2024. június 25. kedd, Vilmos és Maxim napja
Szeretjük a magyar borokat
Utazónet
2014.08.20 21:44
A kijelentés általánosságban is igaz, de különösen áll azokra, akik már tizenkilencedik éve szervezői, résztvevői vagy csak nyomon kísérői a Magyar Borok Útja Rallye-nek. A bor és a kultúra e különös találkozására az idén augusztus 29-31. között kerül sor.

A verseny nem az utakon dől majd el – emelte ki elöljáróban dr. Komáromi Endre ny. rendőrezredes, a rallye biztonsági főnöke, aki álmaiban versenyző szeretne lenni ezen a rallyen. Inkább a játékokon kell jó eredményt elérni, a tesztlapokat kell helyesen kitölteni – a pontok többsége innen adódik majd. Mindettől függetlenül tizenöt helyen állít fel sebességmérőt a rendőrség az útvonal mentén és alkoholszondás ellenőrzés is lesz. A kerékpárosok számára alkoholfogyasztást megengedő rendelet az autósokra akkor sem vonatkozik, ha betesznek egy biciklit a csomagtartóba!

A versenyzőknek alkalmuk lesz arra, hogy a magyar bor újjászületésében úttörő szerepet játszó Szekszárdi és Villányi Borvidék legjobb képviselőit ismerhessék meg – mondta el a rendezőség borszakmai vezetője Schmidt Győző, a versenybizottság társelnöke. Olyan nevek szerepelnek a listán, mint például Bock, Gere, Günzer, Polgár, Tiffán, Vylyan. Bemutatni nem kell őket, hiszen csak olyan emberek jönnek a rallye-ra, akikkel együtt elmondhatjuk, hogy szeretjük a magyar borokat. Ezekben a pincékben borokat kóstolgatni, a borásszal elbeszélgetni, mindig élményt jelent. A verseny még közelebb hozza egymáshoz a borászt és a fogyasztót, akik legközelebb a bolti polcok előtt állva, valószínűleg annak a pincének a palackját veszi le, ahonnan kellemes emlékei vannak.

A vezetőség megújulása is jelzi, hogy új feladatokkal bővül a verseny – mutatott rá Megay Róbert, a szervezőbizottság új elnöke. Az érdeklődés változatlan, komoly túljelentkezés volt, sokan szeretnének indulni. Az idei, a XIX. verseny szinte főpróbának tekinthető a jövő évi, jubileumi, XX. verseny előtt, melynek szervezési munkálatai már el is kezdődtek. A magyar borokra méltán lehetünk büszkék, minőségüket bizonyítja az a rengeteg díj, amit fontos, nemzetközi versenyeken elnyernek. A borkultúra valójában nem csak a bor fogyasztását jelenti, hanem a bortermelő környezet és ember megismerését is. Általuk mi magunk is csak gazdagodhatunk.

A beteg Ferjáncz Attila helyett a verseny sportszakmai igazgatójának feladatait Majosházi Péter vette át. Csapatát több mint húsz ember alkotja, az ő dolguk, hogy minden résztvevő eljusson a megfelelő célhoz a megfelelő útvonalon. Ez utóbbit úgy választották ki, hogy a három nap ne a rohanásról szóljon. A pincékhez nem az autópályákon vágtatva kell majd megérkezni. A GPS használata tilos, de nem is érdemes, mert az itiner hasznosabb tanácsokkal szolgál. Főleg a legelső mondatát érdemes megszívlelni: „A KRESZ betartása kötelező!” A két borvidéken lesz elegendő idő a pincészetek kényelmes meglátogatására. Az autók sem egy csomóban fognak megérkezni és a teljes útvonal is rövidebb lesz, mint a korábbi években. Nem érdemes tehát sietni, senki nem fog versenyt nyerni azzal, ha rohan - legfeljebb néhány csekket kaphat a verseny után! A két éjszakán a szálloda Harkányban lesz, Pécsen pedig a versenyzők behajthatnak a Zsolnay-negyedbe, ez különleges élményt ígér.

Játsszunk, vásároljunk, együnk, igyunk, ne siessünk – javasolja a verseny alapítója és a versenybizottság elnöke, Regőci Attila, aki szerint ilyen útvonalon még nem futott a Rallye. Az ország legjobb harminc borászatából 19 szerepel a felkeresendők listáján annak ellenére, hogy ez minden korábbinál rövidebb verseny – egészen pontosan 560 km. – lesz. Díjakban ennek ellenére nem lesz hiány. Külön kupát kap az első három helyezett és különdíjakból is igen sok vár gazdára. Két évvel ezelőtt vezették be és az idén is elnyerhető lesz a „Humor Herold” más néven jópofa kupa, a legnagyobb tréfamesternek, aki minél többször „palizza be” az egész mezőnyt. Szabály itt is van: az autókhoz nyúlni szigorúan tilos! Lesz tombola és borárverés, a bevételből több alapítványt támogatnak majd.

Az indulók rajtszámát, tehát az indulási sorrendet – a korábbiakhoz hasonlóan – most is sorsolással állapították meg. Levezetését a verseny háziasszonya, Pintér Adrienn, Ada vállalta magára. A Rallye nem teljesen új számára, mert bár először vesz részt rajta, híreket annál többet hallott róla. Kedves számára ez a verseny azért is, mert sok nő indul, tizenkét női páros nevezett be. Őket önállóan is díjazzák, a legjobb női páros serleget kap. Érdekeség a „Csellengők kupája” – az utolsó helyezettnek járó díj, melyre máris több az aspiráns.

Bevett szokás a Magyar Borok Útja Rallyen, hogy a versenyt bemutató tájékoztatón jelen van néhány állomás képviselője is. A Brill Pálinkaház hat termékét hozta el és a sorozatban helyet kapott egy valódi különlegeség, a Céklapálinka. Hivatalos neve párlat, mivel nem gyümölcsből készül. Főleg konyhai felhasználásra ajánlják, salátákhoz, húsokhoz, de megkóstolni is érdemes. Megtartotta a cékla jellegzetes illatát, ízét. Ételek mellé kortyolgatva kellemes kiegészítő lehet. A Pálinkaháznak ezen kívül más zöldségpárlatai is vannak: spárga, paradicsom, sárgarépa, paprika, medvehagyma, sütőtök, ezek mind különleges eljárással készülő érdekes italok.

A borászok közül a szekszárdi Duzsi Tamás pincészetével nyílt alkalom előzetes ismerkedésre. Sióagárd – Leányvár környékén található szőlőterületükön Pinot Noir, Merlot, Portugieser, Cabernet Sauvignon, Kékfrankos és Ezerfürtű terem. A húsz hektár saját ültetvény szőlőin kívül feldolgoznak még vásárolt Kadarkát is, melyből a helyi, hagyományos, fakádas eljárással készítenek bort. Boraik minőségére jellemző, hogy külföldön a Challenge International du Vin nemzetközi versenyén és idehaza a VinAgora, ugyancsak gazdag nemzetközi mezőnyében is nyertek már szép díjakat.

 A Rallye talán legkülönlegesebb szereplője Kovács István lesz. Róla Bock József jelentette ki egy alkalommal: a borászok között a legjobb zongorista, a zongoristák között a legjobb borász. Pincészete Villányban, Kisjakabfalván, nem lesz megállója a versenynek, de marad elegendő idő arra, hogy aki akarja, felkereshesse. Annál is inkább, mert a birtokán van Magyarország egyetlen mediterrán díszkertje. Ő Harkányban a szállodában fogja bemutatni borait és külföldön is híres zongorajátékával szórakoztatja majd a megfáradt sofőröket. Hosszú éveken keresztül koncertzongoristaként járta ugyanis a világot, így ő az egyetlen borász Villányban, aki nemcsak kitűnő bort készít, de a borai szinte muzsikálnak! Élete során pedig a világ egyik legszebb szakmájából lépett át a világ másik legszebb szakmájába.

www.regokft.hu

Kapcsolódó témák