2024. június 15. szombat, Jolán és Vid napja
Zöld, aktív, egészséges
Révay András
2018.09.29 17:33
Sok érdekes újdonsággal találkozhattak a meghívott magyar szakemberek a Szlovén Turisztikai Szervezet hagyományos, évi bemutatkozó rendezvényén. Az idén az országot a látogatók egy egészen új oldaláról ismerhették meg.

A bemutató középpontjában az a bejelentés állt, hogy Szlovénia a világ első zöld idegenforgalmi célpontja lett! Magyarországról nézve ez azért válik fontossá, mert országaink egymásnak közvetlen szomszédjai, a két főváros egymástól mindössze ötórányi autóútra található. Mondhatni, egy értékes kis gyöngyszem, az egyetlen európai ország, ahol négy különböző terület találkozik: a Pannon síkság, az Alpok, a Karszt-fennsík és a Földközi-tenger vidéke. Egy olyan ország, amelyik egész évben képes élményt nyújtani a szabadtéri tevékenységekre vágyóknak, ahol lehet reggel síelni, és délután hajózni, vagy túrázni, kerékpározni az egyik nap és úszni a másikon. Bárhol is vagyunk ebben az országban, a természet mindenhol körülvesz és aktív időtöltésre ösztönöz. Szlovénia zöld, aktív és egészséges országként kíván megjelenni a világ turisztikai térképén. Lakói szeretik, megbecsülik természeti és kulturális örökségüket. A természetközpontúság az itt élők életszemléletének alapvető részét képezi.

 Az ország annak ellenére is különleges, hogy itt nincs Eiffel-torony vagy Times square, helyettük minden a természet szeretetéről és védelméről, népszerűsítéséről szól. Joggal mondhatjuk, hogy a világ egyik legzöldebb országa, területének hatvan százalékát erdők borítják! Élővilágának kétharmada védett. Ugyanakkor azt is gyorsan belátták, hogy a gazdag örökség nem elegendő, ezért kifejlesztették saját fenntartható turisztikai modelljüket. A „Zöld terv” egy nemzeti program, melynek célja az idegenforgalmi célpontok és vállalkozások felmérése, fejlesztése, több mint száz, globális feltétel alapján. Akik a feltételeknek megfelelnek, hitelesítő zöld tanúsítványt kapnak, bizonyságául annak, hogy mindegyikük autentikus, egyedi és zöld élményeket kínál a turisták számára. A munka eredményei máris látszanak: Szlovénia a világ ötödik „legfenntarthatóbb” országa. Ljubljana már 2016-ban megszerezte az „Európa zöld fővárosa” címet. Szlovénia egy különleges méhfaj, a Krajnai méh otthona. Mostanában derült ki, hogy a méhállomány csökkenése súlyos, világszintű veszélyt jelent a környezetre. Ennek kapcsán - Szlovénia javaslatára – az ENSZ május 20-át a Méhek világnapjának nyilvánította.

Az országban a luxus nemcsak az ötcsillagos szállodákról, hanem az ötcsillagos élményekről is szól. A lehetőségek száma végtelen mindazoknak, akik aktív pihenéssel szeretnék idejüket eltölteni. Itt halad át az Alpe Adria Trail, egy hatalmas, 750 km-es túraútvonal, amely három országon fut keresztül, az osztrák Großglockner lábától (3798 m) a szlovén és az olasz hegyekig. Az útvonal a felfedezőket bevezeti a nemzeti parkok mélyére és a bioszféra rezervátumokba, miközben például a Julián-Alpok 2585 méteres csúcsára is felmászik. A Triglav Nemzeti Park, Európa egyik legrégebbi nemzeti parkja, egyedülálló természeti örökségéről híres, magában foglalja a Peričnik-vízesést is. Az adrenalin keresők kajaktúrákon fedezhetik fel a vidéket a Soca folyón. A világhírű Krízna barlangban 22 – kajakozásra is alkalmas - földalatti tó, változatos állatfajok és régészeti maradványok várják a turistákat.

Az egészséges életmód sem csak egy pohár ásványvíz megivását jelenti. Az egészségközpontok és gyógyfürdők kínálata bőséges, Portorož szállodáiról külön tanulmányt lehetne írni. Jelszavuk: „Élj jobban és tovább!” Itt a „történelem előtt tenger” 42 ezer éves (!) gyógyvize 724 méter mélyről tör fel a földből. Az úszkálás a Terme Portorož ásványi anyagokban gazdag termálvizében, betegségek egész sorára kínál orvosok által felügyelt gyógyulást. Enyhülést találnak itt a reumatikus, a különféle bőr-, idegrendszeri-, nőgyógyászati-, légzőszervi-, emésztőrendszeri-, ízületi-, ortopédiai betegségekben szenvedők, de a balestek vagy műtétek utáni állapotok javulását is nagyban elősegíti az itteni gyógyvíz. Nem kell betegnek lenni ahhoz, hogy bárki hasznosnak érezze az indiai szakorvos által vezetett Ájurvéda Központban eltöltött időt, a jobb közérzet magáért beszél.

Nem volna teljes a kép, ha a konyhaművészetről nem beszélnénk. Az országot a történelmi hagyományok összekapcsolják Ausztriával, Olaszországgal, Magyarországgal és ezek hatása a konyhában is megmutatkozik. Szlovénia mindegyik szomszédjától kölcsönöz valamit, feleségül veszi a mediterrán és a közép-európai ízeket, miközben saját, friss, helyben termesztett termékeivel egyedi jelleget ad hozzá. A hagyományos finomságok közé tartoznak a karnolos kolbász és a zlikrofi gombócok. A friss tenger gyümölcsei széles körben elérhetőek a tengerparti éttermekben, például a Piran-i Prešeren-patak partján, az Adriai-tenger egy érintetlen középkori városában. Az édesség kedvelőinek olyan helyi specialitásokat kell keresniük, mint a többrétegű gibanica torta. A hagyományok mellett a korszerű is helyet kap, hiszen a festői Soca-völgyben él és dolgozik Ana Roš, aki a világ legjobb női séfje lett 2017-ben! A Triglav Hotel Bled konyhája a tíz legjobb között van a régióban és a hagyományos szlovén ételek mellett saját borpincéjéből kínálja borait. A szlovén borkészítés évszázados hagyományokra tekint vissza, a talaj, az éghajlat és a termelési módszerek közötti különbségeknek köszönhetően minden térségnek saját, jellegzetes fajtái vannak.

 

Kapcsolódó témák