2024. május 25. szombat, Orbán napja
7 ok, amiért látnod kell Japánt
Utazónet
2014.12.08 16:17
Az ázsiai szigetország egész évben olyan látványosságokkal vár, melyekkel máshol biztosan nem találkozol. Összegyűjtöttük, hogy miért érdemes télen is Japánba látogatnod.

1. Fürdőző hómajmok

A Jigokudani Majomparkban, a Pokol-völgyben élnek a japán makákók, más néven hómajmok, akik a terület természetes vizeiben vesznek forró fürdőt. Beugrani ugyan nem lehet melléjük és etetni is tilos őket, azonban néhány kilométerrel arrébb Te magad is hasonló kényeztetésben részesülhetsz.

 

2. Síelés

Az 1998-as téli olimpia óta nem vitás, hogy Japán hegyeinél kevés alkalmasabb hely van a lesikláshoz. Az 1308 méter magas Niseko-Annupuri hegyen három síparadicsom szolgáltatásait is igénybe veheted. Gőzgombóc és hütte ugyan nincs, de a hegy lábánál fekvő városkákban meleg vizű onszen-fürdők sokasága vár Rád.

 

3. Lámpásfesztivál

Ahhoz, hogy eljuss a Tokiótól 250 kilométerre található Naganoba, a 300 km/óra sebességgel száguldó Sinkanszen vonattal juthatsz el, ami már önmagában sem mindennapi élmény. A Zenkō-ji templom köré épült városban megcsodálhatod az első buddhista szobrot is.

 

4. Szilveszter

Az újév (oshōgatsu) köszöntése Tokióban új értelmet ad a buli kifejezésnek: robotok, Pokemonok, countdown partik, koncertek és utcai felvonulások minden sarkon, az ünnepi tűzijáték mellett. Térj be a császári családhoz, amit nem érdemes kihagyni, tekintve, hogy a Császári Palota évente csak kétszer nyitja meg kapuit.

 

5. A világ legkiemelkedőbb tudományos múzeuma

A tudományos fantasztikus filmek elbújhatnak a tokiói Miraikan múzeum tárlata mellett, mely nemrég fogadta tízmilliomodik látogatóját. Emberre megtévesztően hasonlító, interakcióra képes robotok, rovarok előállítása génmanipuláció segítségével, robotfoci – a lehetőségeknek csak a fantázia szab határt. A világ leghíresebb tudományos múzeumában egyszerre tanulhatsz és játszhatsz a világhírű japán technológia segítségével.

 

6. Bevásárlás

A japán fiatalok élete a divat körül forog. Ha te is trendkövető vagy, akkor érdemes az újév első pár napjában részt venned a Fukubukuro őrületben. Mi benne a pláne? Hogy valójában fogalmad sincs, mit veszel meg. A Fukubukuro lényegében egy zsákbamacska, azonban a zsákban egy kis szerencsével drága ruhákat találsz a legjobb tervezőktől, az eredeti ár töredékéért!

 

7. A Matsumoto kastély és a Suwa-tó

A végtelen embertömeg és az állandó nyüzsgés után szakíts egy kis időt a pihenésre: itt az ideje spirituális zarándokútra indulnod. A Matsumoto kastély japán legrégebbi, több mint 400 éves várkastélya, melyet fekete falai miatt Varjúvárnak is neveznek. A nem messze fekvő Suwa tónál egy különös természeti jelenségnek köszönhetően valódi spirituális élmény vár rád. A felszín alatt húzódó hévíz mozgása miatt a tó vastag jégrétege időről időre végighasad. Ez az omiwatari, az „istenek átkelése”, melyben a helyiek a Suwa-szentély épületei között közlekedő istenek nyomait vélték felfedezni.

 

Kapcsolódó témák

Valójában ez az elnevezés nem is egészen pontos. A kor nagyjából igen, de hogy sportág? Akkor még biztosan nem volt az. Sokkal fontosabb volt. Ma úgy hívjuk muaythai, de ezt hallván hányan tudják – úgy nagyjából – mit is takar ez a szó? Nem is igen volna értelme erről fejtegetésekbe bocsátkozni, ha a napjainkra sporttá vált egykori harcművészet magyar képviselői a közelmúltban nem értek volna el figyelmet érdemlő sikert.

A Múzeumok éjszakáján két rendezvénynek is otthont adott Budapesten a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia templom. Nem meglepő, hogy az évenként megrendezett és roppant népszerű rendezvényhez a főváros legöregebb temploma is csatlakozott, hiszen ez az épület már önmagában felér egy múzeummal. Az altemplomban megtartott második előadás a fővárosi fürdőkultúráról szólt és bár témája – első hallásra – nem nagyon illet a helyszínhez, rövidesen kiderült; az előzetes feltételezés téves volt, két okból is.

A történelem, a tiszti pálya, a katonaélet iránt érdeklődők számára sok új, érdekes információt nyújthat egy frissen megnyílt kiállítás. A Ludovika Akadémia történetét feldolgozó állandó múzeum nem egyszerűen hadtörténelmi jellegű kiállításnak ad helyet, hiszen középpontjában nem az események, hanem elsősorban az emberek állnak. Az előzetes bejelentés nélkül látogatható kiállítás helyszíne a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Ludovika Szárnyépület, (1083 Budapest, Ludovika tér 1.) Az esetleg változó nyitva tartás idejéről a https://www.uni-nke.hu oldalon lehet tájékoztatást kapni.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán működő Ludovika-történeti Kutatóműhely, 2020-ban, Zrínyi Miklós születésének 400. évfordulója alkalmából már rendezett egy kiállítást, Zrínyiek a haza szolgálatában címmel. Most az Egyetemen egy újabb kiállítás nyílott, a Kutatóműhely Zrínyi-Újváron folytatott feltárási munkáinak eredményéből. A kiállítás szeptember 20-ig látogatható az Egyetem Hungária körúti Kari Könyvtárának épületében.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar, Határrendészeti Tanszék, valamint az Innovációs és Technológiai Iroda tervezésében – szervezésében, határforgalom-ellenőrzést segítő rendszer tesztelésére került sor Csongrád-Csanád megyében, a magyar – román határszakasz egyik igen forgalmas pontján, a csanádpalotai határátkelőnél. Az eseménynek Magyarországon túlmutató, nemzetközi jelentősége van.