2024. április 14. vasárnap, Tibor napja
A jövő elkezdődött
Révay András
2015.06.08 22:33
Megtelt a Várkert Bazár új előadóterme a Samsung Üzleti Fórum vendégeivel. Az üzleti élet és a kommunikáció szakemberei részletes tájékoztatást kaptak az újdonságokról, a telefonok, táblagépek felhasználásának mindinkább szélesedő lehetőségeiről.

 Minden üzlet más, de mi hiszünk abban, hogy mind magában hordozza a fejlődés lehetőségét - jelentette ki a rendezvény kezdetekor dr. Facskó István, a Samsung Electronics Magyar Zrt. elnöke. Dr. Piller Gábor, a vállalati üzletág vezetője ezt még azzal egészítette ki: a cég a mobiltelefonok, a televízió piacán és sok más területen világelső, de a ma vállalkozásainak egyre többre van szüksége. „Kulcsrakész”, innovatív megoldásokat várnak a kereskedelem, az oktatás, a vendéglátás, a közlekedés, az egészségügy számára. Az már kevés, hogy megjelenik egy új készülék, egy még modernebb telefon, sokkal inkább arra van igény, hogy ugyanazt a berendezést sokoldalúan lehessen használni. Egy tablet segítségével még otthonról elindíthassam az autóm fűtését vagy belépve a bankba - sorszám tépése helyett - jelezhessem vele az érkezésemet és elkezdhessem előkészíteni a tranzakciómat. Az okosórán tárolhassam a színházjegyet, megindíthassam, leállíthassam a parkolást. Ez már nem lehet a jövő, mert az a jövő most van. A jövő elkezdődött!

 Magyarország számára a legnagyobb lehetőség talán az oktatás területén kínálkozik. A Smart School – nevezhetjük okos osztályteremnek is – forradalmasítja az oktatást. Nemcsak digitális eszközök kerülnek a tanár és a tanulók kezébe, meg digitális tábla a falra, hanem ezek együttműködése is megoldott. A diák kiteheti az általa elvégzett feladatot a nagy táblára, a tanár közben pontosan látja, ha a hátsó padban valaki Facebook-ozni próbál. Az eljárás terjed. Horvátországban harmincezer, Szlovákiában ötvenezer tanuló számára nyitnak ilyen tantermeket. Los Angelesben is a Samsung Smart School rendszerét vezetik be az iskolákba. Magyarországban Jászfényszarun, a Rimóci kastélyban alakítottak ki egy ilyen – kísérleti – tantermet, ahol az általános iskola 8 tantárgyát oktatják heti 19 órában. A tanárokat egy hónap alatt felkészítették a tabletek használatára és – akik vállalkoztak rá – ebbe a tanterembe vihették a gyerekeket. Az órákról mintegy 700 óra terjedelemben videofelvétel készült, összesített változata nemzetközi pályázaton díjat nyert. Az így kialakított kurzust az USA-ban már akkreditálták, a magyarországi tanárok számára viszont nem elérhető – mondta el a téma pedagógiai vezetője, dr. Turcsányi Szabó Márta.

A kereskedelemben olyan kijelzők iránt nőtt meg az érdeklődés, melyek kültéren is elhelyezhetők. Bírják az esőt és fényerejük napfénynél is elegendő. Közéjük tartoznak azok az arcfelismerő képernyők, melyek az előttük megállóról megállapítják a nemét, az életkorát – akár a földrészt is ahonnan az illető érkezett - felismerik még a mosolyt is. Ezeknek megfelelően mutatnak egy hirdetést, amire a néző várhatóan a legfogékonyabb. A ruhaüzletben is mennyivel izgalmasabb, ha a vásárló a tableten kiválaszt egy ruhát, amit a gép úgy jelenít meg, mintha az érdeklődő már fel is vette volna. Egy perc alatt látja: hogy áll rajta, illik ez neki vagy sem, nem kell próbafülkét, tükröt keresni. A szállodákban is – már van olyan – egy tabletet kap a vendég, ezzel nyitja–zárja a szobáját, szabályozza a légkondicionálást, a világítást, rendeli meg a vacsoráját vagy a másnapi reggelijét.

A közlekedésben sem tartozik már a mesék világába az autó, ami okos eszközökkel vezérelhető. Az ajtónyitás-zárás vagy a GPS programozása távolról elvégezhető, a motorról is érkezhet a mobil eszközre információ menet közben. A német vasutaknál már lehetséges az elektronikus jegyvásárlás, a kalauz elfogadja a hitelkártyát és tabletről adja a jegyet. Az okos megoldások számára az egészségügy is tág teret kínál. A Samsung kórházában a kórteremben, a párna alatt van a hangszóró, így senki nem zavarja a társát a másik ágyon. A kijelzőre az orvos bármilyen adatot lekérhet, a vizsgálatok eredményeit összesítve látja. A tableten rendeli a gyógyszert, amit a gyógyszertár azonnal meg is kap és mire a beteg odaér már össze is készítették számára. Így a tévedés is kizárható.

A mobil eszközök elterjedésével párhuzamosan egyre nagyobb szerepet játszik a biztonság – főként annak három legfontosabb területe: az adattárolás biztonsága, a személy és a működés biztonsága. Különösen, mivel egyre gyakoribbak a rosszindulatú applikációk. Az adatok megőrzésére kifejlesztett eljárás a KNOX, valójában egy széf a telefonban. Védi a hardware-t, ellenőrzi a bejelentkezés módját, jelzi az illetéktelen próbálkozást. A vállalati és a személyes adatok külön rekeszben kapnak helyet, külön is törölhetők. A széfet illetéktelen nem tudja kinyitni. Az egyéni igényekre szabott Android, felhő alapú rendszeren keresztül egyszerre több készülékkel állhat kapcsolatban. Ravasz eszköz. Bizonyos gomb megnyomásával a készülék kikapcsoltnak látszik, miközben már hívja a rendőrséget. Kifejlesztették az extrém körülmények között is működőképes telefonokat, tableteket is, hiszen ezek a készülékek szinte mindig velünk vannak. Vastagságuk kevesebb, mint 10 mm, a csatlakozó bemenetek vízállóak, a készülék harminc percig egy méter mélyen is vízálló. No meg ütés, por ellen is védettek. Működőképességüket nagyon magas vagy nagyon alacsony hőmérséklet és páratartalom mellett is megtartják, kesztyűben is használhatók. Mindezek az újdonságok együttesen jelzik, hogy a fejlődésnek ez még csak a kezdete. Csak elképzeléseink vannak arról, hogy hová tartunk, de az biztos: a jövő elkezdődött!

Kapcsolódó témák

Némi kihagyás után korszerű, új formában jelenik meg a több évtizedes múltra visszatekintő, 1957-ben alapított – és a szakmai körökben már régen rangot szerzett – Vendéglátás újság. Ez lehetne akár egy viszonylag szűkebb közösség belső információja is, de az új forma olyan új tartalommal is jár, mely joggal tart igényt szélesebb érdeklődésre, derült ki azonnal az új lap bemutatásakor.