2024. július 15. hétfő, Henrik, Roland és Vlagyimir napja
Száztizennyolc éves birodalom
Révay András
2015.10.22 22:59
Bemutatót tartott Budapesten a Kempinski Szállodacsoport. Öt európai szállodájuk képviselői jöttek el a Kempinski Hotel Corvinusba, hogy meghívott szakemberek számára ismertessék kínálatukat.

 A Kempinski Hotels, Európa legöregebb szállodacsoportja. Történetük 1897-ben, Genfben kezdődött. Az alapító, Berthold Kempinski, 1843-ban született. A családnak előbb sikeres borkereskedése volt, később éttermet nyitottak Berlinben, a Kurfürstendamm 27-ben, ott ahol 1951-ben felépült a Kempinski Hotel Bristol. Ebben az időben ez volt az egyetlen ötcsillagos luxusszálló Berlinben. A Kempinski név azóta is egyet jelent a luxussal. Az évek során hosszú távú partneri kapcsolat jött létre a Lufthansával, mely elősegítette a csoport működését a külföldön. Jelenleg harminc országban hetvenöt, ötcsillagos szállodát működtetnek, közöttük olyan hírességeket, mint a Hotel Adlon Kempinski Berlin vagy az Emirates Palace Abu Dhabi.

 Öt ével ezelőtt egyszer már tartottak hasonló bemutatót Budapesten. Akkor tizenegy szálloda képviselője jött el, a budapesti mellett Pozsonyból, a Magas Tátrából, Horvátországból, Szlovéniából, Prágából, Genfből, Berlinből, Drezdából, Frankfurtból és Hamburgból. A most megjelenteket Parti János, a Kempinski Hotel Corvinus értékesítési és marketing igazgatója köszöntötte. Az Erzsébet téren 1992-ben felépült szálloda egyik különlegessége, hogy fennállása alatt mindig is fontos szerepet szánt a művészeteknek. A tulajdonosok már a nyitáskor a beruházás értékének 1%-át eredeti műtárgyak vásárlására fordították, így alapozva meg a Corvinus Műgyűjteményt, amely ma már több mint 1000 darabból áll. A vendégkönyv számos híresség bejegyzését őrzi. Lakott itt Franz Vranitzky, Habsburg Ottó, Francois Miterrand, a Forma-1 világának szinte minden fontos tagja, csakúgy, mint Arnold Schwarzenegger, Brad Pitt vagy Jean Paul Belmondo.

 Nem szokatlan a Kempinski csoport életében, hogy patinás épületekből alakítja ki szállodáit. Így történt ez Bécs központjában, az I. kerületben, az 1873-ban emelt Palais Hansen esetében is – mondta el Christof Zmerekar értékesítési manager. Már eredetileg is szállodának építették a Ringen, a Bécsi Világkiállításra, alig tíz percre a híres Stefanskirche-től. A felújítás után 2013 márciusában újra megnyílt szállodában két étterem, egy bár és egy elegáns wellness-és fitneszközpont is várja a vendégeket. Szobáiból a környező történelmi épületekre nyílik kilátás. A szálloda éttermeiben a jellegzetes bécsi különlegességek széles választéka mellett a világ különböző tájainak fogásait is felszolgálják és az étkezést látványkonyhák teszik még élvezetesebbé. A szállodában egy elegáns szivarbár is működik.

Jelena Rubesa értékesítési és marketing igazgató véleménye szerint a Kempinski Hotel Adriatic egyik legvonzóbb tulajdonsága a fekvése. Még a konferencia teremből is a tengerre nyílik kilátás. Ugyanez igaz a szállodától mindössze háromszáz méterre fekvő, tizennyolc-lukas golf pályára is, mely bajnokságok megrendezésére is alkalmas. Horvátország első ötcsillagos, golf és wellness üdülőhelye Savudrija településén, közvetlenül az isztriai tengerparton épült fel. Konyhája a mediterrán fogások mellett a hagyományos isztriai gasztronómia ételeit is kínálja. Különleges élményt jelent, hogy a vendégek akár a saját erkélyükön is étkezhetnek, ráadásul a nap 24 órájában bármikor.

 A bemutatóra meghívottak egyetlen nagy ugrással az Adriától mindjárt a Balti tengernél teremhettek, amikor meghallgatták Birute Leimontaite értékesítési és marketing igazgatót. Az UNESCO Világörökség listáján is szerepelő óvárosban áll a Kempinski Hotel Cathedral Square Vilnius, melyről bátran elmondható; aki még nem volt itt, elképzelni sem tudja, milyen különleges körülmények várják. Az 1900-ban elkészült klasszicista épületet három évvel ezelőtt teljesen felújították, de történelmi örökségét, gazdagon díszített homlokzatát megőrizték. Nagy választéka érhető el itt is a luxusszállodákban elengedhetetlen szépségápolás, az arc és testkezelések egész sorának, a különféle medencék mellett egy finn gőzfürdő is a vendégek rendelkezésére áll.

 Már maga az épület is szemet gyönyörködtető, nem is beszélve az onnan nyíló kilátásról és a környezetről. Alena Spisiakova, a Hotel Kempinski Magas Tátra értékesítési és marketing igazgatója úgy látja, a szálloda legromantikusabb része az egyik torony, melyben a nászutas lakosztály kapott helyet. A kiváló helyen, a Csorba tónál, 1351 méteres tengerszint feletti magasságban elhelyezkedő szálloda valóban exkluzív kiszolgálást nyújt az igényes vendégek részére. A látványos épület egy festői faluban, Strbske Plesóban áll, és kivételes felszereltségű szobák egész sorát kínálja, melyekben az ingyenes vezeték nélküli internet-hozzáférés is természetes tartozéknak számít. A szálloda kiváló éttermében ínycsiklandó nemzetközi finomságokat és helyi fogásokat kóstolhat a látogató, de a jól ellátott borospince és a két bár kínálatát is érdemes próbára tenni.

Elég egy pillantást vetni kívülről az épületre, hogy lássuk, valódi palotával állunk szemben – erősítette meg Tomislav Hrala, a Piran-öbölre néző Hotel Kempinski Palace Portorož értékesítési és marketing igazgatója. Mint némelyik másik a Kempinski csoportban, ez is száz évvel ezelőtt épült, 1983-ban műemlékké nyilvánították. Szlovénia egyetlen ötcsillagos superior szállodája az új szárnnyal 2008-ban kiegészülve, a tradicionális és a modern építészet csodálatos kombinációját nyújtja. Az étteremben jellegzetes, mediterrán finomságokat és modern ihletésű, helyi különlegességeket szolgálnak fel. A félig önkiszolgáló, svédasztalos reggeli 12:00 óráig fogyasztható el. Portorož már a 13. századtól híres gazdag fürdőkultúrájáról – és ez máig sem változott. A vendégeket a szállodától 100 méterre saját strandklub, a Meduza is várja, 1500 m²-es wellness részlegén medencék, pezsgőfürdők, gőzfürdők, szaunák, kaptak helyet. Gyakran megfordult itt Tito, az egykori Jugoszlávia elnöke, de vendég volt Marcello Mastroianni, Orson Welles és Mikis Theodorakis is.

www.kempinski.com

Kapcsolódó témák