2024. június 18. kedd, Arnold és Levente napja
Sem a török, sem a vírus
Révay András
2020.05.01 13:04
Magyarország egyik leglátogatottabb és méltán népszerű vára a Balaton északi partján áll – immáron 750 éve. Azon kevés erődítmények közé tartozik, melyet a török 150 év alatt sem tudott elfoglalni, pusztulását végül Lipót császár magyarellenes rendelkezése okozta. Amiért pedig most szó esik róla, annak oka pedig, hogy a környékén élők a koronavírusnak sem adják meg magukat - és a várat sem!

 Járvány ide vagy oda, Szigligeten nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy ha újból megnyithatják a vár kapuit, még több látnivalóval, még színvonalasabb, igényesebb körülmények között várhassák a turistákat. Pályázati forrásból fejlesztik a strandot és a várat, saját erőből utat, járdát építenek, és szépítik a közterületeket. A szigligeti önkormányzat számára rendkívül fontos, hogy a hely történelmi értékeit megőrizze. A vár fénykorában a hazai végvárrendszer egyik fontos bástyája volt, fenntartására az 1600-as évek közepén Zrínyi Miklós is nagy figyelmet fordított. Később elveszett harcászati szerepe, és állaga romlani kezdett. Most lehetőség nyílik rá, hogy méltó formában újuljon meg, miután tavaly elkezdődtek a vár rekonstrukciós munkálatai. A fejlesztések célja a kulturált vendégfogadás feltételeinek megteremtése.

A várban jelenleg is folynak munkálatok. A „Balaton-felvidéki kultúrtáj világörökség várományosi helyszín turisztikai célú fejlesztése” című program keretében folyamatosan zajlik a felújítás. Ennek elvégzésére a „Szigligeti vár részleges rekonstrukciója, új fedett terek kialakítása” elnevezésű pályázat ad lehetőséget. Segítségével 470 millió forint áll rendelkezésre, ehhez a Balassa Balázs polgármester által vezetett önkormányzat 60 millió forintot tesz hozzá. A munkák során a szigligeti vár új, egyedi élményt nyújtó turisztikai elemekkel bővül az eddig kihasználatlan lehetőségeinek feltárásával. A várban modern, 21. századi, élményalapú látványelemekkel gazdagított, interaktív kiállítás nyílik, mely a gyerekek, családok számára is komplex látogatói élményt ad.

Mivel a koronavírus miatt akadozik az anyagszállítás, az átadás pontos idejét még nem lehet tudni. Ám, amennyiben a jogszabályi környezet és a járvány is lehetővé teszi, a vár már az idén nyáron megnyithatja kapuit. A beruházás teljes befejezése, a kiállítások kialakítása a nyár végére várható. A főbb fejlesztési elemek révén a vár egésze szebb, bejárhatóbb, élménygazdagabb lesz a vendégek számára. A strandon is folynak a munkálatok: készül a játszótér, az öntözőrendszer és a napozófelület bővítése, 1000 m2 terület gyepszőnyegezése, a két vizesblokk fejlesztése, téliesítése. A vízparton horganyzottra cserélik a lépcsőket, épül a mozgáskorlátozottakat vízbe emelő berendezés. A település lakói türelmesen, tevékenyen várják, hogy megújult környezeti külsővel, de változatlan szeretettel fogadhassák vendégeiket. Tőlünk addig is ugyanezt a türelmet és kitartást kérik.

Kapcsolódó témák