2024. június 25. kedd, Vilmos és Maxim napja
A bababolttól az éttermekig
Révay András
2015.05.29 22:02
Némi kihagyás után korszerű, új formában jelenik meg a több évtizedes múltra visszatekintő, 1957-ben alapított – és a szakmai körökben már régen rangot szerzett – Vendéglátás újság. Ez lehetne akár egy viszonylag szűkebb közösség belső információja is, de az új forma olyan új tartalommal is jár, mely joggal tart igényt szélesebb érdeklődésre, derült ki azonnal az új lap bemutatásakor.

Húszéves álom valósult meg- mondta el Szebeni Zsolt a Turizmus Kft. ügyvezető igazgatója - az új lapszámot bemutató találkozón. Azóta szerették volna, hogy a Turizmus Panoráma és egyéb periodikák mellett a Vendéglátásnak is ők lehessenek a kiadója, de ez az idő most elérkezett. Ez az új lap már a tágan értelmezett vendéglátás szakmai magazinja kíván lenni. Nem érdekeket, hanem értékeket próbál képviselni. A vendéglátás és a turizmus valójában egymástól elválaszthatatlanok – úgy is kell kezelni - hiszen könnyű belátni, hogy egyik sem létezhet a másik nélkül. Ám, noha a régi cél megvalósult, ma mégsem lehet a húsz évvel ezelőtti elképzelések alapján készíteni a lapot. Új, fiatal, a szakmában járatos gárda végzi a feladatot.

 Bár Turizmus Kft. vette át a lap kiadását, szeretnék megőrizni a régi értékeket. Mellettük persze új értékeket is fel kívánnak fedezni – fogalmazta meg a célokat tömören Horváth Ágnes az új lap főszerkesztője. Ezeket meg kell ismertetni, közelebb kell hozni az olvasókhoz. Téma pedig van bőven. Elég csak a huszadik század második felében lezajlott „konyhai forradalom” eseményeire gondolni, mely tudósok és szakácsok együttműködéséből indult el. Ma pedig már teljesen hétköznapinak számít, hogy egy-egy műszaki berendezés fejlesztésénél jelen van egy fizikus, egy vegyész, egy biológus, esetleg egy mérnök is, akik a szakácsok igényeihez igazodva próbálnak valami újat létrehozni. Legyen szó akár gépekről, akár alapanyagokról.

 Erre igazán kiváló példa a RATIONAL, hiszen az ő fejlesztő központjukban mérnökök és séfek együtt találják ki az új megoldásokat. Szekeres Tibor, a cég magyarországi képviselője is megerősítette ezt az állítást, mely különösen a legújabb típus az „5 Senses” esetében igaz. Ez az egyetlen olyan rendszer, amelyik – mint a neve is mutatja – öt érzékelésre képes. Érzékeli a sütőtérben uralkodó helyzetet. Felismeri a berakott anyag mennyiségét, méretét, állapotát. Korábban már megtanulta, hogy a kezelő milyen konyhai szokásokat részesít előnyben és igyekszik ezeket alkalmazni. Ennek megfelelően gondolkodik és meghatározza az elkészítés folyamatát. Végül pedig közben állandó tájékoztatást is ad. A készülék különböző, harminctól ötszáz adagos méretben, villany vagy gázfűtéses formában is kapható. A cég minden héten ingyenes főzőbemutatókat szervez, ahol az érdeklődők szakemberek segítségével sajátíthatják el a berendezés használatát.

 Míg az okos sütő-főző készülék helye csakis a konyhában lehet, a SAMSUNG legújabb TV-je már bármilyen üzlet belső terében sikerrel alkalmazható. Mert - Burom Zoltán, a vállalat kereskedelmi igazgatójának véleménye szerint a konyhai forradalom már valóban lezajlott - most a digitális forradalom kapujában állunk. Az már megszokott dolog, hogy a szállodákban több helyen is televíziós képernyőkön jelennek meg információk. Találunk erre példát éttermekben is. Különféle tájékoztatások láthatók rajtuk, többnyire véletlenszerűen. Arra, hogy mindez pont a kellő időben, éppen a téma iránt érdeklődő „célközönség” számára legyen elérhető, kicsi az esély. Most lehetőség van arra, hogy egy központi szerverről, hónapokra előre programozva jelenjenek meg a különböző helyszínen, más-más időpontban, az eltérő tartalmak. Szálloda esetében más fusson a bárban, más az étteremben, megint más a hallban, a cukrászdában vagy akár a liftben kihelyezett képernyőn. A rendszert nem kell megvásárolni, bérelni is lehet. Így arra is lehetőség van, hogy mondjuk egy étterem, amelyik reggel, délben és este más étlapot kínál, a közelében működő vállalkozások számára – díj ellenében – lehetővé tegye, hogy ezen hirdessenek. Így számára a bérlet nemcsak ingyenes, még hasznot is hozhat. A készülék képernyője a tablet mérettől a több méteresig változhat és az egész rendszer egy laptopról, WIFI útján könnyen vezérelhető.

Még ennél is szélesebb körben alkalmazhatók a SIX Payment Services bankkártya elfogadó szolgáltatásai – hangsúlyozta Ács Zoltán országmenedzser. A magyar piacra 2009-ben belépett, a svájci tőzsde rendszerét is kiszolgáló cég ma már a legnagyobb bankfüggetlen kártyaelfogadó. Tevékenységének méreteire jellemző, hogy a napi 8 millió tranzakciónak köszönhetően 24 óra alatt több mint 154 millió svájci franknyi összeg megy át a rendszerén, mely 84 különböző pénznemet fogad el. Termináljaik a bababolttól a taxikig már mindenütt megtalálhatók. Hazánkban egyedülálló módon ezek együtt kezelik mindhárom SZÉP kártyát és a „dinamikus deviza konverziót” is. Ez utóbbi – a DDC segítségével – a terminál felismeri az idegen pénznemű kártyát, automatikusan lekérdezi az aktuális árfolyamot és felkínálja a lehetőséget, hogy a kártyatulajdonos a hazai pénznemében fizessen. A jogosult természetesen az ő ország szerinti pénzben – nálunk forintban - kapja az ellenértéket, az általa kiválasztott bármelyik bankban. Mivel itt nincs árfolyamkockázat, mindenki jól jár. Az üzlet alacsonyabb forgalmi jutalékot fizet, a kártyabirtokost pedig nem éri otthon meglepetés. Ha az üzlet bankot cserél, terminált váltani nem kell, a rendszer 24 órán belül átáll az új bankra.

Szerepel az új lapban egy termékpalettájában megújuló vállalkozás is. Környezetvédelmi tevékenységgel kezdték, ma már kiváló minőségű pálinkát is előállítanak a Villányi Pálinka főzdéjében. „Hiszünk abban, hogy a fenntarthatóság, alapkövetelmény” – jelentette ki Simon Anita kereskedelmi igazgató, hiszen eredetileg, a Biofilternél, használt olaj begyűjtésével foglalkoztak, és teszik még ma is. A Magyarbólyban dolgozó üzemben 2007 óta készülnek a pálinkák, a villányi régióból származó alapanyagokból, számítógéppel vezérelt technológiával. Fő termékük a törkölypálinka, de készítenek ágyas gyümölcspálinkákat, például meggyet, szilvát, muskotályt is. Két igazi különlegességük van az egyik az édes, 40o-os zölddió likőr, a másik a 70 fokos(!) törköly – igazán nagyon finom. Ajándéknak is praktikus a „sofőrök vigasza” kis, csatos üveges, 38 fokos gyümölcspálinka sorozat. Mivel a cégnél mindent hasznosítani igyekeznek, a törkölyben maradt magból szőlőmag-olajat és – lisztet is készítenek.

www.vendeglatasmagazin.hu

Kapcsolódó témák

Amint azt az első részben már szomorúan megállapítottuk, az idei UTAZÁS kiállításon tapasztalható változások nem sok örömre adtak okot. De mindazok, akik valóban azért jöttek ki ide, hogy használható, gyakorlati utazási tanácsokhoz jussanak, mégsem távoztak üres kézzel. Tartozunk az igazságnak azzal, hogy megállapítsuk, a hazai díszvendég, Gyula és Békés Vármegye igazán kitett magáért! A pultjaikon rengeteg, részletes, írásos anyag várta az érdeklődőket, és a szórakoztatásukról is gondoskodtak.

(Ut-2024-1) Igen, tudjuk, fölösleges azon tépelődni, hogy körülöttünk minden megváltozik. Így volt ez, amióta ember él a fölön – sőt már annak előtte is! A szomorú csak az, amikor látjuk, hogy amit szeretünk, nem az előnyére változik, ez pedig sajnos igaz a 46. budapesti UTAZÁS Kiállításra is. Sejtették a szervezők is, ezért a szó mellé egy külön + jelet tettek, hangsúlyozták is erősen a plusz szócskát, elsorolva: mi minden egyéb társult hozzá az idén. Így viszont a „plusz” vált dominánssá! A megszokott „A pavilon” kétharmadát, biciklipálya, lakóautó dömping, és bazárárusok csapata töltötte fel. Az igazán fontos, nagy, ismert, magyar utazási irodák közül egyetlen egy sem volt jelen!

Budapest Főváros Önkormányzata képviseletében a Budapest Brand nZrt. és a Magyar Cukrász Ipartestület idén egy különleges tortapályázatot hirdet Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára. Célja egy olyan ünnepi tortával tisztelegni Budapest születésnapja előtt, ami alapanyagaiban a múltat, megjelenésében a jelent képviseli.

Már 45 éve, hogy a Szent Korona újra és végérvényesen hazatért. A Magyar Királyi Koronaőrök Egyesülete azóta minden ötödik évben megünnepli ezt az eseményt. Idén január 6-án tartottak ünnepi megemlékezést Budapesten a Belvárosi Nagyboldogasszony Templomban, melyen részt vett David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete is.

2022.11.06 20:39

Ez a kopott ház Budapesten, a XIII. kerületben, a Hun utca és Lehel utca sarkán áll. Bármelyik irányból is jönnénk, elmegyünk mellette, nincs miért felfigyelni rá. Most néhány napig ez másként lesz! A Hun utcai oldalon, a ház falán emléktábla van – egy ideig még friss koszorúk díszítik. Illyés Gyula születésének százhuszadik évfordulóján helyezték el őket, a XX. századi magyar irodalom egyik legnagyobb alakja ebben a házban élt és dolgozott.