2019. június 19. szerda, Gyárfás napja
Lovasok
Révay András
2017.12.14 18:01
Megtartotta 2017. évi közgyűlését a Magyar Lovas Szövetség Díjlovagló Szakága. Lássuk be, ez a hír így, önmagában, túlzottan nagy érdeklődésre nem tarthat számot. Tíz – találomra megkérdezett – ember közül valószínűleg kilenc azt sem tudná, miről van szó! A dolog akkor válik érdekesebbé, ha a sportok oldaláról nézve vesszük figyelembe Magyarország adottságait.

Annak idején mindannyian tanultuk az iskolában, hogy voltak évszázadok, amikor külföldön úgy tartották: a magyar, lovas nemzet. Sokáig mi is így tekintettünk magunkra. Mára ez alaposan megváltozott, de szerencsére vannak, akik ebbe nem kívánnak belenyugodni. A hazai és a külföldi szakemberek egyetértenek abban, hogy Magyarország domborzati viszonyai ideálisak a tereplovagláshoz. Ez az a sportág, aminek a megtanulását már hároméves kortól el lehet kezdeni! Ha van megfelelően felszerelt lovas tanya, ahol az előírásoknak megfelelően, minden kész a bel- vagy külföldi vendégek fogadására az gazdasági szempontból is jövedelmező lehet. A hangsúly persze itt is – mint oly sok más esetben – a minőségen van. Tény viszont, hogy szívesen jönnek Magyarországra a külföldiek is lovagolni.

 Ám van a lovaglásnak egy sokkal bonyolultabb – igaz, sokkal látványosabb ága is. Ez pedig a díjlovaglás. Nem új keletű találmány. Franciaországban, már XIV. Lajos hadseregének kiképzésében sokat adtak arra, hogy a katonák lova egy talpalatnyi helyen is engedelmesen mozogjon, forduljon, robbanékony, mégis nyugodt legyen. A díjlovas, ha nyeregbe száll, a ló és lovas közötti tökéletes harmóniát és összhangot mutatja be. Megtanulni, és különböző nehézségi szinteken gyakorolni, országszerte sok egyesületben van lehetőség. Persze – csakúgy, mint más sportágakban – gondok itt is akadnak. A Közgyűlésen a Közép-Magyarország régióról szóló beszámolójában dr. Paizs Gábor régiófelelős kiemelte: a bérelhető lovak hiánya sokakat a versenyzés feladására kényszerít és egyre zavaróbb a bírók hiánya is. Szerencsére a fiatalok érdeklődése, a „pónis csoportban” még változatlan. Anyagi gondok is jelentkeznek. Előfordult, hogy egy bajnokságon a versenykiírásban szereplő pénznyereményüket nem kapták meg a nyertesek.

Dallos Zsófia szövetségi kapitány beszámolójában arról szólt, hogy az idén 11 minősülési lehetősége volt lovasainknak hazai versenyeken és felkészülésüket számos edzőtábor is segítette, ahol a magyar edzőkön kívül neves külföldi szakemberektől is tanulhattak. Az év folyamán öt kiemelt itthoni versenyre is sor került, ahol nagyon színvonalas lovaglásokat láthatott a zsűri. A legtöbb induló az utánpótlás, a gyermek és a junior kategóriában volt. Különösen figyelemre méltó, hogy a versenyzők túlnyomó többsége lány! A nemzetközi porondon négy fontos eseményen vettünk részt. A felnőtt Európa Bajnokságon, a korosztályos Európa Bajnokságon, a póni Európa Bajnokságon és a Fiatal Lovak Világbajnokságán. Az év különlegesnek számít, mert mindegyiken, minden kategóriában csapatot tudtunk indítani. Itthon is két sikeres, hazai rendezésű nemzetközi versenyt tartottunk. Lovasaink a nemzetközi versenyeken összesen 38 első helyet szereztek meg!

A Szakbizottság elnöke, Kertész Viktor, beszámolójában a számokat elemezte 2014-től 2017-ig. Az adatok érdekesek. Bármilyen mutatót vizsgálunk, legyen az a megrendezett versenyek, versenynapok száma, a lovasok vagy a lovak szerint befizetett licencek összege, a díjlovas versenyeken induló egyesületek száma – mindig ugyanazt a képet kapjuk. Ha 2014-et alapnak tekintjük, 2015-ben visszaesés volt, 2016-ban számottevő, jelentős emelkedés mutatkozott és ehhez képest 2017 ismét gyengülést hozott, bár ez még mindig magasabb volt az első két év bármelyikénél. A számok jól mutatják, hogy 2015-ben volt egy enyhe válság a Szakbizottság és a sportág vezetésében. Az új szakbizottság 2016-ban kezdett működni és a hozzá fűzött remények adták a felívelő lendületet. Tudjuk, hogy kivétel nélkül minden országban, minden sportágnak hatása van az országba érkező külföldiek számára. Magyarországon a lovassport hosszú időn keresztül emelkedő pályán volt, azután ez különböző, vitatható intézkedések miatt visszaesett. Ha viszont a lovassport fejlődni tud Magyarországon, az húzza magával a színvonalasabb lovardákat, igényli a jobb edzőket, kiképzőket, túravezetőket. Mindezek hatására pedig nőni fog a hozzánk jövő turisták száma és ez sok embernek, végső soron pedig az országnak is bevételt jelent. A magyar díjlovas sport fejlődése akkor lehetséges, ha az a közösség minden résztvevőjének örömére történik. Ennek feltétele, hogy a résztvevők értsék meg vagy legalább próbálják megérteni egymást. Határozzák meg a cél irányába mutató következő lépést, olyat, amivel mindannyian egyetértenek, és ha ez megvan, cselekedjenek!

Kapcsolódó témák

Mínusz tíz fok van és már leesett a hó a Tátrában. Lehet síelni menni. A helyi szakértők, akik a hegység növényzetének állapotából következtetést tudnak levonni, egy magashegyi virág nyílásából arra a megállapításra jutottak, hogy az idén hideg, kemény tél várható a Tátrában.

Az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban szinte már megszokott eseménynek számít, hogy időről-időre kiállítással hívják fel a figyelmet egy kitűnő sportemberre. Az első emeleti Mácsai Galériában most Martinek Jánosról nyílt kiállítás, mely szeptember 22-ig ingyenesen látogatható. A következő, ősszel, majd Illovszky Rudolfnak állít emléket.

A Magyar Ökölvívó Szövetség április 1-én lezajlott közgyűlésén teljes tisztújításra került sor. Változás következett az Ellenőrző Bizottság, az Elnökség tagjai és az elnök személyében. Első hivatalos sajtótájékoztatójukon sok részletet mondtak el terveikről, megvalósításuk lépéseiről.

2016.06.09 23:12

Bár az indulásig, július 14-ig még egy bő hónap van hátra, megtartotta első sajtótájékoztatóját a Magyar Vitorlás Szövetség. A 48. Kékszalag Erste World Nagydíj jócskán tartogat érdekességeket. Erre a versenyre ugyanis egész Európa figyel, hagyománya és rangja van.

Fontos kiállítás nyílt meg Budapesten a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. Segít bennünket abban, hogy ne merülhessen feledésbe egy kitűnő sportember és katona emléke.

Blog ajánló
Városlátogatások San Gimignano, a középkori Manhattan
San GimignanoSan Gimignano mint szinte minden toszkán település, egy dombtetőre épült. Történelme az ókorig nyúlik vissza, a városka eredetileg egy etruszk település volt és San Geminianus püspökről kapta a jelenlegi nevét, aki a legenda szerint megvédte a helyieket a hunok támadásától. Imáinak hatására olyan sűrű köd szállt a környékre, hogy Attila a félelmetes, „Isten ostora” jelzővel illetett hun vezér is eltévedt seregével együtt. Némileg árnyalja a romantikus történetet, hogy Szent Geminianus 397-ben halt meg, Attila pedig 405-ben született, de ki törődik ilyen apró részletekkel az évszázadok távlatából.A körös-körül olíva és szőlőültetvényekkel, magasba törő cédrusokkal övezett, etruszk falakkal körülvett, felhőkarcolókkal tarkított várost középkori Manhattan" néven is említik.A Rómába vezető zarándokút, a Via Francigena a városon haladt keresztül, ennek köszönhetően a település virágzó közlekedési és gazdasági központtá nőtte ki magát.A városka virágkorát, a XIII-XIV században élte, amikor a gazdag családok egymással versengve építkeztek, mintegy fitogtatva a hatalmukat. Mivel a város, fallal volt körülvéve, szélességben nem lehetett terjeszkedni, maradt a magasság. Magasabbnál magasabb tornyokat építve, az 1300-as években már 72 torony emelkedett az ég felé, volt, amelyik a 70 métert is elérte. Ezek a tornyok az egymással harcban álló családok védelmére is szolgáltak, mivel a bejárataik olyan magasan vannak, hogy csak létrán lehetett felmenni. A rivalizálást megelégelve a városvezetés elrendelte, hogy egy torony sem lehet magasabb, mint a városháza tornyánál (Palazzo Communale).Az 1338-ban az Európán végig söprő pestisjárvány San Gimignanot sem kímélte, a város szinte teljesen elnéptelenedett, a 72 toronyból csupán 13 maradt meg, de a város arculata ma is szinte olyan, mint a középkorban. Az építészet emlékei tökéletes állapotban maradtak fenn, úgy érzi az ember, mintha egy filmforgatás kellős közepébe csöppent volna. Nem véletlen, hogy a városka több mint 30 történelmi film forgatásának adott otthont, köztük a hét Oscar-díjat nyert Szerelmes Shakespeare, vagy a Zeffirelli által rendezett Tea Mussolinivel.Történelmi központja az UNESCO Világörökség része. Ide tartozik a többi között a Piazza del Duomo.A „Tornyok városa” híres fehér boráról. A Vernaccia di San Gimignano-t a vidék domboldalain termő ősi Vernaccia szőlőből készítenek. Ha autentikus környezetben szeretnénk megkóstolni ezt a nemes italt, látogassunk el a Strozzi hercegi birtokra, ahol a finom borok mellé, nagyszerű toszkán vacsorát is kapunk.San Gimignano minden évszakban számos programmal várja a látogatókat, a toszkán finomságokat kínáló apró üzletek, a művészeti galériák és az évről évre megrendezett történelmi játékok, fesztiválok maradandó élményt kínálnak.Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=G0AenGQSRIY                                                                                                                                 By vinpet
Városlátogatások Ismerkedés Linz városával
Ismerkedés Linz városávalA település említésére azonnal a nálunk is kedvelt sütemény jut eszembe. Próbáljuk jobban megismerni ezt a Duna festői ölelésében fekvő szép várost.A történelme a kelta időkre nyúlik vissza, akik Lentos néven alapították a mai Linz elődjét. Később a rómaiak Lentia (Csónak) névre keresztelték a települést, mely a 19. századig csupán néhány háztömbből és a várból állt.Linz ausztriai iparváros, ma is fontos gazdasági központ, a felső-ausztriai tartomány székhelyeként a harmadik legnépesebb osztrák város, mely az elmúlt évtizedekben látványos átalakuláson ment keresztül.Linz a változások városa, ahol azonos hangsúlyt kap a tudomány, a művészet és a fejlődés. 2014-ben a város elnyerte az UNESCO-tól a Médiaművészetek városa címet is. A számos érdekesség mellett Európa egyik legmodernebb technológiai központja is itt található. Linznek saját hegye is van, az 537 méter magas Pöstlingberg. A hegytetőn emelt búcsújáró templom egyik nagy bástyájában mesevasutat rendeztek be a gyerekeknek.Kedvező időben érdemes a város felülnézetben is megtekinteni, de ehhez nem kell sárkány-repülni vagy helikopterrel körözni, elegendő csupán felsétálni a Passage bevásárlóközpont lépcsőjén, és máris a város háztetőin vezető sétaúton találjuk magunkat. A kémények magasságából pazar a kilátás az óvárosra. A belvárosban gyönyörű, barokk épületeket láthatunk. A főtér (Hauptplatz) Európa egyik legnagyobb tere. A tér középpontjában az 1716-ban felállított, 26 méter magas Szentháromság-szobor áll, a tetején aranyozott alakokkal, melyet pestisoszlopként is emlegetnek a szörnyű járvány mementójaként.Az Alter Dom Linz legnagyobb temploma. A barokk székesegyház a 17.-ik században épült.  Robusztus, égbenyúló tornyai között Szent Ignatius szobrát láthatjuk. A templombelső fából faragott szószéke és orgonája fantasztikus látvány.A püspöki templom, a Neuer Dom Ausztria második legmagasabb temploma, neogótikus tornya 134 méterre nyúlik az ég felé. Csodálatosan díszített, festett üvegablakainak egy része a második világháború alatt megsemmisült, ezeket kortárs művészek renoválták nagyszerűen.Linzben járva, feltétlenül kóstoljuk meg a város egyik jelképét, a hagyományos linzer tortát. A sütemény egy kicsit más, mint az itthoni linzerek, a töltelékben többek között mandula és dió is található. A mai gyerekek már a kor szellemének megfelelően "lézer tortának" hívják.Érdekesség, hogy egész Felső-Ausztriában tilos a városokban füvet nyírni, a méhek érdekében. A városban számtalan méhkaptár található, többnyire a házak tetején, és a különleges becsben tartott méhek érdekében vágják ritkábban a vadvirágokkal teli közterületek zöldjét.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=waP41ecrG70                                                                                                   By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!