2024. június 25. kedd, Vilmos és Maxim napja
Szalinka, Szank-Franciscoból - I. rész
Révay András
2019.07.08 21:05
Nincs abban semmi meglepő, hogy az első olvasáskor mindenki értetlenül néz majd a címre. A szavak jelentésével talán, ha két-háromszáz ember lehet tisztában, valahol a magyar Alföldön, egy kiskunsági faluban. Annyit viszont már most – elöljáróban – is elárulhatunk, érdemes eljönni erre, megismerkedni mindazzal, amit a vidék és az emberek kínálnak a látogatónak.

A Duna-Tisza közén található Kiskunság ma még sokaknak felfedezetlen vidék Magyarországon, pedig rengeteg arrafelé a látnivaló. A benne rejlő lehetőségeket az utóbbi évtizedekben kezdték el alaposabban kiaknázni, de most már bátran állíthatjuk, hogy napokba telhet végigjárni a régió értékeit. A térség sok meglepetéssel várja a látogatókat, akik a helyszínen olyan ismeretekre és élményekre tehetnek szert, amire máshol az országban nem adódna lehetőségük. Ilyenkor nyáron, a nagy melegben, érdemes az ismerkedést Kiskunmajsával kezdeni, ott is azonnal a Jonathermál strandjával. Nem bánja meg, aki odamegy. Mint annyi más helyen az országban, 35 évvel ezelőtt itt is, a volt Jonathán TSZ területén, olajat kerestek és gyógyvizet találtak. Az akkori vezetőség pedig úgy döntött, ha már víz van, fürdőt építenek hozzá. Igen bölcs döntésnek bizonyult. Termálfürdőnek indult, majd a későbbiek során gyógy- és élményfürdővé nőtte ki magát.

 Ez az a hely, ahol a család minden tagja jól érezheti magát a parkosított, sportolási lehetőségekkel is ellátott környezetben, az összesen kilenc kül- és beltéri-, gyógy-, csúszdás-, gyermek-, hullám- és élménymedencékben. A félig nyitott, félig zárt élménymedencében buzgár, pezsgő, jacuzzi, barlang, sodrófolyosó található. A családi csúszdát kicsik és nagyok egyaránt használhatják. A belépőjeggyel – a gyógyászatiak kivételével - minden szolgáltatás elérhető, a szaunáért, gőzkabinért, csúszdákért sem kell külön fizetni, időmérés sincs. A medencék egy része fedett, télen is látogatható. Az év minden napján nyitva tartó fürdő mellett, a motellel együtt mintegy 50 ezer négyzetméteren elterülő zöldterületen kemping is működik. A fürdőnek saját kisbusza van, a bejelentkezett csoportokért kimennek a vasútállomásra. A medencék mellett színpad is van, az este 8-tól éjfélig tartó éjszakai fürdőzéshez zenés előadások is társulnak. Olyan komoly darabokat is elhoznak ide, mint például a Padlás című musical.

 A vezetőség fűtésre is használja a termálvíz adta lehetőségeket, saját fóliasátraikban dísznövényeket, főleg muskátlit nevelnek. Ezeket kiültetik nyárra a parkosításkor, de a mi még fontosabb, télre is képesek munkát adni a dolgozóiknak. A fürdő területén igen fontos szempont a biztonság. Minden medencénél két szakképzett úszómester dolgozik. A csúszdázókat is úszómester indítja a toronyban - jelzőlámpák felügyelete mellett – és a fogadó medencénél is ketten őrködnek. Ugyanez érvényes a szabadstrandként használt mesterséges tóra is. Vele a felfújható vízi játékok szerelmeseinek kedveznek. Van felfújható csúszda, trambulin, vízi röplabda pálya, itt mindazt szabad, amit egy épített medencében nem. Labdázni, ugrókőről fejest ugrani a három méter mély vízbe. A fürdőbe egész Közép-Európából érkeznek vendégek, olykor még távolabbról is, mert az itteni gyógyvíz igen hatásos. Aki igényli különféle gyógyászati kezeléseket is kaphat, ezeket a TB támogatja.

 Az egykori TSZ területének egy jelentős részén – mintegy tíz év óta - levendulaültetvény is helyet kapott. A látogató itt – amikor annak eljött az ideje – július harmadik hetének végén, magának szüretelhet levendulát. Ehhez szakszerű tanácsot, segítséget és metszőollót kap. Az otthoni levendulatermelők számára is megszívlelendő, fontos szabály, hogy a szár lemetszésénél a fás részbe ne vágjunk bele, mert akkor tönkremegy a bokor. A száron van két kis levél, azok alatt már jönnek az új hajtások. A jelenlegi ültetvény hároméves bokrokból áll, egyik részén a látogatók szüretelhetnek, ipari hasznosításra van két másik nagyobb terület és még a szőlőben is termelnek levendulát. A bokrok pótlását folyamatosan végzik, ott ahol már elöregszik, kiszárad néhány tő, folyamatosan újakat telepítenek.

Közvetlenül a kemping mellett áll egy jó étterem is Kiskunmajsán. Üzemeltetői – családi vállalkozásban – tavaly vették át a Lópofa Csárda vezetését. Közel harminc éve, 1991 óta működik ezen a helyen. A TSZ-hez tartozott egy lovardával együtt, a neve is innen származik. A lovarda később elköltözött, a tágas, nagy kerthelyiséggel övezett, belül is nagyon kényelmes étterem a helyén maradt. Csárdajellegű ételeket szolgálnak fel, melyek részben helyi alapanyagokból készülnek. Az igen változatos étlapot széles italválaszték egészíti ki, Kaphatók helyi és más vidékről származó borok, sörök, még csapolt barna sör és meggysör is van. A kempingből és a strandról sokan keresik fel, a távolabbról, csoportosan érkező turistáknak programokat is szerveznek. Nekik – ha előre kérik – a kerti kemencében húsokat, sőt még házi kenyeret is sütnek frissen. Tőlük függetlenül is, nyáron, július végétől augusztus 20-ig a „Zenélő udvar” csütörtökön, pénteken és szombaton mindig más stílusú - a táncháztól a jazzig – más-más jellegű zenét játszó együtteseket fogad.

(folytatjuk)

Kapcsolódó témák