2024. július 15. hétfő, Henrik, Roland és Vlagyimir napja
Újdonságok kóstolója
Révay András
2016.02.10 22:57
Már hagyomány a Borháló üzleteiben, hogy időről - időre felülvizsgálják a készleteiket és az újonnan érkező borokból bemutatót tartanak. Ilyenkor gyakrabban nyílik az ajtó, sűrűbben jönnek a látogatók, vásárlók. Valamennyien egyetértenek abban, hogy érzékelhetően bővül a választék, egyre színesebb a paletta, folyamatosan bukkannak fel érdekes, új borok.

 Így van ez a Reiter Ferenc utca egyik sarkán található üzletben is, ahová most öt új bor is érkezett. A Győr közelében, Győrújbaráton működő Babarczi Családi Pincészet 2005-ös Müller Thurgau bora már a nevével is felhívja magára a figyelmet. A „hétköznapi” borkedvelő mindjárt itt elcsodálkozik, hiszen a bort régebben mi Rizlingszilváni néven ismertük. Ám ez nem egészen helytálló. Sokáig úgy gondolták, hogy a Rajnai Rizling és a Zöldszilváni keresztezésével állította elő a szőlőt a svájci Hermann Müller, még a XIX. század végén. A legújabb kutatások azt igazolják, hogy inkább a Rizling és a Saszla tekinthető „szülőknek”. A Thurgau pedig egy svájci kanton neve. A fajta Németországban igen elterjedt, de mindjárt utána talán a második legnagyobb termelője a világon, Magyarország. A bor nagyon szép „kerek” jól iható. Nem hasonlít sem az Olaszrizlinghez, sem az Irsaihoz, jellegzetes illatát – melyet főleg a Rajnai Rizling adja - inkább a kettő közé helyezhetjük. Éppen ezért talán nem mindenki kedveli, aki viszont igen, az nagyon. Ez a kellemes fehérbor fröccsnek is kiváló. Felbontva, hűtőszekrényben tartva még tíz nap után sem veszít értékéből, lezártan akár fél évig is tárolható. A most beszerzett mennyiséggel bátran nézhetünk a nyári meleg elé! Szárnyasokhoz, halakhoz kínálhatjuk, fűszeres mártásos ételek mellé is jó lehet.

Észak-Balatonról, a Nagy & Nagy Borászat két borral is szerepelt ezen a bemutatón A borászat központja a magyar Provence festői vidékén, Sümegtől 12 km-re található, egy csendes kis faluban, Uzsán, a volt Esterházy grófi pince épületében. Jelenleg harminc hektáron gazdálkodnak Kiemelkedő ár-érték arányú boraik a megszokott palackozáson kívül kétliteres és háromliteres „dobozos” formában is kaphatóak. Ez utóbbi tartalma négy, hagyományos palackkal egyenlő. Friss, karakteres 2015-ös Olaszrizlingjük reduktív technológiával, 12 alkoholfokkal készült, tehát túl nehéznek nem nevezhető. Inkább könnyed „nyári bor”. Ez utóbbi állítás ugyanígy érvényes az általuk előállított Pinot Noir roséra is. Függetlenül attól, hogy a rosé most valóban divat, íze, gyümölcsössége miatt szeretik, keresik a fogyasztók.

 A borkedvelők jól ismerik az egri borvidéken dolgozó Vincze Béla nevét. „Az Év Bortermelője” lett 2005-ben. Gazdálkodására jellemző, hogy céltudatosan kereste azokat a jelenleg nem hasznosított, termelésből kivont területeket, amikről az öregek elbeszéléséből tudni lehetett: egykor kiváló borok származtak onnan. Ültetvényei egy részén 2005-től vegyszermentes, biológiai növényvédelmet alkalmaz. A 2012-es Cabernet Sauvignonjában benne van Eger íze, vadhúshoz, fácánhoz elsőrangú. A jellegzetes, könnyen felismerhető, Cabernetes, csokoládés illatot mutatja. Két évig érlelték nagy ászokhordóban, ezért a tanninos íz egyáltalán nem meglepő ennél a 12 fokos bornál. Üvegpalackban és kétliteres változatban is kapható a Borháló üzleteiben.

A kóstoló sor utolsó tagja ezúttal a dél-balatoni Kéthely határában dolgozó – osztrák tulajdonú, igen modern, Ax Pincészettől származott. Már a palack különleges megjelenésű címkéjén is azonnal szembetűnő, hogy itt egészen új utakon járnak. Élénk és változó világot jelenít meg, ahol a kultúra a legújabb technológia eszközeivel ötvöződik. Rövidesen a nevük is megváltozik majd, legújabb boraik már Kristinus néven kerülnek forgalomba. A testes, nehéz, 14,5 fokos, 2009-es Cabernet Sauvignonjuk most van csúcson, teljes érésben, erről jellegzetes, „lekváros” íze árulkodik. Jól példázza, hogy a Dél-Balaton vidékén is lehet komoly, nagy borokat készíteni. Kínálatukból Zweigelt és Merlot is kapható a Borháló üzleteiben.

Kapcsolódó témák

A magyar borászatban irány- és mértékadó pincészetek munkájának elismerésére a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002-ben megalapította „Az Év Pincészete” kitüntető címet. Olyan bortermelő társaság együttes teljesítményét díjazzák, amely az országban és külföldön a magyar bor, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás széles körű népszerűsítéséért a legtöbbet tett az adott évben. A díjat a szakmai körök jelölése és szavazatai alapján idén tizenötödik alkalommal adományozták az arra méltónak tartott pincészetnek.

Lehet bizony, ráadásul nem is akárhol, hanem éppen Egerben. Így nevezte el a legjobb borát Tóth Ferenc egri borász és hogy a döntése helyes volt, arról a látogatók meg is győződhettek a Borháló egyik üzletében tartott bemutatón.

Hírnevéhez méltó érdeklődés mellett, családtagjai, sportvezetők, sok száz tisztelője jelenlétében avatták fel a sportlegenda, Papp László szobrát Budapesten a XIII. kerületben, azon a téren, ami rövidesen az ő nevét fogja viselni.

Már csak egy hét, és kezdetét veszi a 21. Magyar Borok Útja Rallye, melynek száz autóból álló mezőnye idén a Balatoni Borrégiót fedezi fel. Az exkluzív élménytúra a megújulás jegyében – eltérően a korábbi évek gyakorlatától - a nagy borászok mellett kis pincészeteket is meglátogat.

A bor és a kereszténység jól megfér egymás mellett, hiszen a bornak szakrális értelmezése is van. Talán ez is közrejátszhatott abban, hogy a Fiatal Borászok Egyesülete és a DiVino borbár minden borkedvelőt egy közös ünnepre és találkozóra hív az ország egyik legszebb terén, Budapesten, a Bazilika elé.