2019. június 19. szerda, Gyárfás napja
A bor a bőség jelképe
Révay András
2014.09.11 00:29
Nagyszabású borkiállítás és vásár várja a látogatókat szeptember 10. – 14. között a 23. Budavári Borfesztiválon. A díszvendég, Olaszország, a borai mellett jellegzetes ételeit is bemutatja.

A Biblia szerint, amikor Noé elhagyta a bárkát, elsőként egy szőlőtőkét telepített. Így vált a bor a jólét, a bőség jelképévé és az olasz borok sem kivételek ez alól – mondta el a fesztivál megnyitásakor őexcellenciája, Maria Assunta Accili, Olaszország budapesti nagykövete. Bárki meggyőződhet arról, hogy Olaszország milyen kitűnő szőlészeti, borászati iparágat hozott létre, miközben képes volt kiaknázni mindazokat az előnyöket, melyeket a hagyományok megőrzése kínál. A fesztivál látogatói az ország legnépszerűbb területeiről kóstolhatnak borokat. Természetesen az első helyen testes vörösboraival Toscana áll, de vannak borok Calabria, Sicilia, Veneto, Friuli, Lombardia tájairól is.

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter köszöntőjében a gazdasági eredményeket hangsúlyozta. A borágazat 2013-ban, az előző esztendőhöz képest egyharmaddal nagyobb növekedést ért el. Harminckilenc milliárd forinttal járult hozzá a magyar mezőgazdaság teljesítményéhez. Ez igen jelentős siker, amikre építeni lehet, és amit az állam is növekvő támogatással kíván elősegíteni. Az idei szüret a becslések szerint mintegy 3,9 millió mázsa szőlőt adhat, amiből várhatóan 2,7 millió hektoliter újbor származhat. Fontos ez mindannyiunknak, hiszen a bor olyan értékeket hordoz, melyek a szívünkhöz közel állnak.

Hamvas Béla, „A bor filozófiája” c. könyvében azt írja: „Az EGRIről, főképp a vörösről most csak annyit, hogy ez is minden alkalomra (…) tökéletes. Számomra az EGRI mindig kapcsolódott a hősies szenvedélyekkel. Ha EGRIt iszom, azonnal nagy és heroikus tettekről kezdek álmodozni.” Egyetért ezzel az egri borász, dr. Dula Bence is, mert szerinte egy bornak mindig van emberhez köthető tulajdonsága. Ilyen az érettség, tüzesség, az ambíció. Balassi is beszél arról, hogy a bor nemes gondolatokat szül és egy férfinél a gondolatok tettekké szoktak válni. A bor olyan, mint a férfi; nem öregszik, csak érik! Ezt a Dula Borászat bizonyítani is tudja, mert egy Bikavérük Bordeaux-ban két aranyérmet nyert. Ugyanaz a bor! Egy 1999-es Bikavér 2004-ben nyert, és most, tíz év után ismét aranyérmes. Ilyen sem a magyar borok, sem a Bordeaux-i borverseny történetében még nem fordult elő! Ez a Dula Borászatnak, de Egernek is nagy dicsőség és a magyar borászoknak egy üzenet: ezt az utat kell járni. Itt a fesztiválon két hasonló bor párban kóstolható. A 2006-os – Bordeaux-ban szintén aranyérmes – Az Egri Hegybíró Bora Egri Bikavér, és mellé a párja az 1999-es évjáratú Bikavér kerülhet.

Az Obzidian Bormanufaktúra a borok mellett egy roppant kellemes pezsgővel is megjelent a fesztiválon. Valójában még csak kísérlet, a piacra majd jövőre kerül. Most csak a fogadtatását tesztelik. Az alapbora Furmint, „megbolondítva” egy kicsi Hárslevelűvel. A bemutatott borok közül viszont a 2007-es száraz Szamorodni emelkedik ki. Májusban, Londonban az International Wine Challenge versenyen nemcsak aranyérmet nyert, de megkapta a Trófeát is. Ez utóbbi értékét jelzi, hogy tizennyolcezer borból ilyet ötven kapott, magyar, száraz fehérbor viszont még soha korábban! A mostani fesztivál ennek a bornak a hivatalos bemutatója is, csakúgy, mint a Londonban ezüstérmes 2006-os, ötputtonyos Aszú esetében.

A Jackfall Pincészet egyik érdekessége a Villány - Siklós Borút közös kezdeményezésére jött létre: a 100% Cabernet Franc – 100 % Villány. A cél, hogy ezt a borfajtát a jövőben mindenki Villány nevéhez kapcsolja. A Fesztiválon meghirdetett borpár kóstolóra is ilyen borokat hoztak. Egy 2011-es, klasszikus kategóriájú Cabernet Franc-t – a villányi eredetvédelmi rendszer szerint most már három kategória lesz: a klasszikus, a prémium, és a szuper prémium – a társa pedig a prémium besorolású 2012-es lett. A címek elnyerése érdekében a minősített borokkal szemben a szőlőben és a pincészetben is szigorúbb követelményeket támasztanak.

 A Magyarországon bioborairól híres Dobosi Pincészetnél egy igen érdekes bor kóstolható ezen a fesztiválon. A Juhfarkról általában azt hiszik, hogy az fanyar, nehezen élvezhető, kifejezetten „férfias” és inkább csak a különlegességeket kedvelők számára elfogadható ital. Ám itt ez a Juhfark egészen más és ez az évjártnak köszönhető. Az ősz 2013-ban erősen esős volt, ezért sokan korán szüreteltek. A Bioborászatoknál viszont nem lehet a mustot utólag valamivel javítani, ezért kénytelen voltak várni. A savak tompábbak lettek, a must erjedése 11 gramm maradék szőlőcukornál megállt. A bor november végére „kész volt”. Mindenki legnagyobb meglepetésére olyan félszáraz, élvezhető bor jött létre, amiben benne vannak a Juhfark szőlő ízjegyei, a gyümölcsös illata, de a fanyarság nélkül. Bizonyára sokaknak fogja megváltoztatni a Juhfarkról eddig kialakult véleményét.

A fesztivál szórakoztató programjairól és a látogatással kapcsolatos részletekről a www.aborfesztival.hu oldalon található tájékoztatás.

Kapcsolódó témák

Felbecsülhetetlen értékű régi fotográfiák kerültek elő – szinte véletlenül a Képzőművészeti Egyetem szekrényeiből. A Művészeti Gyűjtemény rendezésekor megtalált XIX. századi felvételek egy részét most kiállításon lehet megtekinteni az Egyetem Andrássy úti épületében.

Zalakaros neve gyógyfürdőjéről vált ismertté az országban. Ugyanakkor a településen élők sokat tesznek azért, hogy a látogatóknak a fürdésen túl, többet is nyújtsanak. Az elmúlt években a szolgáltatások folyamatosan bővültek úgy, hogy az a fiataloknak, a gyermekes családoknak és az idősebbeknek is kielégíthesse az igényeit.

Szokatlan, a nézőt elgondolkodásra késztető képekből nyílt kiállítás Budapesten, a második kerületi Vízivárosi Galériában. A külföldön és idehaza egyaránt jól ismert, Munkácsy- és Mednyánszky-díjas festőművész, Végh András alkotásai március 22-ig láthatók.

Nyáron sincs hangos diszkó, jól lehet pihenni, menekülni a város zajából a természet csodáihoz. Egy helyszín, mely olyan értékekkel bír, mint a közeli Kis-Balaton, a gyógyvíz, a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum, a nyugodt, virágos kisvárosi idill, a galamboki horgásztó, vagy a garabonci Garabonciás Farm. Ezt mindet, egyetlen szóval is ki lehet fejezni: Zalakaros.

A Koreai Köztársaságban az utolsó évtizedekben lezajló fejlődés a művészetben is jól nyomon követhető. Ez látható azon a tizenkét koreai kortárs képzőművész alkotásait felvonultató tárlaton is, a mi március 12-ig ingyenesen megtekinthető a budapesti Koreai Kulturális Központban.

Blog ajánló
Városlátogatások San Gimignano, a középkori Manhattan
San GimignanoSan Gimignano mint szinte minden toszkán település, egy dombtetőre épült. Történelme az ókorig nyúlik vissza, a városka eredetileg egy etruszk település volt és San Geminianus püspökről kapta a jelenlegi nevét, aki a legenda szerint megvédte a helyieket a hunok támadásától. Imáinak hatására olyan sűrű köd szállt a környékre, hogy Attila a félelmetes, „Isten ostora” jelzővel illetett hun vezér is eltévedt seregével együtt. Némileg árnyalja a romantikus történetet, hogy Szent Geminianus 397-ben halt meg, Attila pedig 405-ben született, de ki törődik ilyen apró részletekkel az évszázadok távlatából.A körös-körül olíva és szőlőültetvényekkel, magasba törő cédrusokkal övezett, etruszk falakkal körülvett, felhőkarcolókkal tarkított várost középkori Manhattan" néven is említik.A Rómába vezető zarándokút, a Via Francigena a városon haladt keresztül, ennek köszönhetően a település virágzó közlekedési és gazdasági központtá nőtte ki magát.A városka virágkorát, a XIII-XIV században élte, amikor a gazdag családok egymással versengve építkeztek, mintegy fitogtatva a hatalmukat. Mivel a város, fallal volt körülvéve, szélességben nem lehetett terjeszkedni, maradt a magasság. Magasabbnál magasabb tornyokat építve, az 1300-as években már 72 torony emelkedett az ég felé, volt, amelyik a 70 métert is elérte. Ezek a tornyok az egymással harcban álló családok védelmére is szolgáltak, mivel a bejárataik olyan magasan vannak, hogy csak létrán lehetett felmenni. A rivalizálást megelégelve a városvezetés elrendelte, hogy egy torony sem lehet magasabb, mint a városháza tornyánál (Palazzo Communale).Az 1338-ban az Európán végig söprő pestisjárvány San Gimignanot sem kímélte, a város szinte teljesen elnéptelenedett, a 72 toronyból csupán 13 maradt meg, de a város arculata ma is szinte olyan, mint a középkorban. Az építészet emlékei tökéletes állapotban maradtak fenn, úgy érzi az ember, mintha egy filmforgatás kellős közepébe csöppent volna. Nem véletlen, hogy a városka több mint 30 történelmi film forgatásának adott otthont, köztük a hét Oscar-díjat nyert Szerelmes Shakespeare, vagy a Zeffirelli által rendezett Tea Mussolinivel.Történelmi központja az UNESCO Világörökség része. Ide tartozik a többi között a Piazza del Duomo.A „Tornyok városa” híres fehér boráról. A Vernaccia di San Gimignano-t a vidék domboldalain termő ősi Vernaccia szőlőből készítenek. Ha autentikus környezetben szeretnénk megkóstolni ezt a nemes italt, látogassunk el a Strozzi hercegi birtokra, ahol a finom borok mellé, nagyszerű toszkán vacsorát is kapunk.San Gimignano minden évszakban számos programmal várja a látogatókat, a toszkán finomságokat kínáló apró üzletek, a művészeti galériák és az évről évre megrendezett történelmi játékok, fesztiválok maradandó élményt kínálnak.Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=G0AenGQSRIY                                                                                                                                 By vinpet
Városlátogatások Ismerkedés Linz városával
Ismerkedés Linz városávalA település említésére azonnal a nálunk is kedvelt sütemény jut eszembe. Próbáljuk jobban megismerni ezt a Duna festői ölelésében fekvő szép várost.A történelme a kelta időkre nyúlik vissza, akik Lentos néven alapították a mai Linz elődjét. Később a rómaiak Lentia (Csónak) névre keresztelték a települést, mely a 19. századig csupán néhány háztömbből és a várból állt.Linz ausztriai iparváros, ma is fontos gazdasági központ, a felső-ausztriai tartomány székhelyeként a harmadik legnépesebb osztrák város, mely az elmúlt évtizedekben látványos átalakuláson ment keresztül.Linz a változások városa, ahol azonos hangsúlyt kap a tudomány, a művészet és a fejlődés. 2014-ben a város elnyerte az UNESCO-tól a Médiaművészetek városa címet is. A számos érdekesség mellett Európa egyik legmodernebb technológiai központja is itt található. Linznek saját hegye is van, az 537 méter magas Pöstlingberg. A hegytetőn emelt búcsújáró templom egyik nagy bástyájában mesevasutat rendeztek be a gyerekeknek.Kedvező időben érdemes a város felülnézetben is megtekinteni, de ehhez nem kell sárkány-repülni vagy helikopterrel körözni, elegendő csupán felsétálni a Passage bevásárlóközpont lépcsőjén, és máris a város háztetőin vezető sétaúton találjuk magunkat. A kémények magasságából pazar a kilátás az óvárosra. A belvárosban gyönyörű, barokk épületeket láthatunk. A főtér (Hauptplatz) Európa egyik legnagyobb tere. A tér középpontjában az 1716-ban felállított, 26 méter magas Szentháromság-szobor áll, a tetején aranyozott alakokkal, melyet pestisoszlopként is emlegetnek a szörnyű járvány mementójaként.Az Alter Dom Linz legnagyobb temploma. A barokk székesegyház a 17.-ik században épült.  Robusztus, égbenyúló tornyai között Szent Ignatius szobrát láthatjuk. A templombelső fából faragott szószéke és orgonája fantasztikus látvány.A püspöki templom, a Neuer Dom Ausztria második legmagasabb temploma, neogótikus tornya 134 méterre nyúlik az ég felé. Csodálatosan díszített, festett üvegablakainak egy része a második világháború alatt megsemmisült, ezeket kortárs művészek renoválták nagyszerűen.Linzben járva, feltétlenül kóstoljuk meg a város egyik jelképét, a hagyományos linzer tortát. A sütemény egy kicsit más, mint az itthoni linzerek, a töltelékben többek között mandula és dió is található. A mai gyerekek már a kor szellemének megfelelően "lézer tortának" hívják.Érdekesség, hogy egész Felső-Ausztriában tilos a városokban füvet nyírni, a méhek érdekében. A városban számtalan méhkaptár található, többnyire a házak tetején, és a különleges becsben tartott méhek érdekében vágják ritkábban a vadvirágokkal teli közterületek zöldjét.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=waP41ecrG70                                                                                                   By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!