2024. június 13. csütörtök, Antal és Anett napja
5 ok, amiért érdemes Bölcskére látogatni
Kiss Kriszta
2015.06.03 13:40
Magyarország közismert turistacélpontjai mellett számos eldugott, ám értékei miatt kiemelendő település található. Ezek egyike Bölcske, amely Tolna megye északkeleti részén, a Duna közvetlen közelségében vár látogatóira. Íme 5 ok, amiért mindenképpen ajánlatos a hangulatos település felé venni az irányt!

1. Bölcske, a Tolnai Borvidék bástyája

A hangzatos jelzőt a több mint 500 pincét és présházát magába foglaló pincefalujának köszönhetően érdemelte ki, ahol jobbnál jobb nedűk csábítják kóstolásra az odatévedőket. A szépen gondozott szőlőültetvények által körülölelt pincék a bölcskei turizmus fő mozgatórugói, hiszen számos esemény kapcsolódik hozzájuk, mint pl. borfesztiválok és -versenyek, programdús falunapok és gasztrofesztiválok.

2. Ahol az ínyenc húsféléket is megünneplik

Nyaranta tartják a galamb- és nyúlételek gasztrofesztiválját, amelyet évről évre egyre nagyobb érdeklődés kísér. A helyi borászok alkalomhoz válogatott boraival karöltve kínált ételek igazi ínyencségek, amelyeket mindenképpen érdemes megízlelni.

3. Beszél a múlt

A Duna medréből kerültek elő római kori leletek az első magyarországi víz alatti régészeti feltárás során. A folyóban egy erőd maradványaira bukkantak, amelyhez a Gellért-hegy környékén élt kelta Eraviscus törzs központi szentélyéből származó oltárköveket is felhasználtak. Ezeket a történelmi emlékeket a bölcskei Kőtár őrzi, de a régmúlt iránt érdeklődők egy helytörténeti és régészeti magángyűjteménynél is múlathatják az időt.

4. Természetközeli élmények

A Bölcskei Tátorjános Természetvédelmi Terület az országban szinte egyedülálló, tátorján nevű növényről kapta nevét. Gazdag növényvilága mellett faunája is figyelemreméltó, hiszen több mint 100 madár- és számos különleges lepkefajt is fel lehet fedezni a környéken. Túrázásra kiválóan alkalmas környezet ez, a Duna-part pedig közkedvelt horgászhelyszín gazdag halállománnyal.

5. Vár a felújított Szent András Kastély

Néhány évvel ezelőtt magánkézbe került a Bölcske-Szentandráspusztán található Szent András Kastély (korábban Szakáts-kastély), amely új tulajdonosa irányítása alatt teljes körű felújításon esett át. A klasszicista stílusú kúria eredeti formáját megtartva zajlott a rekonstrukció, emellett pedig vendégházak épültek körülötte. Zöldellő parkerdő és békés tavak várják a kellemes környezetre vágyókat, a kastély pedig nemcsak szállóvendégeknek ideális, hanem esküvői és tréninghelyszínként is funkcionál a jövőben.

 

Bővebb információ az alábbi elérhetőségeken kérhető:

Belasics Edit

Szent András Kastély és Pezsgőpincészet vezetője és tulajdonosa

Email: info@szentandraskastely.hu

Tel.: 30/936-3390

www.szentandraskastely.hu

Kapcsolódó témák

Marokkó fővárosában, Rabatban rendezték meg 2022. november 28. és december 3. között az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága tizenhetedik ülésszakát. Az itt meghozott döntés nyomán első alkalommal került egy lófajta és annak tenyésztési hagyományai az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.

Az idehaza mellőzött, külföldön világhírűvé vált magyar tudósok – sajnos eddig sem rövid – névsora 2020-ban újabb taggal bővült. Az Amerikai Egyesült Államokban 1985 óta élő kutatóbiológus szinte egyik percről a másikra került a figyelem középpontjába, vált híressé. A Kínában 2019-ben tapasztalt első megbetegedések után kitört járványt a WHO már 2020. március 11-én világjárvánnyá nyilvánította. Megfékezése eleinte reménytelennek tűnt, mígnem a nagy lendülettel folyó kutatások során felbukkant egy magyar név: dr. Karikó Katalin. Az ő szabadalma alapján készült el 2020-ban, a világon elsőként, a klinikailag is bizonyítottan hatásos oltóanyag a SARS-CoV-2 koronavírus-fertőzés ellen!

Valójában ez az elnevezés nem is egészen pontos. A kor nagyjából igen, de hogy sportág? Akkor még biztosan nem volt az. Sokkal fontosabb volt. Ma úgy hívjuk muaythai, de ezt hallván hányan tudják – úgy nagyjából – mit is takar ez a szó? Nem is igen volna értelme erről fejtegetésekbe bocsátkozni, ha a napjainkra sporttá vált egykori harcművészet magyar képviselői a közelmúltban nem értek volna el figyelmet érdemlő sikert.

A Múzeumok éjszakáján két rendezvénynek is otthont adott Budapesten a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia templom. Nem meglepő, hogy az évenként megrendezett és roppant népszerű rendezvényhez a főváros legöregebb temploma is csatlakozott, hiszen ez az épület már önmagában felér egy múzeummal. Az altemplomban megtartott második előadás a fővárosi fürdőkultúráról szólt és bár témája – első hallásra – nem nagyon illet a helyszínhez, rövidesen kiderült; az előzetes feltételezés téves volt, két okból is.

A történelem, a tiszti pálya, a katonaélet iránt érdeklődők számára sok új, érdekes információt nyújthat egy frissen megnyílt kiállítás. A Ludovika Akadémia történetét feldolgozó állandó múzeum nem egyszerűen hadtörténelmi jellegű kiállításnak ad helyet, hiszen középpontjában nem az események, hanem elsősorban az emberek állnak. Az előzetes bejelentés nélkül látogatható kiállítás helyszíne a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Ludovika Szárnyépület, (1083 Budapest, Ludovika tér 1.) Az esetleg változó nyitva tartás idejéről a https://www.uni-nke.hu oldalon lehet tájékoztatást kapni.