2024. július 22. hétfő, Magdolna és Magda napja
A közösség ereje
Révay András
2015.08.28 22:16
A címben jelzett kifejezést sokszor, sokféle összefüggésben hallottuk már, ezúttal egy egészen új megközelítésben kerül elénk. Megfelelő módon, „okosan” használva, életmentő lehet.

 A „sentinel” szó az angolul beszélők számára bizonyára ismerős; őrt, őrszemet, őrzést jelent. Használata tehát – mint azt a következőkben látni fogjuk – indokolt, a „privát” kiegészítésével együtt. Az is köztudott, hogy az utóbbi évek hazai kriminalisztikai adataiból kiugróan magas szám jelzi a fiatalkorúak és az egyedülálló nők ellen elkövetett bűncselekményeket. A helyzet veszélyességére tavaly az egész ország felfigyelt, az egyetemi gólyatáborokban történtek kapcsán. Ám ettől függetlenül, egy baleset, rosszullét, tűz, nem különben sajnos egy terrortámadás esetén is rendkívüli fontosságú lehet, ha a segítségkérés gyorsan, széles körben válik ismertté. Ilyenkor a segítség sokkal hamarább érkezhet. Itt jut szerephez a közösség ereje!

Azt könnyű volt észrevenni, hogy ma már a nagyobb iskolás gyerekek kezében is okostelefon van. Segítségével tízezrek vannak, szinte folyamatosan kapcsolatban egymással, rengeteg időt töltenek a közösségi oldalakon. Ebből kiindulva támadt az ötlet, melynek nyomán – társaival – Bartal Csaba egy Android és iOS telefonokra valamit iPadre és Android tabletekre is letölthető applikációt fejlesztett ki. A rendszerről szóló tájékoztatón tőle azt is megtudhattuk, kezdetben sok akadályt kellett leküzdeni, de végül – napjainkra – elkészült és működik az applikáció, mely Magyarországon szeptemberben és októberben ingyen letölthető a www.privatesentinel.com oldalról. Jelenleg hét nyelven – magyarul, angolul, spanyolul, németül, franciául, portugálul és lengyelül használható.

 Az USA-ban már van ilyen rendszer, viszonylag elterjedt is, nálunk mostanáig nem létezett – erősítette meg Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke. A felsőoktatási rendezvényeken tapasztalt események viszont megmutatták mennyire szükség van a gyors segítségkérés lehetőségére. Ez az applikáció – technikai hátterének és átgondoltságának köszönhetően – olyan biztonságot nyújthat, melyre a diákok bátran támaszkodhatnak. Ez az alkalmazás a felhasználókat mindaddig névtelenül tünteti föl, amíg valami baj nem történik. A HÖOK mindent meg fog tenni az alkalmazás népszerűsítésére és annak érdekében, hogy minél több diákhoz jusson el, megőrizzék, közösen pedig növeljék egymás biztonságát.

Az iskolaszövetkezetekben Magyarországon jelenleg mintegy százezer diák dolgozik és ez a szám már önmagában is elég ahhoz, hogy lássuk: itt jelentős tömegről van szó – hívta fel a figyelmet Hajdik Nándor, aki a DIÁKÉSz-től, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségétől vett részt a bemutatón. Nem is kétséges, hogy a szövetség erőteljesen támogatja ezt a programot. A fiatalok ugyanis nem csak akkor kerülhetnek bajba, amikor szórakoznak, de akkor is, amikor dolgoznak. A nagy fesztiválokon például egymástól távol, különféle szolgáltatóknál, olykor nem egészen tiszta tudatállapotú közönség körében látnak el valamilyen feladatot. A „szórólapozás” is jellegzetesen diákmunka, ahol egyedül, esetenként sötétedés után járják az utcákat. Ha őket bármilyen atrocitás érné, ezzel a rendszerrel könnyen és gyorsan tudnak segítséget kérni.

 Társ volt a kifejlesztésben Takács Barnabás, aki a rendszer működéséről szólva elmondta: az alkalmazás riasztás esetén automatikusan SMS-eket, emaileket küld szét előre beállított személyeknek. Ezen kívül posztokat küld a közösségi felületekre, a felhasználók Facebook, Twitter és Google+ oldalain üzenet jelenik meg arról, pontosan hol, milyen típusú segítségre van szükség. Ha valaki letöltötte a telefonjára ezt az alkalmazást, lehetősége van arra, hogy „gyakorló” módban bármikor, többször is kipróbálhassa a működést, annak érdekében, hogy ha igazán szüksége lesz rá, pontosan tudja, mit kell tennie. Ekkor tőle nem mennek ki üzenetek. A valódi riasztás egy éjjel-nappal, megszakítás nélkül, folyamatosan működő diszpécserközpontba érkezik. Itt azonnal megpróbálnak kapcsolatba lépni a hívóval. Ha nem sikerül, azt vészhelyzetnek tekintik és nyomban szétküldik a riasztást. Ha sikerül, akkor tisztázzák vele, milyen segítségre van szüksége.

 Az alkalmazás először az SOS jellel nyílik meg a telefonon. A használó ekkor választhat: riaszt vagy a térkép oldalon, megnézi, a rendszer tagjai közül kik vannak a közelében. Ezt a fejlesztők majd csak őszre teszik lehetővé, ma a rendszer még anonim. Ha a felhasználó bajba került, akkor a főképernyőt (SOS) megérintve kiválaszthatja milyen típusú segítségre – rendőrségre, mentőre, tűzoltóra - van szüksége. Amennyiben terrorcselekményt észlel, netán bele is keveredett, akkor ennek a jelére más üzenet megy ki. A környéken tartózkodókat a terület elhagyására szólítják fel és a rendőrség is más üzenetet kap. Ha Párizsban, januárban, a Charlie Hebdo merénylet idején ilyen jelzés ment volna szét, akkor kellően felkészült egység helyett biztosan nem egy kerékpáros rendőrt küldtek volna oda elsőnek, szétnézni, és sok ember életben marad.

 Előfordulhat, hogy a felhasználó olyan súlyos helyzetbe került, hogy nincs lehetősége válogatni, nyomogatni a jelzéseket. Ha legalább a riasztást elküldhette, de tíz másodpercen belül nem érinti meg másodszor is a képernyőt, akkor rendőri segítséget kap. Ám nem kell krimiken edződött TV-nézőnek lenni ahhoz, hogy eszünkbe jusson: mi van, ha olyan támadás érte, hogy már a telefonját sem veheti elő? A fejlesztők erre is gondoltak. Már szabadalmi védettséget kapott a telefontokba épített riasztó, melyet észrevétlenül is működésbe lehet hozni. A fejlesztők idehaza és külföldön is folyamatosan tárgyalásokat folytatnak különböző szervezetekkel, szeretnék a felhasználók körét minél szélesebbre kiterjeszteni. Ilyen lehetőség például az időskori felügyelet és a gyermekfelügyelet is és a partnerszervezetek köre folyamatosan bővül. Ahogyan az egyéni felhasználók száma nő úgy növekszik egyre nagyobbra a segítségnyújtásra képes közösség ereje.

www.privatesentinel.com

Kapcsolódó témák

Marokkó fővárosában, Rabatban rendezték meg 2022. november 28. és december 3. között az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága tizenhetedik ülésszakát. Az itt meghozott döntés nyomán első alkalommal került egy lófajta és annak tenyésztési hagyományai az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.

Az idehaza mellőzött, külföldön világhírűvé vált magyar tudósok – sajnos eddig sem rövid – névsora 2020-ban újabb taggal bővült. Az Amerikai Egyesült Államokban 1985 óta élő kutatóbiológus szinte egyik percről a másikra került a figyelem középpontjába, vált híressé. A Kínában 2019-ben tapasztalt első megbetegedések után kitört járványt a WHO már 2020. március 11-én világjárvánnyá nyilvánította. Megfékezése eleinte reménytelennek tűnt, mígnem a nagy lendülettel folyó kutatások során felbukkant egy magyar név: dr. Karikó Katalin. Az ő szabadalma alapján készült el 2020-ban, a világon elsőként, a klinikailag is bizonyítottan hatásos oltóanyag a SARS-CoV-2 koronavírus-fertőzés ellen!

Valójában ez az elnevezés nem is egészen pontos. A kor nagyjából igen, de hogy sportág? Akkor még biztosan nem volt az. Sokkal fontosabb volt. Ma úgy hívjuk muaythai, de ezt hallván hányan tudják – úgy nagyjából – mit is takar ez a szó? Nem is igen volna értelme erről fejtegetésekbe bocsátkozni, ha a napjainkra sporttá vált egykori harcművészet magyar képviselői a közelmúltban nem értek volna el figyelmet érdemlő sikert.

A Múzeumok éjszakáján két rendezvénynek is otthont adott Budapesten a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia templom. Nem meglepő, hogy az évenként megrendezett és roppant népszerű rendezvényhez a főváros legöregebb temploma is csatlakozott, hiszen ez az épület már önmagában felér egy múzeummal. Az altemplomban megtartott második előadás a fővárosi fürdőkultúráról szólt és bár témája – első hallásra – nem nagyon illet a helyszínhez, rövidesen kiderült; az előzetes feltételezés téves volt, két okból is.

A történelem, a tiszti pálya, a katonaélet iránt érdeklődők számára sok új, érdekes információt nyújthat egy frissen megnyílt kiállítás. A Ludovika Akadémia történetét feldolgozó állandó múzeum nem egyszerűen hadtörténelmi jellegű kiállításnak ad helyet, hiszen középpontjában nem az események, hanem elsősorban az emberek állnak. Az előzetes bejelentés nélkül látogatható kiállítás helyszíne a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Ludovika Szárnyépület, (1083 Budapest, Ludovika tér 1.) Az esetleg változó nyitva tartás idejéről a https://www.uni-nke.hu oldalon lehet tájékoztatást kapni.