2024. április 15. hétfő, Anasztázia és Tas napja
Semmelweis HELP
Révay András
2023.06.22 14:25
Minden szülő átélte már azt a pillanatot, amikor észrevette, hogy beteg a gyerek, de hirtelenjében nem tudta, mit is tegyen legelőbb? Ebben a helyzetben nyújt azonnali segítséget egy új telefonos applikáció, a „Semmelweis HELP”. Amint azt a neve is elárulja a Semmelweis Egyetem munkatársai készítették és az egész világon mindenki, aki magyarul tud, használhatja!

A hazai szinten egyedi Semmelweis HELP applikáció egy olyan ingyenesen elérhető - a lakosságnak szóló eszköz - amely a Semmelweis Egyetem orvosai által összeállított tudásbázison alapul, és több mint 220 gyermekbetegség tüneteit tartalmazza – mondta el az applikációt bemutató sajtótájékoztatón dr. Merkely Béla, az Egyetem rektora. Általánosan használható a 18 év alatti gyerekeknél. A siker kulcsa – emelte ki a rektor – hogy nálunk mindig dolgoztak és most is dolgoznak olyan emberek, akik nem érik be a napi teendőjük elvégzésével, mert ennél több van bennük. Hajtja őket a kíváncsiság, a tudásvágy, vagy a segíteni akarás és áldozatos munkájukat, az esetek zömében siker koronázza. Gondoljunk csak az anyák megmentőjére, Semmelweis Ignácra, az első orvosnőre, Hugonnai Vilmára, vagy akár egyetemünk egykori hallgatójára, Szent-Györgyi Albertre, a C-vitamin felfedezője, későbbi Nobel-díjas professzorra. Most egy mérföldkőhöz érkeztünk ebben a folyamatban, ugyanis ez az egyetem első applikációja, amely segítséget nyújt a szülőknek, nagyszülőknek, hogy a gyermekeik betegsége, vagy balesete (pl. égés, állati harapás, rovarcsípés stb.) esetén mikor kell elindulniuk az ügyeletre, kórházba, illetve otthon hogyan enyhíthetők az észlelt tünetek. Az applikáció nem helyettesíti az orvos beteg találkozást, hiszen nem tud vért venni, vagy röntgenfelvételt készíteni. De támogatja a szülői döntést, információkat ad a betegségekről és a szülők által észlelt tünetek helyes kezeléséről.

A Semmelweis Egyetem Kelet-Közép-Európa legjobb egyeteme és képes lépést tartani az orvostudományt is forradalmasító legújabb technológiákkal – emelte ki Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója. Mi a Richterben egyetértünk az egyetem törekvéseivel és támogattuk az applikáció létrehozásának munkájában. Lényeges számunkra, hogy együttműködjünk az orvosokkal, mert a mi célunk is a betegek meggyógyítása. A fejlődés velejárója, hogy a betegek egyre tudatosabbak, tapasztaljuk, hogy szinte már kész megoldási javaslattal lépnek be az orvosukhoz. Ám a széles körben elérhető információk ellenőrzése egyre nehezebb. Szükség van olyan intézményre, amelyik a hírek és álhírek tengerében segíti az eligazodást. A Semmelweis Egyetem ezzel az applikációval pont ezt teszi! Köszönettel tartozunk ezért az applikáció kitalálóinak, fejlesztőink, minden munkatársnak.

A Semmelweis HELP egy ingyenes, tünetellenőrző alkalmazás – hívta fel rá a figyelmet az ötletgazda, Kovács Eszter. Az egyetem azért hozta létre, mert a három fő alaptevékenysége – az oktatás, gyógyítás, kutatás – mellett mindig fontos volt egy negyedik is, az egészségünkkel kapcsolatos információk átadása. Egyre inkább felértékelődik a biztos helyről szerzett tudás, hiszen már azt is tudjuk, hogy az Unió lakosságának mintegy fele on-line tájékozódik az egészségügyi problémáiról, Magyarországon ez a szám 70 %-ra tehető. Az applikáció célja, hogy megbízható döntéstámogatást nyújtson, de nem ad diagnózist! Enyhítheti a háziorvosok terheltségét, segíti, hogy ne azonnal a sürgőségi ellátásába rohanjanak a betegek, ugyanakkor a valóban kritikus állapotot mégis gyorsan felismerjék. A megfelelő helyről nyert, megbízható információ tehát életet is menthet! Az applikáció szinte fogja a kereső kezét és a kérdéseire adható válaszokkal rávezeti a helyes megoldásra. Lázcsillapításra például még pontos kezelési útmutatót is ad.

Az applikációt megvalósító csapat orvosszakmai vezetője. dr. Krivácsy Péter, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Betegellátó Osztály vezetője szerint a legfontosabb, hogy mennyire fogják azt használni? A betegségek ugyanis nagyon egyéniek lehetnek a különböző emberekben. Nem lesznek ugyanazok a tüneteink. Másként érzünk – például fájdalmat. Gyerekeknél még a szülői aggodalom is fokozza, torzítja a kifejezés módját. Amikor a szülő észleli, hogy baj van, az érzelmileg is terheli őt és az általa adott információ sem pontos. Az Osztályon tavaly 12 ezernél több betegünk volt. Egy részük időben érkezett, másik részük nem – főleg nekik szeretnénk ezzel az applikációval segíteni. Figyelni kellett a nyelvi kifejezés változékonyságára – gondoljunk csak arra, hány módon tudjuk kimondani a hasmenést?

Bármelyiket is írjuk be, az applikáció azonosítani fogja a hasmenést. Ha beírunk egy tünetet, fel fog kínálni lehetőségeket, amivel pontosítani lehet a jelenséget és csak utána ad tanácsot. Kérjük tehát a szülőket, hogy türelemmel használják ezt a rendszert, kövessék benne az általa jelzett utat. Ez eredményezheti, hogy később – bármilyen ellátó helyen – gyorsabban, hatékonyabban tudjon közbeavatkozni, gyógyítani az orvos! Jelenállapotában az applikációt nem tekintjük véglegesnek. A majdani tapasztalatok segítségével még finomítani szeretnénk rajta.

Az applikáció elérhető a https://help.semmelweis.hu oldalon

Kapcsolódó témák

Az idehaza mellőzött, külföldön világhírűvé vált magyar tudósok – sajnos eddig sem rövid – névsora 2020-ban újabb taggal bővült. Az Amerikai Egyesült Államokban 1985 óta élő kutatóbiológus szinte egyik percről a másikra került a figyelem középpontjába, vált híressé. A Kínában 2019-ben tapasztalt első megbetegedések után kitört járványt a WHO már 2020. március 11-én világjárvánnyá nyilvánította. Megfékezése eleinte reménytelennek tűnt, mígnem a nagy lendülettel folyó kutatások során felbukkant egy magyar név: dr. Karikó Katalin. Az ő szabadalma alapján készült el 2020-ban, a világon elsőként, a klinikailag is bizonyítottan hatásos oltóanyag a SARS-CoV-2 koronavírus-fertőzés ellen!

Valójában ez az elnevezés nem is egészen pontos. A kor nagyjából igen, de hogy sportág? Akkor még biztosan nem volt az. Sokkal fontosabb volt. Ma úgy hívjuk muaythai, de ezt hallván hányan tudják – úgy nagyjából – mit is takar ez a szó? Nem is igen volna értelme erről fejtegetésekbe bocsátkozni, ha a napjainkra sporttá vált egykori harcművészet magyar képviselői a közelmúltban nem értek volna el figyelmet érdemlő sikert.

A Múzeumok éjszakáján két rendezvénynek is otthont adott Budapesten a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia templom. Nem meglepő, hogy az évenként megrendezett és roppant népszerű rendezvényhez a főváros legöregebb temploma is csatlakozott, hiszen ez az épület már önmagában felér egy múzeummal. Az altemplomban megtartott második előadás a fővárosi fürdőkultúráról szólt és bár témája – első hallásra – nem nagyon illet a helyszínhez, rövidesen kiderült; az előzetes feltételezés téves volt, két okból is.

A történelem, a tiszti pálya, a katonaélet iránt érdeklődők számára sok új, érdekes információt nyújthat egy frissen megnyílt kiállítás. A Ludovika Akadémia történetét feldolgozó állandó múzeum nem egyszerűen hadtörténelmi jellegű kiállításnak ad helyet, hiszen középpontjában nem az események, hanem elsősorban az emberek állnak. Az előzetes bejelentés nélkül látogatható kiállítás helyszíne a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Ludovika Szárnyépület, (1083 Budapest, Ludovika tér 1.) Az esetleg változó nyitva tartás idejéről a https://www.uni-nke.hu oldalon lehet tájékoztatást kapni.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán működő Ludovika-történeti Kutatóműhely, 2020-ban, Zrínyi Miklós születésének 400. évfordulója alkalmából már rendezett egy kiállítást, Zrínyiek a haza szolgálatában címmel. Most az Egyetemen egy újabb kiállítás nyílott, a Kutatóműhely Zrínyi-Újváron folytatott feltárási munkáinak eredményéből. A kiállítás szeptember 20-ig látogatható az Egyetem Hungária körúti Kari Könyvtárának épületében.