2024. június 25. kedd, Vilmos és Maxim napja
Retro minden mennyiségben
Révay András
2015.09.02 20:59
Még egy hónap sem telt el a XVIII. kerületi Retro Sörfesztivál óta, máris itt az újabb – lényegesen nagyobb szabású – Mulatós és Retro Fesztivál. Ezúttal kicsit közelebb a Belvároshoz, az Üllői úti stadion parkolójában.

A másfélnaposra tervezett rendezvényen szeptember 11-én, pénteken 18 órától, szeptember 13-án, vasárnap, hajnali kettőig szól majd a zene, két színpadon, feltételezhetően percnyi szünet nélkül. Ellentétben az egy hónappal korábbival, a belépés itt már csak a 14 éven aluliaknak lesz ingyenes. Különféle jegyek kaphatók, melyekről részletes tájékoztatás a www.mulatosfeszt.hu oldalon található. Érdemes a fesztivált népszerűsítő szórólapokat is megőrizni, mert velük – a belépőjegy felmutatása mellett – egy korsó sörhöz ingyen juthat a látogató. Ráadásul a bejáratnál egy fesztivál címkével díszített, átlátszó, műanyag söröskorsót is adnak hozzá, melybe a további söröket 249 forintért csapolják.

 Az ötlet a rendezőknek a tavalyi, müncheni Oktoberfesten jutott eszébe. Itt azzal szembesültek, hogy a német fiatalok évről-évre népviseletbe öltöznek és régi zenéket énekelnek, hallgatnak. Idehaza pedig, ahogy egyre többet beszélünk a kézműves sörökről, finom borokról, pálinkákról, az is látszik, hogy népszerű maradt a régebbi zene. Mindezek mellé pedig felsorakoznak majd a magyaros ételek is. A borfalu és a pálinkaudvar látogatói jelen lehetnek disznóvágáson, ökörsütésen és a játszóház sem hiányzik majd a gyerekeknek. A fesztivál területén felépül egy kisebb vidámpark is. A játék során a Herceg például pénzt fog osztani, a segítségével – mint azt tőle megtudtuk - százezer forint talál majd gazdára.

 Énekesként lép fel a fesztiválon Szikora István, aki az európai boxvilág egyik kiemelkedő egyénisége volt az 1980-as években. Európában ő az egyetlen, aki a profi boksz két kiválósága, Lennox Lewis és Mike Tyson ellen is küzdött. Idehaza viszont ma már inkább Bunyós Pityu néven ismerjük. Kedvelői pénteken este kilenckor a „Mulatós” színpadon láthatják. Különleges zenei képességeit jelzi, hogy már több aranylemez tulajdonosa. Előtte, hat órakor Komáromi Pisti dalait hallhatják a fesztiválozók. A világról alkotott véleménye tömören, röviden összefoglalható: szerinte „a pénz megrontja a barátságot, de a zene gyógyítja a lelket. Ha képesek vagyunk rá, hogy néhány percre megálljunk és örüljünk egymásnak, ennél nagyobb ajándék nincs.”

 A programot pénteken a „Retro” színpadon DJ Dominique fellépése nyitja. Nála a kultúra nem szűkül a zenére. A lányok között roppant népszerű, de a hozzá közelíteni szándékozókat először levizsgáztatja: felismerik-e a trikóján látható költőket? Csak azzal áll szóba, aki mind a négyet felismeri! (Azt mondta, ilyet még nem talált.) A szinte védjegyévé vált kendőt majdnem húsz évvel ezelőtt egy barátjától kapta, az elsőt ma is őrzi, olykor még fel is veszi. Ugyancsak a „Retro” színpadon áll a közönség elé Csordás Tibi – az 1999-ben alapított, egykori Fiesta együttes tagja – de ő szombaton este kilenckor kerül sorra. Róla sokan tudják, hogy 14 – 15 éves kora óta énekel és most már többnyire csak a saját dalaival szerepel.

 Énekesként és főzéstudományával is nagy népszerűséget szerzett Bódi Margit. Vele együtt hárman is fellépnek a családból a rendezvényen. Bódi Csabi 11-én fél hatkor, Margó és Guszti 12-én 17 órakor lesznek láthatók – hallhatók a „Mulatós” színpadon. Ők azt vallják: a szeretet és a mosoly ingyen van, tőlük ebből sokan és sokat kaphatnak ezen a két napon. Bíznak abban, hogy akik az egyik nap a Retro színpadot választják, azok a másikon elmennek majd a Mulatóshoz is és együtt szórakozhatnak. A Fesztiválon mutatja majd be új lemezét a Váradi Roma Café. A rendezvény kitűnő alkalom lesz számukra, hogy az „Így jártam” című albumról azonnal több ezer emberhez juttathassák el a dalokat. Családi és magánéleti problémák miatt egy időben eltűntek a hazai színpadokról, de már ismét tele vannak tervekkel.

A popvilágban – sőt azon kívül is – sokan tudják, hogy Zoltán Erika már négyéves korában énekesnő akart lenni. Ezen elhatározása mellett azóta is kitart, összesen másfél millió eladott lemez fűződik a nevéhez. Azt tartja magáról, hogy ő már 1998 óta „retro” énekesnek számít, amióta a Modern Talking visszatérése elindította Európában ezt az irányzatot. Véleménye szerint a mulatós és a retro azért fér meg jól egymás mellett, mert mindkettő egyaránt szórakoztat. Kiszolgálja az emberek azon igényét, hogy minél önfeledtebbek lehessenek. A mi feladatunk – mondta - az, hogy amikor ezek a dallamok felcsendülnek, az emberek felejtsenek el minden problémát, próbáljanak meg kikapcsolódni, legalább egy rövid ideig!

Kapcsolódó témák

A járvány miatt sajnos tavaly elmaradt 23. Zsidó Kulturális Fesztivált az idén bepótolják. Az augusztus 22. és 30. között mindjárt öt helyszínen futó nagyszabású eseménysorozat szerves részét képezi Budapest művészeti és kulturális életének. Jelmondata: az „Éljük át újra!”, magában hordozza annak kívánságát, hogy újra megélhessük az együvé tartozás örömét a zenében, irodalomban és a társművészetekben. A fesztivál feladata, hogy felmutassa a magyar és zsidó kultúra legszebb kincseit, azokat az örökbecsű művészi alkotásokat, melyek meghatározzák Magyarország és a Kárpát-medence kulturális arculatát – hangzott el a programsorozatot bemutató sajtótájékoztatón a felújított Rumbach utcai zsinagógában.

Rendhagyó módon, a Liszt Ferenc Repülőtér SkyCourt Konferencia Központjában tartották a XIII. Budapesti Cirkuszfesztivál tájékoztatatóját – és a szervezőknek erre jó oka volt. A rendezvényt a Fesztiválon majd fellépő, fiatal kínai cirkuszművészek érkezéséhez igazították.

Néhány évi kényszerű szünet után ismét megrendezik az ország legnagyobb pörköltfőző fesztiválját szeptember 21-23. között Budapesten, a Népligetben. A rendezvény érdekessége, hogy 22-én, szombaton csatlakozik hozzá a Millenárison a Rockfesztivál is.

Magyarország egyik legnagyobb, összművészeti rendezvényét június 21. és 24. között tartják Tatán. A 25. évébe lépett Víz, Zene, Virág Fesztivál családi fesztiválnak is mondja önmagát, de több fontos gondolat hirdetését is felvállalja. A címében mindjárt hármat, ám az idén ezek mellé még egy negyedik – legalább annyira lényeges – is társul.

A franchise rendszerben működő népszerű borkereskedés, a Borháló, már harmadik éve kizárólagos beszállítója a „Sziget” nyári rendezvényeinek. Az ő boraikat vásárolhatja a fogyasztó a VOLT, a Balaton Sound, a Sziget, a B. my Lake, az EFOTT és a Strand Fesztivál rendezvényein, ez pedig hatalmas felelősséget ró a kereskedésre. Az elmúlt két év tapasztalatai után az idén a Mátrai borvidék feltörekvő pincészetére, a Dubicz Borászat és Szőlőbirtokra esett a választásuk, velük építettek ki együttműködést.