2024. június 13. csütörtök, Antal és Anett napja
A Tagyon Birtok "Barátoknak, barátoktól"
Kiss Kriszta
2015.05.26 15:05
A kezdetben csak buliknak helyszínt adó Birtok, mely a kéktúra nyomvonalára esik, mára menő turisztikai célponttá nőtte ki magát. A festői szépségű Hegyestű tövében, Zánkától nem messze a kíváncsi látogató megtudhatja, milyen is az igazi Balaton-felvidék.

A Tagyon Birtok a borkészítésre, vendéglátásra és aktív balatoni élményszerezésre, pihenésre kínál alternatívákat. Tematikus napokat, fesztiválokat is szerveznek itt, hogy egy-egy ünnepet a természet-, a bor- és a Nivegy-völgyi ízek közelébe hozzanak. A káli-medencei maratoni kerékpározás, a vitorlás-piknikkosaras élménynap például rendszeresen induló programok.

A Tagyon Birtok olyan, mint egy mese: jó energiák, termékeny föld, piros paradicsom és zegzugos terek adnak varázslatos hangulatot a helynek. Saját termesztésű zöldségek kerülnek a vendégek asztalára, a környékbeli kézműves gazdáktól pedig finomabbnál finomabb sajtokat, felvágottakat, házi szörpöket és borokat kóstolhatunk. A Birtokhoz már több hektár termőterület tartozik, ahol többek közt saját szőlőt, Olaszrizlinget is telepítettek, mely kiegészült a Rizlingszilváni fajtával is.

Ha úgy döntünk, benevezünk a Vitorlás Élménynap programra, már a reggeli is lenyűgöz minket: lilahagymás rántottával, kerti zöldségekkel, házi kenyérrel, gyümölcsöktől duzzadó lekvárral, gyümölcsteával és némi koffeinnel hangolódhatunk a Birtokon, ahonnan egy mini busz visz minket a balatonfüredi kikötőbe. A vitorlázás a tó közepén piknikkel, a birtok szellemiségéhez méltó borokkal és fürdőzéssel is kiegészül. 

Érdemes kipróbálni a Birtokon a borvacsorát, bár nevezzük inkább lakomának: salföldi sonka és szalámi falatok; házi kecske- és tehénsajt; kemencés rakott krumpli, szürke marhából készült szalámival, házi kenyérrel; somlói galuska csokoládé öntettel, házi vanília sodóval – a kínálat a teljesség igénye nélkül.

 

A Birtok vendégeit előe egyeztetett időpontban vagy a nyílt birtoknapokon várja sok szeretettel.

Elérhetőségek: Birtokigazgató: 0620/924-7865; www.tagyonbirtok.hu; info@tagyonbirtok.hu

 

 

Kapcsolódó témák

Valójában ez az elnevezés nem is egészen pontos. A kor nagyjából igen, de hogy sportág? Akkor még biztosan nem volt az. Sokkal fontosabb volt. Ma úgy hívjuk muaythai, de ezt hallván hányan tudják – úgy nagyjából – mit is takar ez a szó? Nem is igen volna értelme erről fejtegetésekbe bocsátkozni, ha a napjainkra sporttá vált egykori harcművészet magyar képviselői a közelmúltban nem értek volna el figyelmet érdemlő sikert.

A Múzeumok éjszakáján két rendezvénynek is otthont adott Budapesten a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia templom. Nem meglepő, hogy az évenként megrendezett és roppant népszerű rendezvényhez a főváros legöregebb temploma is csatlakozott, hiszen ez az épület már önmagában felér egy múzeummal. Az altemplomban megtartott második előadás a fővárosi fürdőkultúráról szólt és bár témája – első hallásra – nem nagyon illet a helyszínhez, rövidesen kiderült; az előzetes feltételezés téves volt, két okból is.

A történelem, a tiszti pálya, a katonaélet iránt érdeklődők számára sok új, érdekes információt nyújthat egy frissen megnyílt kiállítás. A Ludovika Akadémia történetét feldolgozó állandó múzeum nem egyszerűen hadtörténelmi jellegű kiállításnak ad helyet, hiszen középpontjában nem az események, hanem elsősorban az emberek állnak. Az előzetes bejelentés nélkül látogatható kiállítás helyszíne a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Ludovika Szárnyépület, (1083 Budapest, Ludovika tér 1.) Az esetleg változó nyitva tartás idejéről a https://www.uni-nke.hu oldalon lehet tájékoztatást kapni.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán működő Ludovika-történeti Kutatóműhely, 2020-ban, Zrínyi Miklós születésének 400. évfordulója alkalmából már rendezett egy kiállítást, Zrínyiek a haza szolgálatában címmel. Most az Egyetemen egy újabb kiállítás nyílott, a Kutatóműhely Zrínyi-Újváron folytatott feltárási munkáinak eredményéből. A kiállítás szeptember 20-ig látogatható az Egyetem Hungária körúti Kari Könyvtárának épületében.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar, Határrendészeti Tanszék, valamint az Innovációs és Technológiai Iroda tervezésében – szervezésében, határforgalom-ellenőrzést segítő rendszer tesztelésére került sor Csongrád-Csanád megyében, a magyar – román határszakasz egyik igen forgalmas pontján, a csanádpalotai határátkelőnél. Az eseménynek Magyarországon túlmutató, nemzetközi jelentősége van.