyan megfizethető utazási célpont is felkerült a Mastercard TOP 15-ös listájára, amely Magyarországról autóval is könnyen megközelíthető. Ilyen például az osztrák Salzkammergut régió vagy Romániában a Duna-Delta vidéke. Ezek az országok ráadásul a KSH adatai szerint egyébként is kedvelt úticélnak számítanak a magyarok körében.

 De ugyanúgy elérhető autóval a 6. helyezett, Csehországi Lednice-Valtice, ahol a kétszáz a négyzetkilométernyi terület egyik legfőbb látnivalója egy álomszerűen meseszép kastély, csodálatos parkkal. Ugyancsak nem nevezhető távolinak a Kotori-öböl híres, középkori tengerészvárosa, Perast (5. helyezett), itt az Adriai-tenger e szakaszának legjobb állapotban megmaradt, összefüggő barokk épületegyüttesét vagy a rendkívül értékes berendezéseket őrző, XV. századi Szent Miklós templomot nézhetjük meg. A 7. helyet megszerző – meglehetősen furcsa alakú – horvátországi Pag-sziget városának tagadhatatlanul olaszos jellege, a csodálatos strandok és a rengeteg rejtett kis öböl a csaknem 300 kilométer hosszú partvonalon – nos, ez így együtt, sokak számára nagy vonzerőt jelent. A viszonylag közeli helyek közül ne felejtsük ki a szlovéniai Velika Planina alpesi füves fennsíkját, ami nyáron kitűnő kirándulóhely, télen viszont legalább olyan jó síterep.

Nem illenék persze szó nélkül hagyni a legjobbakat sem. Az első helyet Spanyolország mondhatja magáénak. Az ország közepén, a gyönyörű Vizcayai-öböl közelében elhelyezkedő Asztúria és a fontos csata emlékére emelt Covadonga kolostor természeti, történelmi és gasztronómiai értékeket egyaránt kínál. Málta sem ismeretlen a magyar turisták előtt. A második helyre került Mdina és Żebbuġ palotákat, kulturális kincseket, lenyűgöző arab hatást kínál a látogatóknak. Sokat elárul, hogy Żebbuġ város neve olajfát jelent. Ausztria gyöngyszemének is nevezik a Salzkammergut régió szívében megbújó egyik legszebb alpesi tó - a listában a harmadik helyre került - Hallstatt-tó vidékét. A városka érdekessége, hogy a tó és a sziklafal közötti szűk hely miatt csak egyetlen utcából áll. Itt található a világ legöregebb, 7000 éves és még ma is működő sóbányája.

 Annak érdekében, hogy az utazásunk zökkenőmentes és felhőtlen legyen, a Mastercard néhány tippet is ad. Ezeket érdemes észben tartani, amikor külföldön járunk. Jó, ha utazás előtt ellenőrizzük, hogy a bankkártya milyen kiegészítő szolgáltatásokat nyújt: a kártyához akár különleges biztonsági beállítások, illetve utazási- és szabadidős szolgáltatások, például utasbiztosítás kapcsolódhatnak. Tudassuk a bankkal, hova utazunk – probléma esetén így gyorsabban segíthetnek. Mentsük telefonunkba az „Elvesztett vagy ellopott kártya” esetén hívandó számot, hogy szükség esetén le tudjuk tiltani a kártyát. Amikor étteremben vagy kávézóban fizetünk, mindig kérjük meg a pincért, hogy a kártyaolvasót hozza az asztalhoz, vagy mi menjünk oda a kasszához. Soha ne írjuk le papírra a PIN kódot és ne mentsük el a telefonba sem. Aki külföldön fizet a kártyával, mindig a helyi pénznemben fizessen, így a legjobb átváltási árfolyammal számolhat. Ellenőrizze a bankszámla kivonatot, és haladéktalanul - de legfeljebb 30 napon belül - jelentse a jogtalanul felszámolt díjakat. Ha valami gyanúsnak tűnik, azonnal hívja a bankját! Akik szeretnék a további részletek megismerni, azok számára a Rejtett Kincsek Listája innen: „Top Hidden Treasures” letölthető.

Kapcsolódó témák