2024. április 14. vasárnap, Tibor napja
Több, mint gondolnánk!
Révay András
2016.06.21 20:19
A címben foglalt kijelentést egy magyarországi város választotta jelmondatának. Jelzi: mintha tudatában lenne annak, hogy sokan, nem sokra tartják – ugyanakkor kellő önbizalomról is árulkodik. Hogy eldönthessük, a lebecsülésnek vagy az önbizalomnak van-e nagyobb alapja, látogassuk meg! Töltsünk el egy kis időt Cegléden!

Cegléden nincs nagy gyár vagy nagyüzem, a város emberi erőforrásban gazdag –mondta el Hegedűs Ágota alpolgármester. Sok az iskola, óvoda és nagyon sok rendezvényt tartanak. Ezekre az ország minden tájáról várják a vendégeket. Az egyik ilyen a Laska fesztivál, ahol a kulináris élmények uralkodóak. A név itt nem gombát, hanem egy különleges tésztát jelez, elkészítéséhez valóságos ötlet arzenállal vonulnak fel a főzők. Van belőle édes, zöldséges, húsos, gombás, a legváltozatosabb ízekben, és ami igazán fontos: mindenki maga gyúrja a tésztát. Az ételek mellé pedig még jó bor is társul. A másik nagy rendezvényt szeptemberben tartják. A Kossuth-nap - amire a nyolc testvérváros képviselőit is meghívják – a kapcsolatok építésére, erősítésére kínál ragyogó alkalmat. Nemcsak a vezetők, hanem az egyes intézmények, vállalkozások számára is. A város egyik különleges eseménye a „Szépkorúak Testébresztő Fesztiválja”. Hetven év feletti emberek százai vesznek részt rajta, az ország különböző helyeiről érkeznek, szakszerű vezetés mellett sportolnak, mozognak, a koruknak megfelelő ügyességi játékokban versenyeznek. Példát mutatnak a fiataloknak.

A ceglédi Szabadság téren álló evangélikus templom ma a város egyik legszebb dísze. A korábbi kisebb imaház helyére emelt gótikus templom karcsú tornyával és egyedi építészeti megoldásaival méltán kapott hírnevet a magyarországi vallási épületek között. Nem is annyira a kora miatt, hiszen az építkezések az 1985-86-os évben folytak. A kecses, már-már könnyednek ható épület mintegy ellenpólusa a mellette álló masszív, monumentális református Nagytemplomnak. A karcsú, egyetlen harangot rejtő harangtorony mellett a nyolc kistorony és a két lépcsőtorony egyedei kialakítása és elhelyezése csak tovább emeli az épület fényét. Ám a templom – egy egészen más okból - az elmúlt években európai hírnévre is szert tett. Egy különleges orgona épült benne.

 Az orgona furcsa hangszer. Évszázadok óta létezik, számtalan zenedarabot írtak orgonára. Ám a hangszerek, a korok, stílusok változtak, így nincs tehát egyetlen olyan eszköz, amelyiken a különböző korok zenéje hitelesen megjeleníthető. Egy evangélikus templomban Johann Sebastian Bach zenéje kerül leginkább előtérbe, Magyarországon pedig hosszú ideig nem létezett thüringiai stílusú barokk orgona. Mígnem 2014-ben elkészült az ország első olyan új orgonája, mely egy hangszerben egyesíti a Bach által használt orgonák hangzását, lehetővé téve a korabeli játékmód szerinti differenciált megszólaltatást. Ez Magyarország első váltócsúszkás orgonája, amely külső megjelenésében is a XVIII. század hangszereit idézi meg. Ötvözi a barokk és a mai kor orgonaépítészetének elmeit, minden alkatrész az 1700-as évek stílusában és kizárólag a korra jellemző anyagok felhasználásával készült el. Kitágítja a művész lehetőségeit és magas fokú kreativitást tesz lehetővé.

 A 2007-ben megnyitott, négycsillagos Hotel Aquarell, a ceglédi szabadidőpark része. Összesen 92 szoba, hatvan studio vagy balkonos kétágyas szoba, ezekből 24 egybenyitható - található benne. Két szobát mozgássérültek számára alakítottak ki. A 8 apartman közül négyben jacuzzi, kettőben szauna van. A családos vendégek zavartalan pihenését a Mókaland játszóház segíti, itt minden korosztály talál megfelelő játékot és a gyerekekkel képzett személyzet foglalkozik. A szálloda szakmai rendezvények megtartására is alkalmas. Hat, minden szükséges technikai eszközzel felszerelt konferenciaterem áll erre a célra rendelkezésre. A szállodában egy élménymedence, egy 34-36 fokos vizű gyógymedence és egy ugyanilyen hőmérsékletű pezsgőfürdő is várja a vendégeket. Lehetőség van – TB támogatással – iszapkezelés, szénsavfürdő, gyógymasszázs és tangentor igénybevételére is.

 A Cegléd Gyógyfürdő és Szabadidő Központ a szállodától ötven méterre található. A kezdetek mintegy huszonöt évvel ezelőttre nyúlnak vissza, amikor a város határában, egy próbafúrásból, ezer méter mélységből meleg víz tört fel. Az 54 C fokos termálvizet 2004-ben gyógyvízzé nyilvánították. A fürdő így három területre oszlik: strandfürdő, gyógyfürdő és a 17 csúszdás Aqua Centrum Csúszdapark. A termálvíz a nátrium-klorid-hidrogénkarbonát, valamint fluorid és jodid gyógyvizek csoportjába tartozik, mely kiválóan alkalmas mozgásszervi, reumatikus, betegségek és az idegpályák rehabilitációs kezelésére. A fürdő területén a gyógymedencéktől a látvány-medencékig, a gyermekmedencéktől az úszómedencéig, összesen tíz medencével, közel 1400 m2 vízfelülettel szolgálja a gyógyászati és wellness programokat.

Az Aqua Centrum csúszdapark 2005-ben nyílt meg, tizenhét óriás csúszdával. Az aquapark alapmotívuma egy középkori vár hangulatát idézi, mesés, játékos elemekkel. A „gyermekszigeten” sárkánycsúszda, gyermekcsúszdák találhatók, míg a vadfolyó, és a csőcsúszdák, zárt-, nyitott-, hullámforma csúszdák a felnőtt közönséget várják. A gyerekcsúszdák némelyike már hároméves kortól használható. Közös családi élményt nyújt a négysávos családi csúszda és a lassúfolyó csúszda. A legvakmerőbbek a kamikaze, a feketelyuk illetve a hagyma csúszdán tehetik próbára bátorságukat. Az Aqua Centrum legizgalmasabb ajánlata az egyetlen magyarországi ingacsúszda! A V alakú felület magasabb oldaláról – gumibetéten ülve – meredeken lefelé siklik a csúszdázó, lendülete felviszi az ellenkező oldalra, onnan megint le, majd fel, többször is oda-vissza.

(www.cegled.hu)

Kapcsolódó témák