2020. január 26. vasárnap, Vanda, Paula és Titanilla napja
Halászfaluból világváros
Révay András
2014.09.16 21:08
Megtartotta őszi tájékoztatóját a JTB Hungary, a „Japánspecialista”. E jelző jogosságában valószínűleg senki nem kételkedik majd, ha kínálatukat – akár csak futólag – áttekinti.

 Nem kell az utazási iroda csődjétől tartani azoknak, akik a JTB szolgáltatásait veszik igénybe – mondta el Csabai Ferenc, az üzletfejlesztésért felelős menedzser és állítását számokkal is alátámasztotta. Méretét tekintve a JTB a 3.-4. legnagyobb iroda a világon, összesen 27 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak, 370 értékesítő irodájukból 16 van Európában. Pénzügyi hátterük biztos, mert a cégben a Japán Állami Bank is komoly részvénycsomagot birtokol. A JTB Hungary a tizedik éve dolgozik Magyarországon. Japánon kívül – egy nemzetközi hálózat segítségével - Ázsia más részeire is szerveznek utakat, de a tapasztalataik azt mutatják, hogy Japán egyre kedveltebb cél a magyarok körében, utazzanak akár egyénileg, akár csoportosan. Persze nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a japánok magasabb életszínvonalon élnek, azért az árak ott mások. Van, ami drágább, van, ami olcsóbb, mint amit várnánk. A közlekedés drágább, de például a világ legolcsóbb McDonald’s étterme Tokióban van.

Ha már Tokióról esett szó – folytatta Jámbor Aliz – nyugodtan nevezhetjük az ellentétek városának. Az egykori halászfaluból lett óriási világváros, ahol 13 millióan élnek, nem számítva a turistákat. Nagy összegeket fektetnek az idegenforgalmi szolgáltatások fejlesztésébe, 2020-ig az Olimpiáig, szeretnék a turisták számát megduplázni. Az utazókban – köztük a magyarokban is – igen sok a kérdés. Tartanak a zsúfoltságtól, miközben Tokióban rengeteg kis kert, magányos szentély van, ahová csendben vissza lehet vonulni. Gyakran kérdezik: lehet-e ott mást enni a halon kívül? Igen, a japán konyha nagyon változatos és nem az ételek a legdrágábbak. Tokiót meg lehet nézni két nap alatt, de jobb, ha az embernek van rá egy hete, esetleg egy hónapja, de még jobb, ha egy egész éve!

Persze, ha már egyszer elmegyünk Japánba, érdemes rá annyi időt szánni, hogy néhány más helyet is megnézhessünk. Sokak számára az első helyen áll a Fuji-hegy, melyről a japánok azt tartják: „Legalább olyan bolond, aki egyszer sem mászta meg, mint az, aki kétszer!” Különösebb edzettség nem kell hozzá, de alkalmas ruházatra és cipőre szükség van. Tokióból autóbusz visz a Hakone Nemzeti Parkba, a hegy látogatói központjába, majd onnan tovább felfelé az 5. állomáshoz. Akik jobban szeretik a kényelmet, a hegymászás helyett választhatják a hajókázást az Ashi tavon, majd a kabinos felvonózást a Komagatake-hegyre. Innen is autóbusz visz vissza Tokióba.

Japán télen is érdekes. A február 7-én induló kilencnapos körutazást most először szervezi meg az iroda. A Miyuki (mély hó) nevű út résztvevői Tokióba érkeznek és a harmadik napon, busszal indulnak tovább Naganoba. A város adott otthont 1998-ban a Téli Olimpiának, de nem csak a sportlétesítményei nevezetesek. Itt található a legelső buddhista szobor, melyet Japánban felállítottak. A legemlékezetesebb mégis talán a Jigokudani Majompark lesz. Itt közelről látható, ahogy a hómajmok nagy élvezettel vesznek forró fürdőt a hőforrás tavában. Sajnos csatlakozni hozzájuk és velük együtt fürödni nem lehet, de a visszaúton a szállodába, egy közeli „onsen”-ben a vendégek is megmártózhatnak.

Kin Péter, az iroda utazási tanácsadója azt is elmondta, a csoportok  nem túl nagyok, 10-15, ritkábban 25 személyesek. Van viszont olyan lehetőség is, ahol mindenki egyénileg, maga építi fel a programját, az iroda csak a megszervezés terhét veszi le az utazó válláról. Természetesen ilyenkor az indulás is tetszőleges időpontban történhet. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Japánban az utazás során a legnagyobb érték nem az útlevél, hanem a vasúti bérlet. Elvesztése esetén semmi módon nem pótolható! Érdemes tehát vigyázni rá, mert a Japan Rail Pass az egész országban, még a szuperexpresszre is érvényes. Megvásárolni viszont csak Japánon kívül lehet, mert ezt a kedvezményes jegyet kifejezetten a turisták számára hozták létre.

Az őszi Japán felfedezéséhez a november 11-én induló Kinoha (falevél) körút kínál kitűnő alkalmat. Sokak szerint a juharfa-levelek látványa ilyenkor vetekszik a tavaszi cseresznyevirágzással. A program része Kamakura, a 13 méternél magasabb, 93 tonnás – egykor aranyozott – bronz ülő Buddha szobor megtekintése és Yokohama felkeresése is. A csoport tagjai a shinkansennel mennek át Kiotóba, Japán kulturális fővárosába. Felkeresik a város legszebb látnivalójának tartott Aranytemplomot, egy fakultatív kirándulás keretében pedig eljuthatnak Osakába és Narába is. Az itteni park 1200 szabadon kószáló őz lakhelyéül szolgál.

Aki mégis inkább a tavaszt és a híres cseresznyevirágzást választaná, induljon a Sakura körúttal 2015. március 25-én Budapestről Osakába. A  programban itt is szerepel Kiotó, majd Hirosima, az Atombomba Emlékmúzeuma, melynek megrázó élményét egy szép park oldja fel. A városból a szuperexpressz Hakonéba viszi az utasokat, ahol az éjszakát egy hagyományos japán „ryokan”-ban töltik. Az utazás és a többfogásos vacsora fáradalmait a helyszíni gyógyfürdőben pihenhetik ki. Az út Tokióban ér véget, melynek megismerésére négy nap áll rendelkezésre. Akinek a márciusi indulás túl korai, az majd az április 16-án induló Tsubaki (krizantém) nevű körúttal járhatja végig ugyanezt. Július közepén nyári körút is lesz, melynek érdekessége, hogy ilyenkor egy kétnapos túra keretében a tetejéig megmászható a Fuji-hegy. A túrázók egy éjszakát a hegyen töltenek.

www.japanspecialista.hu

Kapcsolódó témák
2015.12.03 11:26

Noha Japánról mindenkinek a cseresznyevirágzás és a tavasz jut eszébe – nem érdemtelenül –, a szigetországban a tél is igazán hangulatos. Fürdőző, hósipkás hómajmok, jég- és hószobrok, forró és gőzölgő fürdők a téli tájakon. Mindez téged is vár, ha szereted a kalandokat és a nem szokványos kikapcsolódást. De pontosan mit is várhatsz a hóba burkolózott szigetországtól? Válogattunk néhány képet, hogy bemutassuk neked a Japán tél esszenciáját.

Nehéz feladatra vállalkozott a Koreai Idegenforgalmi Hivatal (KTO), a JTB Hungary, a Lotte Hotels & Resorts és a Turkish Airlines, amikor a Koreai Kulturális Központba meghívott idegenforgalmi szakembereknek megpróbálták egy estére idevarázsolni Koreát.

2015.10.19 10:08

Vulkánok, onsen fürdők és látványos hőforrások várják a Japán harmadik legnagyobb szigetére, Kyushura utazókat, akik a nagyvárosok után szeretnék megismerni az ország vidéki részét is. A sziget esszenciája mindannak, ami Japán: évezredes fürdőkultúra, természetközeli mindennapok és vidéki romantika.

Senkinek sem újdonság, hogy Japán – különösen az európaiak számára – szinte tömve van titokzatos kulturális kincsekkel, történelmi emlékekkel, melyek régmúlt korok emlékét idézik a némi fantáziával megáldottak szeme elé. Íme ezek közül öt, melyeket az UNESCO is a világörökség részévé választott.

2015.06.03 12:49

Japán? Tokió, Kiotó, Oszaka, Okinava, Hirosima; nagyvárosok telis-tele híresebbnél híresebb látnivalóval és izgalmas programokkal. De tudod, mi van még Japánban? Eldugott kisvárosok, melyek a nagyok árnyékában csendben meghúzódva őrzik a több száz éves japán tradíciókat, a természetközeli, egyszerre „kint is, bent is” épületeket, a szamurájok és gésák ősi, legendákkal teli világát.

Blog ajánló
Egy nap a városban Boldog csirke sokáig fejlesztett panírban - Crunchy
Az USA-ban töretlenül népszerű a fried chicken, amiből nekünk csak a KFC jutott, meg a zsarus-kábszeres filmekben a gettós kosárpályán kézzel evős tévésképernyős látvány - ez a vonal sosem lett nagyon népszerű Európában. Vannak persze jó helyek, emlékszem, amikor Csabával Párizsban is meglátogattunk egy ilyen biocsirkézőt, és becsináltam a csirkemelltől, mert egyáltalán nem olyan volt, mint amire számítottam. Hanem jó. Mondjuk sokat dobott az élményen még az is, hogy papírpohárban adtak helyi asztali bort, ami annyira kellemes és őszinte volt, hogy feldobta az egész menüt. Ha csirkét sütsz panírban, akkor három dolog határozza meg a végeredményt: a csirke, a panír, meg az olaj. Ezzel nagy titkokat nem árultam el. Így amikor a Ring - Zingből ismert Susánszky Ádám (emlékeztek még, milyen burgere volt Ádámnak a Zing előtt? 2010-ben annyival állt mindenki más felett, hogy akkor és ott meglegyintett a későbbi street food forradalom szele) áll neki ilyet készíteni, akkor érdemes odafigyelni, mert tutira figyel a szentháromságra. A Crunchy egy kis talponálló az Allee és a szomszédos vásárcsarnok között, korábban a csapatnak egy kiváló szendvicsezője volt itt. Most a falon egy méretes táblán írják ki, mit tudnak azok a csirkék, amiket ők kapnak limitált mennyiségben a termelőtől: Tehát szabadon tartják őket, nincsenek antibiotikumok, jó a takarmány, kis állományban nevelkednek, és így tovább. Ennek vannak erkölcsi vonzatai (szívesebben választasz ilyet, mert nem kötődik rendszeresített állatkínzáshoz, hacsak nem vagy vegán, mert akkor szerinted de), és vannak minőségi vonzatai is. Egy ilyen csirkehús finomabb, magas minőségű vendéglátóhelyeken el lehet adni, magasabb áron. Ádám elmondta, hogy ez cél is: ha más gazdák látják, mennyit tud hozni egy ilyen tartás, talán átállnak. Bár nem is a “gazdák” adják ki a tenyésztés jelentős részét. A Crunchy-ban csirkét kapni tehát, változó körettel, szószokkal és előkészítéssel. Vannak szendvicsek, lehet kérni egy adag szárnyat (gyorsan elfogynak), illetve vannak boxok, amire a szárny, a mell és a comb közül lehet választani kettőt vagy hármat. Fontos kiegészítők még a szószok is, amikbe a csirkéket mártogatod. Ha egyébként nem lennél tiszta olaj a kézzel evős csirkéktől (leszel), akkor a szószokkal garantáltan tocsogsz a lében. A Nashville szendvicsben lévő csirkét például előzetesen egy mogyoróolajban áztatott cayenne borsos - barnacukros dipben áztatnak meg, és csak utána jön a panírozás. A folyadék picit a húsba is belesüt, picit a panír is felissza, de nem áztat, csak úgy jelzi, hogy ott van. A panír valóban ropogós, nem véletlenül hívják így a helyet. Mellette a csirkehús lágysága izgalmas egyveleget alkot. Fontos kiegészítőt jelent a hosszú kajálós pultra kihelyezett chilik, habanero szószok sokasága, amikkel szintén meglocsolhatjuk a csirkéket, hogy ne csak forró és finom legyen a cucc, de kíméletlen is. A csípősség fokát külön mutatóval próbálja érzékeltetni a hely. Ha ez úgy hangzana, mint valami fine dining, hát ez nem az: erőteljes, harsány street foodról beszélünk, nincsen kifinomultság, csak a kézzel zabálás boldogsága, a csontok foggal és nyelvvel kerülgetése, és így tovább. Ilyen élménynek viszont kiváló a Crunchy, ami a tálalással is jelzi, hogy nem akar több lenni, mint ami. És sokkal jobban lehet szeretni azt a helyet, ahol az egyszerű külső szokatlanul nagy belbecset hordoz, mint amikor fordítva ülnek a lóra. CrunchyCím: 1117 Budapest Kőrösy József u. 7.
Egy nap a városban A jövő kocsmájában jártam, de tényleg, ilyen lesz - Schrödinger macskája
Amikor a jövő kocsmájáról beszélek, nem valami futurisztikus izé jár a fejemben. A jövő kocsmája a fejemben energiatakarékos, tehát sötét. A piák baromi drágák, mert már csak a tisztességesen elkészített piákat lehet eladni, valamint a távolról érkező, egzotikus piák utaztatási költsége különadóval sújtott. A jövő kocsmájában karcos blúz szól az alacsony fogyasztású USB-s hangszórókból. Az asztaloknál alig valaki, akik mégis ott ülnek, a létezés mibenlétén merengnek, vagy verseket olvasnak. Itt jártam én a minap. Pont itt. A Schrödinger macskája pub a Kertész utcában van, ami így télen - meg egyébként nyáron is - eléggé kimarad a turista-fősodorból. Sok itt a lehúzott roló, a közepes vendéglátóhely (NEM az M étteremre gondolok, ők például szuperek). Az utca sötét és - ha esik az eső - nyirkos. A lehelet csíkot húz utánam, ha hideg van. Lábam fázik, ha nincs rajtam meleg cipő. Ebben a sötét utcában van egy pub, ami nagyon is beleilleszkedik ebbe a negatív fénykavalkádba a maga erőteljes módján. A Schrödinger macskája pubot alig vesszük észre, pedig nagy üvegtáblák engednek betekintést a benti ürességre. Persze, benyitok. Miért is ne? A belső dizájn egyébként tetszetős. Jól néz ki a nyerstégla a ráccsal, jó minőségűek az asztalok, hátul gyerekzáras gyerekajtó biztosítja, hogy kiskorúak véletlenül se jussanak hozzá a piához. A felnőttek át tudják lépni, persze.  A pult mögött létrázható polcokon rengeteg egzotikus pia. Rögtön egy a távoli Mauritiusról érkező itallal nyitunk, a rumot természetesen egy kihalt állatról nevezték el. Mi sem illik jobban egy kocsmához, a jövőből. A Lazy Dodo nagyon kellemes ital, hosszan marad a szájban és a pohárban, gyümölcsös-élénk. Ha pedig az ok-okozat mentén egy szinttel feljebb haladunk, és a világ problémáit még jobban felfedezzük, akkor csak kilyukadunk a 20 éves Dictador mellett. Ebből is kérünk egyet, vastag, szivarfüstös ital, bőven a hordó, de nagyon szép egyensúlyba hozva. Igazi kortyolgatós rum, olyanoknak is, akik nem tudják elképzelni, hogy apró kortyokban élvezzék a nagy töménységű italokat. Egy világ nyílik meg ezzel számotokra! A két ital darabja a 3000 forintot nyaldossa, de lehet kapni gin-tonicot is, majdnem 5000-ért. A hely specialitása ugyanis ez, kézműves tonicok, különleges, távoli vidékről érkezett ginek egymásra hatása olyan terület, amivel korábban már én is kísérleteztem, és tényleg az egyik legizgalmasabb irány, amit a fenszi koktélokat nem kedvelők is élvezhetnek keverék fronton. A hely tulajdonosa, Martin egyébként nem volt bent ezen a napon, így egy kedves kollégája segített választani, rumokban mondjuk nem volt annyira képben. Nem baj, a blogon élményekről írunk, nem riportokat készítünk, így simán belefért ez. Egyébként Martin nyilván tud pluszt nyújtani, ahogy a helyre rendszeresen szervezett koncertek is. Ja, és ígértem még filozófiát: ezt én szolgáltattam. A hely szelleme és a rumok annyira megihlettek, hogy barátomnak hosszan kifejtettem, miszerint szinte biztos vagyok benne: ha nincsenek élőlények, nincs jelen sem, szükségszerűen pedig az univerzum sem képzelhető el térként, így aztán nem lehet más, csak illúzió. Hétköznap volt. Schrödinger macskája pubCím: 1073 Budapest Kertész utca 42-44
Városlátogatások Egy nap Splitben – One day in Split
Egy nap Splitben – One day in SplitHorvátország második legnagyobb városa, Közép-Dalmácia igazgatási és gazdasági központja. Az ókori város számos gyönyörű látnivalót kínál az érdeklődők számára.Egy kis történelem:Történészek szerint a település neve a görög aszpalathosz (tüskebokor) szóból származik és némi római hatásra lett az olasz Spalato, végül ez módosult Split-re. A római uralmat megelőzően görögök lakták a helyet, de igazi várossá Diocletianus római császár idején vált. Az uralkodó hatalmas palotát építtetett a tengeröbölhöz, melyet a négy égtáj felől a Tengeri, az Arany, az Ezüst és a Bronz kapun keresztül lehet megközelíteni. Lemondása után a császár ide vonult vissza, itt töltötte „nyugdíjas” éveit. Az impozáns épületerőt sugárzott és biztonságot jelentett, ezért egyre többen telepedtek meg itt.A palota körül alakult ki a későbbi város, melynek fordulatokban gazdag történelme során többször is kapcsolódott a magyar történelemhez. 1105-ben a város behódolt Könyves Kálmán magyar király előtt, aki katonai beavatkozás nélkül szerezte meg az uralmat. A magyar uralkodó esküt tett Split szabadságjogainak a megtartásáról, a város polgárai pedig hűséget fogadtak a magyar királynak.Később Velence foglalta el a várost, majd II. Béla hadjáratát követően közel harminc évig újra magyar fennhatóság alá került Split. A tatárjárás idején ide menekült IV. Béla, itt vannak eltemetve leányai, Katalin és Margit.Látnivalók:Split óvárosa lényegében az egykori Diocletianus-palota falai között található. Az egész történelmi negyed felkerült a Világörökség listájára.A történelmi falak között is eluralkodott a mediterrán hangulat, a belváros szűk, labirintusszerű utcáin és sikátoraiban pezsgő élet zajlik. A kétezer éves műemlékek között számos kiülős étterem, kávézó és pizzéria működik, ahol ki lehet próbálni a helyi ételkülönlegességeket és a hűsítő söröket. A pénztárcánkra nem árt vigyázni, itt nem is annyira zsebtolvajoktól kell tartani, a helyi árak olyanok, hogy az gondolja az ember, hogy a császári palota felújítására gyűjtenek.Apropó, mit gondolsz, hogy Horvátországban miért isznak a turisták szinte kizárólag bort vagy sört? bor – vino - sör – pivo - üdítő - osvježavajuće piće.A kikötő is pazar látvány nyújt, érdemes itt is egy kellemes sétát tenni.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=apUvj5aoipY                                                                                              Készítette: vinpet
Városlátogatások Kefalonia
Kefalonia, az érintetlen természet csodájaKefalonia a Jón tenger legnagyobb szigete, melyet már Homérosz is megemlített az Iliászban. A zöldellő hegyekkel és dombokkal tarkított sziget az elmúlt évszázadokban volt török, velencei, angol, francia uralom alatt, majd 1864-ben csatlakozott Görögországhoz.Szinte minden turisztikai tájékoztató hangsúlyozza, hogy itt forgatták Louis de Bernières angol író regényéből készült, „Corelli kapitány mandolinja” című filmet Nicolas Cage és Penelope Cruz főszereplésével. A forgatási helyszínek Sami város kikötője valamint Komitata falu voltak. A fővárosban látható egy katona szobor, melyet előszeretettel fényképeznek a látogatók, de az nem a híres kapitányt ábrázolja.Kefalonia a csend a béke szigete, még nem árasztották el a turisták, ezért kiválóan alkalmas pihenésre, kikapcsolódásra. A sziget természeti látványosságai a Kathavothres víznyelő a káprázatos Melissani tavasbarlang és a Drogarati cseppkőbarlang is részei a sziget természeti kincseinek.Argostoli:Argostoli, a főváros trópusi hangulatú pálmafákkal övezett főutcáján egymást érik az éttermek, kávézók és ajándékboltok. Itt található a sziget legnagyobb kikötője, mely óceánjáró hajókat is képes fogadni.A kikötő fekete és fehér gyöngykavicsokkal kirakott parti sétánya minden napszakban gyönyörű. A halászok itt kínálják frissen fogott zsákmányukat eladásra.Sétáljunk vagy kis-vonatozzunk a fővárosban:Nézzünk meg egy videót a városról és hallgassuk meg a kikötőből elhajózó óriáshajó búcsúdalát.https://www.youtube.com/watch?v=AoS3lDAToYIhttps://www.youtube.com/watch?v=VQ_jiVA4HR8                                                                                                              By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!