2024. május 25. szombat, Orbán napja
Adventi gyertyagyújtással, Angyalok Karával és a Diótörővel indul az Adventi Ünnep a Bazilikánál
Szent István tér
1051 Budapest , Szent István tér 1. [ térkép ]
2015. November 27. - 2016. January 02.
Idén november 27-én ötödik alkalommal nyílik meg a belváros látványos és élményekkel teli találkozópontja, az Adventi Ünnep a Bazilikánál. A vásár hagyományai szerint advent első vasárnapján ünnepélyesen meggyújtja az első gyertyát Snell György püspök, a Szent Jobb őre. Az ünnep fényét az ExperiDance Angyalok Kara kórusprodukció november 29-i ősbemutatója, és a Diótörő a Bazilikán, a klasszikus mese 3D-s animációja emeli, a világhírű hazai vizuális alkotócsoport, a Kiégő izzók izgalmas feldolgozásában. Január 2-ig fényfestés, kézműves termékek, koripálya, jótékonysági és családi programok, valamint a karácsonyi szezon legnagyobb street food kínálata és január elsején lencse nap várja a látogatókat a Bazilikánál.

Advent első vasárnapján a hagyományoknak megfelelően Belváros-Lipótváros polgármestere, Szentgyörgyvölgyi Péter köszönti majd a vásárba érkezőket és a rendezvény támogatóival közösen felkapcsolják a tér, a belváros és a vásár mesés karácsonyfájának díszkivilágítását.  Az adventi időszak legfontosabb üzeneteit Snell György, Esztergom-Budapesti Főegyházmegye püspöke, a Szent Jobb őre eleveníti fel és gyújtja meg az adventi koszorú első gyertyáját. A lila gyertya lángja és az épület előtt felállított betlehem arra emlékeztetik majd az erre járókat, hogy a következő egy hónapban békés hangulatban, egymásra odafigyelve készülődjenek a karácsonyra. 

A boldog békeidők karácsonyi hangulatát varázsolja a térre az ExperiDance ajándéka Magyarországnak: az Angyalok Kara kórusprodukció. Az ismert magyar és angolszász ünnepi dalokra épülő, angyali jelmezekbe csomagolt műsor ősbemutatóját láthatják az érdeklődők az Adventi Ünnepen a Bazilikánál. A produkció ezt követően indul majd országos turnéra azzal a céllal, hogy olyan helyszínekre is eljusson az Angyalok Kara, ahol az ott élők csak nagyon ritkán találkozhatnak minőségi élőzenével. 

 

Az advent fényét az egyik legnépszerűbb karácsonyi mese, a Diótörő 3d-s animációja is emeli majd, a világhírű hazai vizuális alkotócsoport, a Kiégő izzók különleges feldolgozásában. A klasszikus történet 5 percbe sűrítve, izgalmas vizuális és zenei megoldásokkal a  Bazilika monumentális homlokzatának fényfestésével elevenedik meg, először advent vasárnapján. Ezzel a kisfilmmel bővül az Adventi Ünnep idején a Bazilikára minden nap vetített karácsonyi témájú, zenés rövidfilmek sora. Így a minden nap 16.30 és 22 óra között fél óránként látható programon hat látványos alkotásban gyönyörködhetnek.

 

Együtt lesz élmény az ünnepekből

Az Adventi Ünnep a Bazilikánál mesés dekorációval, megújult ünnepi fényekkel és számos programmal várja a családokat, baráti társaságokat. Budapest legnagyobb felületű fényfestésében gyönyörködhetnek a vásárba érkezők minden nap: sötétedés után fél óránként karácsonyi témájú, az épület formáit kihasználva 3D hatást keltő rövidfilmek keltik életre a Bazilika monumentális homlokzatát. A show-t olyan zenei aláfestés kíséri, amelyek elkészítésekor neves zeneszerzők, Havasi Balázs és Linczényi Márk közreműködtek. A közkedvelt látványosság idén újabb nagyszerű darabbal, a Diótörővel bővült. A klasszikus történtet a világhírű hazai vizuális alkotócsoport, a Kiégő izzók dolgozta fel 5 perecben, izgalmas képi és zenei megoldásokkal, a 2D és 3D animációt élő szereplős, kosztümös felvételekkel és más különleges megoldásokkal ötvözve. Az eredeti hanganyagot a Petőfi Rádió egyik rezidens DJ-je, Dj Vida G emelte át a mai korba a rá jellemző tört ritmusok és elektronikus hangzás segítségével.

A téli élmények biztos helye a gyermekek kedvence, a 14 év alattiak számára ingyenes használható 200 nm-es korcsolyapálya is, ahol hétvégenként korisuli várja őket. Pénteken és szombaton pedig a Göncöl Néptáncegyüttes táncházába kapcsolódhatnak be, akár az egész családdal együtt. 

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet egyik adománypontja is a vásárban működik, ahol önkénteseik szeretettel és egy mézeskalács szívvel várnak mindenkit, aki szeretne hozzájárulni nehéz sorsú embertársaink megsegítéséhez. A vásárban berendezett „szeretet.éhség. sütődében” a látogatókkal és a szervezetet segítő meglepetés vendégekkel közösen készítik majd a mézeskalács szíveket. Immár hagyomány, hogy egy élménynapot is szerveznek gyerekeknek az adventi vásáron.

 

Változatlanul színes kínálat még nagyobb területen

A téren felállított mesebeli faházakban közel nyolcvan kézműves igényes, előzetesen zsűrizett ajándéktárgyaiból válogathatnak. Megtalálhatják közöttük népi- és iparművészek, keramikusok, bőr- és textilművesek, ötvösök, egyedi ruha- és kiegészítő-tervezők, grafikusok és fotóművészek minőségi alapanyagokból, kézzel készített munkáit.  Idén még nagyobb területen, a Bazilika oldalában a Bajcsy Zsilinszky utat és a Hercegprímás utcát összekötő szakaszon is kézműves kiállítók sorakoznak majd, még szélesebb kínálatot nyújtva a vásárlóknak.  A bőséges ajándékkavalkádban az ünnepi szezon legnépszerűbb finomságait és az idei év ínyenc újdonságait is megkóstolhatják. 

 

Adventi street food a Zrínyi utcában

Idén a karácsonyi szezon legnagyobb és legváltozatosabb street food kínálata várja a Zrínyi utcában  a hagyományos és különleges ízek kedvelőit, ahol a karácsonyi vásárok ünnepváró hangulata és ízei, valamint a legdivatosabb utcai ételek találkoznak a környező éttermek és vendéglátóhelyek kiváló gasztronómiai kínálatával. A Zrínyi utcát szinte teljes hosszában elfoglalják az aranykorát élő hazai street food legnépszerűbb képviselői, így több mint egy hónapon át egy helyen lehet majd végigkóstolni a klasszikus street food fogások, a hamburger, a hot-dog és a szendvicsek egyedi és meglepő változatait is az utcai fogyasztásra szánt kreatív ételek széles kínálatát. Január elsején pedig az újévi hagyományokat követve rendhagyó Lencse Nappal köszönti az újévet az Adventi Ünnep a Bazilikánál, melyen a különféle receptek szerint elkészített szerencsehozó étel minden gasztrokiállítónál és street food árusnál kapható lesz. 

 

November 27-tól 2016. január 2-ig Bazilika, ​Szent István tér, Budapest

 

Programok és nyitva tartás:

www.adventiunnep.hu

www.facebook.com/adventiunnepabazilikanal

 

A Vörösmarty téri és Városháza parki vásárokról itt olvashat:

https://budapestinfo.hu/karacsonyi-vasar.html

 és http://www.adventbudapest.hu/ 

 

 

Kapcsolódó témák