2024. június 25. kedd, Vilmos és Maxim napja
Tópart, gitár, romantika
Utazónet
2014.06.12 08:57
Még egy éve sincs, hogy a Műjégpálya gyönyörűen felújított épületében megnyílt a Városliget Café & Bar és máris egy ígéretes új kezdeményezéssel hívják fel magukra a figyelmet. „A Gitár Romantikája” címmel – együttműködésben a YAMAHA céggel gitárversenyt hirdettek.

Nyári estén, egy tóparton, ahol a vízben a holdvilág és a Vajdahunyad vár tükröződik, felcsendül a gitármuzsika. Hát van ennél romantikusabb? Bizonyára nincs. Így gondolták ezt a Városliget Café & Bar vezetői is, amikor a Liget hagyományainak felélesztése érdekében úgy döntöttek, hogy igényes zenés szórakoztató programot szerveznek. A Városliget nemcsak Magyarország legnépszerűbb közparkja, de talán a világon az első olyan kert, amelyet kifejezetten azért hoztak létre, hogy a városi polgárok részére felüdülést, szórakozást nyújtson. Az étterem nyitásakor elhatározott cél volt annak a „békebeli” polgári hangulatnak a megteremtése, melyet akár Krúdy műveiből is ismerhetünk. Persze egy kicsit azért már mai köntösben. A nyitás után különféle zenekarokkal is próbálkoztak és azt tapasztalták, hogy a legnagyobb sikere a gitármuzsikának volt. Ebből jött az ötlet: megkeresni azokat a gitárosokat, akik szívesen hallatnának magukról.

 Látott benne fantáziát a YAMAHA cég is, hiszen mindig érdekelt volt és tevékenyen részt is vett az új tehetségek felkutatásában. Magyarországi kereskedelmi képviselője, Vetési Imre azt reméli ettől a rendezvénytől, hogy erősítheti kapcsolatukat az itthoni gitárosokkal. A klasszikus, latin, jazz, smoot, folk műfajokban gitározó szólisták, vagy duók számára hirdetett versenyre 2014. május 18-ig ötvennél több jelentkező volt, akikről már az előselejtező során kiderült, hogy nagyon tehetségesek. A versenybe végül tízet válogatott be közülük a zsűri, és négy elődöntő után a fődíjakért majd hárman indulhatnak. A zsűriben hárman foglalnak helyet: Tátrai Tibor -Liszt Ferenc-díjas gitáros, zeneszerző, Gerendás Péter-Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, előadóművész, szövegíró és Balogh RolandJunior Príma-díjas gitárművész, zeneszerző.

Az étterem a honlapján hirdette meg a versenyt. A jelentkezőktől életrajzot, fotót és videofelvételt kértek – ezekből válogatott a zsűri. Az első elődöntőt június 10-én este hét órakor tartották, a többit pedig 17-én, 24-én és július 1-én fogják. A döntő és annak folytatása, a Gálaest július 8-án lesz. A versenyzőknek az egyes fordulókban a zsűri által meghatározott tematika alapján kiválasztott darabokat kell előadniuk, 3-6 perces időtartamban. Az első fordulóban 4 versenyző kerül „kieső” pozícióba, közülük egyet a zsűri juttat vissza, a másik három versenyzőt a rendezők a közönség szimpátiájára bízzák. Ők a helyszínen is szavazhatnak, majd a három produkciót feltöltik a You Tube-ra és a „gitarromantikaja” Facebook oldalon lehet rájuk szavazni.

A legtöbb lájkot kapott versenyző jut tovább. A 2. elődöntőből 3 versenyző kerül a veszélyzónába, a közönség 2 versenyzőre szavazhat, itt is a legtöbb lájkot kapott versenyző jut tovább. A produkciókat szerdán töltik föl és pénteken 17.00 óráig lehet szavazni. Az utolsó forduló, tehát 6 versenyző között zajlik, akik közül az est második részében már csak hárman indulhatnak a fődíjért. Az első, második és harmadik helyezettet, valamint a közönségdíjas versenyzőt a zsűri véleménye és a helyszínen jelenlévő közönség értékelése alapján választják ki. A döntő második részében - mely egyben a Gitár Romantikája Verseny gálaestje is - a versenyzők mellett közismert hazai művészek lépnek fel.

Gerendás Péter soha nem felejti el azt az érzést, amikor legelőször le tudott fogni három akkordot a gitárján. Ebből életre szóló szerelem lett. Zenéjét leginkább a latin, rock és lírai dallamok jellemzik, de közel áll hozzá a jazz is. Az évek során arra is rájött, hogy bár Magyarország ásványkincsekben nem, de tehetségekben roppant gazdag. Most, legutóbb is, a világhírű jazzgitáros Lee Ritenour szervezett gitárversenyt, amit egy magyar, Pusztai Antal nyert meg. Most abban reménykedik, hogy ez a verseny néhány igazi tehetség előtt nyitja majd meg az utat az érvényesüléshez. Egyik legnagyobb problémája: miként lehet egy klasszikus gitárost egy jazzgitárossal, egy spanyol gitárost egy lírai popgitárossal összehasonlítani. A megoldás: minden versenyző „tiszta lappal” indul, a zsűri igyekszik elfelejteni mindazt, amit előzetesen már látott-hallott és csak a helyszínen nyújtott teljesítményt veszi majd figyelembe.

Balogh Roland is már komoly versenytapasztalatokat szerzett, 2009-ben megnyerte a Lee Ritenour elnökletével tartott Montreux-i jazz-gitárversenyt, 2010-ben pedig 600 induló művész közül győzött a németországi Voice&Guitar versenyen. Saját zenekara a Finucci Bros Quartet, mely a fuzió és a modern jazz átmenetét képezi. Mindenhol azt látta, hogy a magyaroktól félnek a külföldi versenyzők. Szíve szerint mind a tíz indulót továbbengedné, biztos benne, hogy nagyon nehéz lesz választani, de abban is, hogy a díjak megérdemelten, jó kezekbe kerülnek.

A tét ugyanis nem csekély. Az első díj: 1 millió forintos szerződés, és egy 300 ezer Ft értékű YAMAHA NTX-900 – elektroklasszikus gitár. A 2. díj: 100 ezer Ft értékű YAMAHA CG -142 klasszikus gitár és a 3. díj: 60 ezer Ft értékű YAMAHA THR-5 gitárerősítő. Hozzá még az 1-3 helyezett számára: fellépési lehetőség a 21. Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábor programjában (2014. július 21-27.), ezen kívül fellépési lehetőség a IX. Hangfoglalás kiállítás programjában (2014. október 3-5. SYMA Rendezvény és Kongresszusi Központ), valamint bemutatkozó interjú lehetősége az akkor aktuális Hangfoglalás, nyomtatott és online magazinokban.

Ez nagy lehetőség a tíz fiatal művésznek. Sárközi József például, még csak az általános iskola 7. osztályát végzi, de szakközépiskolás nővérével, Lilivel olyan duettet alkot, hogy a zsűri a tíz közé válogatta őket. Biztosan számíthatnak a közönségszavazatokra. A mezőnyben van még gimnáziumi tanuló, van közvetlenül érettségi előtt álló és van a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem masterképzős hallgatója is, aki nyolchúros gitáron játszik. Vagy ott van Bándi Gergely, ő a salzburgi Universität Mozarteumban tanult klasszikus gitár szakon és most – a sorsolás szeszélye folytán – 10-én este elsőként léphetett a pódiumra.

A szervezők nagyon bíznak abban, hogy a versenyt idei sikere nyomán jövőre megismételhetik. Esetleg több éven keresztül, újra és újra megrendezhetik, hiszen mindig jelentkezhetnek új, fiatal tehetségek. Annak érdekében, hogy minél többen megszeressék ezt a hangszert, a gitárverseny alatt minden pénteken 19 órától várják a Városligeti tó partjára mindazokat, akik gitárszóval szeretnék kísérni a naplementét. Hetente új kottát töltenek föl a verseny honlapjára és Facebook oldalára, hogy hétről hétre egyre többen csatlakozzanak a gitár-romantikás naplementéhez. A Gitár Romantikája verseny nyilvános fordulóira jegyek a Városliget Café & Bar-ban vásárolhatóak. A belépő 2500 Ft., mely összeg az este alatt teljes egészében lefogyasztható.

www.agitarromantikaja.hu

Kapcsolódó témák