2024. június 15. szombat, Jolán és Vid napja
A harmadik passzívház
Révay András
2020.02.17 19:47
Mostanában, amikor szinte az egész világ a klímaváltozás okaival, következményeivel foglalkozik, Budapesten, a XIII. kerületben beszéd helyett inkább tesznek azért, hogy csökkenjen a légszennyezés. Teszik ezt úgy, hogy mindjárt a főváros egyik égető gondjának enyhítéséhez is hozzájáruljanak!

Európai viszonylatban is feltűnést keltett, amikor 2015 januárjában átadták a kerületben az ország legnagyobb – száz lakásos – passzívházát. Hasonló méretű egész Európában nincs. A passzívház ugyanis olyan komplex tervezői szemlélettel kialakított épület, amely megvalósításánál már a tervezés során különleges megoldásokat alkalmaznak. Az épület hőveszteségét minimalizálják, miközben az épület hőnyereségét maximalizálják oly módon, hogy figyelembe veszik és hasznosítják a belső hőforrások energiáját. Ebben a házban nincs kazán, nincs kémény. Geotermikus energiával működik és még a szennyvizet is felhasználják hőtermelésre. Azóta ebben a kerületben már egy másik, huszonhárom lakásos passzívházat is birtokukba vehettek a lakók, most pedig újabb, ezúttal harmincöt lakásos passzívház alapkövének letételére került sor.

Mindhárom említett ház önkormányzati tulajdonú, tehát bérlakások vannak benne és ez az a momentum, ami a fővárosban tapasztalható súlyos bérlakáshiány csökkentésében is segít! A rövid ünnepség során dr. Tóth József polgármester elmondta: 2002 óta mostanáig, 11 helyszínen 632 lakást épített a XIII. Kerületi Önkormányzat, mely - a lépcsőzetes lakáshoz jutás elvét alkalmazva – több mint ezer családnak tette lehetővé idáig, hogy jobb életkörülmények között lakhassanak az új bérlakásokban és erre eddig tízmilliárd forintnál is többet fordított a kerület. Ebben a most épülő házban különböző: egy, másfél, kettő és háromszobás, összkomfortos lakások készülnek, alapterületük 35 és hetven négyzetméter között változik. A képviselők az ilyen döntésekkor az esélyegyenlőség szempontjait is figyelembe veszik, itt is lesz két olyan lakás, amit már eleve mozgáskorlátozottak számára terveznek!

Minden lakáshoz tartozik majd parkoló, közöttük kettő ugyancsak akadálymentesített lesz. Az épületnek lesz egy pinceszintje, fölötte a lakások öt emeleten helyezkednek majd el. Az alapozáshoz eddig háromezer köbméter földet mozgattak meg és szállítottak el. A cölöpözéshez 225 köbméter betont és összesen másfél kilométer hosszúságot kitevő, 23 tonna vasalatot használtak fel. Az összesen 2,8 milliárd forint költségű kivitelezést – közbeszerzési eljárás lefolytatása után – a miskolci FK-RASZTER Zrt. végezheti. A tervek már készen vannak egy következő – hatvanhét lakásos ház építésére is. A rövid bevezető után került sor az alapkő lerakására, az ilyenkor szokásos fémhengerbe az épület terveit és a jelenleg használatban lévő magyar fémpénzeket helyezték el az utókor számára.

Kapcsolódó témák

Amint azt az első részben már szomorúan megállapítottuk, az idei UTAZÁS kiállításon tapasztalható változások nem sok örömre adtak okot. De mindazok, akik valóban azért jöttek ki ide, hogy használható, gyakorlati utazási tanácsokhoz jussanak, mégsem távoztak üres kézzel. Tartozunk az igazságnak azzal, hogy megállapítsuk, a hazai díszvendég, Gyula és Békés Vármegye igazán kitett magáért! A pultjaikon rengeteg, részletes, írásos anyag várta az érdeklődőket, és a szórakoztatásukról is gondoskodtak.

(Ut-2024-1) Igen, tudjuk, fölösleges azon tépelődni, hogy körülöttünk minden megváltozik. Így volt ez, amióta ember él a fölön – sőt már annak előtte is! A szomorú csak az, amikor látjuk, hogy amit szeretünk, nem az előnyére változik, ez pedig sajnos igaz a 46. budapesti UTAZÁS Kiállításra is. Sejtették a szervezők is, ezért a szó mellé egy külön + jelet tettek, hangsúlyozták is erősen a plusz szócskát, elsorolva: mi minden egyéb társult hozzá az idén. Így viszont a „plusz” vált dominánssá! A megszokott „A pavilon” kétharmadát, biciklipálya, lakóautó dömping, és bazárárusok csapata töltötte fel. Az igazán fontos, nagy, ismert, magyar utazási irodák közül egyetlen egy sem volt jelen!

Budapest Főváros Önkormányzata képviseletében a Budapest Brand nZrt. és a Magyar Cukrász Ipartestület idén egy különleges tortapályázatot hirdet Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára. Célja egy olyan ünnepi tortával tisztelegni Budapest születésnapja előtt, ami alapanyagaiban a múltat, megjelenésében a jelent képviseli.

Már 45 éve, hogy a Szent Korona újra és végérvényesen hazatért. A Magyar Királyi Koronaőrök Egyesülete azóta minden ötödik évben megünnepli ezt az eseményt. Idén január 6-án tartottak ünnepi megemlékezést Budapesten a Belvárosi Nagyboldogasszony Templomban, melyen részt vett David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete is.

2022.11.06 20:39

Ez a kopott ház Budapesten, a XIII. kerületben, a Hun utca és Lehel utca sarkán áll. Bármelyik irányból is jönnénk, elmegyünk mellette, nincs miért felfigyelni rá. Most néhány napig ez másként lesz! A Hun utcai oldalon, a ház falán emléktábla van – egy ideig még friss koszorúk díszítik. Illyés Gyula születésének százhuszadik évfordulóján helyezték el őket, a XX. századi magyar irodalom egyik legnagyobb alakja ebben a házban élt és dolgozott.