2024. május 28. kedd, Emil és Csanád napja
A tízesek jegyében
Révay András
2014.09.23 22:26
Tíz képzőművészeti alkotás, ugyanannyi szépirodalmi szöveg és színész, két rendező, kétszer öt jelenet, nagyjából 10-10 percben. Röviden így foglalható össze a hat estén át tartó programsorozat a Szépművészeti Múzeumban.

Nagy siker volt tavaly a „Ganymed Goes Europe” című nemzetközi színházi rendezvény és az idén a Textúra 2014-gyel ezt szeretnénk megismételni – jelentette be dr. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója. A Múzeum felkért tíz kortárs magyar írót, hogy válasszanak ki egy-egy műtárgyat és írjanak arról egy rövid, egyszemélyes darabot. Felkértek két rendezőt is, ők pedig az írói alkotások ismeretében kiválasztottak tíz színészt. A jeleneteket a színészek adják elő a Múzeum tereiben, az adott műalkotás előtt, hat este során. Először szeptember 25-én, majd a további előadásokra október 2-án, 21-én, november 11-én, 19-én és 25-én kerül sor.

A tavalyi siker nyomán az érdeklődés máris óriási, rengeteg jegyet vettek meg elővételben. Egy napra mintegy 600 jegyet adott ki a múzeum. A közönség este hétkor találkozik az előcsarnokban. A jegyeken színkód van, az mutatja, hogy ki melyik csoporttal, melyik műtárgy előtt kezdi a látogatást. Ezzel elkerülik, hogy bármelyik helyszínen zsúfoltság alakuljon ki. Amint az első jeleneteknek vége, attól kezdve mindenki maga határozza meg, milyen sorrendben keresi fel a helyszíneket. A színészek este tízig annyiszor adják elő a maguk jelenetét, ahányszor összegyűlik előttük nagyjából ötven néző. Színpad sehol nem lesz, a színész, mint életre kelt műtárgy kerül közvetlen kapcsolatba a hallgatósággal, olykor megpróbálja őket is bekapcsolni a játékba.

Nagyra tartom a kortárs, magyar irodalmat. Jó érzés általam szeretett és ismert vagy kevésbé ismert írókkal szorosabb kapcsolatba kerülni. Tetszik, hogy az írók ennyire komolyan vették a munkát, érezhetően fontos számukra – mondta el az egyik jelenetcsoport rendezője, Pelsőczy Réka. A darabok önmagukban is rendkívül izgalmasak, a különleges írói látásmódokon keresztül egy-egy szobor vagy festmény eddig nem is sejtett, valós és újraértelmezett rétegeibe pillanthat bele a néző. A két rendező sem versengett, inkább kölcsönösen elfogadta egymást.

Miután leginkább múzeumokban, főleg képtárakban érzem magam teljes békességben, a színházért is felettébb rajongok, ráadásul még olvasni is kedvvel szoktam, így nagy lendülettel fogtam ehhez a speciális munkához – vette át a szót a rendezőtárs, Török Ferenc. Óriási lehetőség a múzeum műtárgyakban gazdag terét az íróktól származó friss történetekkel megtölteni. Bár a két jelenetcsoport szétválik egymástól, mégis megpróbálják valamennyit, vizuális motívumokkal kerek egész történetté varázsolni. Mivel pedig a nézők nem azonos sorrendben látják a jeleneteket, ez nyilvánvalóan mindenkinek más lesz.

Az írók bátran nyúltak kényesnek vélhető témákhoz is. El Greco: Krisztus az Olajfák hegyén című festményét választotta Jókai Anna és jelenetének kulcskérdése – Simon Kornél tolmácsolásában - a viselkedés. Gyávaság vagy opportunizmus? A hat múzeumi este mindegyike több mint kétezer évet fog át. Az írók által kiválasztott műtárgyak közül ugyanis a legöregebb Hortesznakht koporsója. Róla tudjuk: papnő volt, húsz évet élt, 2250 éve halott. Kováts Adél most életre kelti, évezredes tudás, bölcsesség megtestesítője lesz.

A Garaczi László által választott műalkotás Giovanni Antonio da Pordenone: Szent Márk evangelista. A darabban Pálfi Ervin, a Szabadkai Magyar Népszínház Magyar Társulatának tagja bonyolult konfliktusba kerül önmagával – és egy öreg oroszlánnal. A jelenetek egyenkénti felsorolása helyett beszédesebb képet ad a Szépművészeti Múzeum nem mindennapi vállalkozásáról, ha a programban résztvevő írók, művészek és a kiválasztott műtárgyak névsorát tekintjük át.

A 10 író: BARTIS Attila, BÁN Zsófia, GARACZI László, JÓKAI Anna, KISS Noémi, PARTI NAGY Lajos, SZABÓ T. Anna, TÉREY János, TOMPA Andrea, ZÁVADA Pál

A 10 színész: BORBÉLY Alexandra, FODOR Annamária, KOVÁTS Adél, PÁLFI Ervin, PINDROCH Csaba, SIMON Kornél, SZABÓ KIMMEL Tamás, SZALONTAY Tünde, TÉBY Zita, TROKÁN Nóra

A 10 képzőművészeti alkotás: Franz Xavér MESSERSCHMIDT: Karakterfejek, Giovanni Antonio da PORDENONE: Szent Márk evangélista, Jules BASTIEN-LEPAGE: Halottak napja, Oscar KOKOSCHKA: Veronika kendője, HORTESZNAKHT múmiája, Lorenzo LOTTÓ: Az alvó Apolló a múzsákkal és az elröppenő hírnévvel, Pieter DE HOOCH: Levelet olvasó lány, Giuseppe CESARI: Diana szarvassá változtatja Akteónt, Lucas CRANACH: Salome, EL GRECO: Krisztus az olajfák hegyén

Jegyek a Szépművészeti Múzeum pénztárában, illetve a www.jegymester.hu oldalon kaphatók.

Kapcsolódó témák