2024. június 19. szerda, Gyárfás napja
Ahol a család jól érzi magát
Révay András
2016.07.20 20:57
Nem kis feladat volna összeszámolni: Magyarországon hány helyen, hány különböző fesztivált rendeznek egy évben? Éppen ezért bátor vállalkozásnak látszik, hogy Budapesten, a XVI. kerületben, Erzsébet-ligetben egy eddig sosem volt, újabbat kívánnak megszervezni. Az előkészületekből ítélve, akár még sikeres is lehet.

A rendezvényt VINGARDIUM BORLIGET néven, az Arkánum X Kft. és a XVI. kerületi Corvin Művelődési Ház társszervezésével szeptember 2-3-án, természeti környezetben, több száz éves fák árnyékában kívánják megvalósítani. Hangulatos zene, fűben fekvős borozgatás, kalandos gyermekprogramok, érdekes borkurzus és számos élmény vár a vendégekre. Annyi bizonyos, hogy Kovács Péter, a kerület polgármestere nagy reményekkel tekint az esemény elé. Véleménye szerint itt a minőség minőséggel találkozik. A kerületnek is jó, mert összehozza az embereket. A ligetben máskor is vannak nagy rendezvények, de arra kifejezetten nagy igény van, hogy egy ilyenre kisgyerektől nagyszülőig az egész család eljöhessen. Bár a fókuszban majd a bor áll, a látogatók egy hétvége alatt szinte az összes borvidék közül választhatnak, hiszen 30 borászati kiállítót vár a fesztivál. Lesznek könnyűzenei koncertek, a gasztrosétányon finomságok egész sora vonul fel és igen hangsúlyos lesz a gyermekprogram kínálat is.

 Az Erzsébet-ligetben színház is van, mely – szakmai megítélések szerint – az ország egyik legjobb kulturális intézménye. Igazgatója, Szabó Csilla úgy látja: igazi családbarát fesztivál előkészületei folynak. A kerületben ennek vannak előzményei – mint például a háromnapos kertvárosi fesztivál - de jövője is van. A színházterem képes befogadni a belvárosi színházak bármely előadását, van Jazzliget és színvonalas kiállításokat is rendeznek. Sokan ódzkodnak Mátyásföldre menni, azt mondják, a „világvégén” vannak. Ez persze nem igaz, ráadásul pedig olyan hangulatot képesek adni, ami versenyre kelhet bármilyen más helyszínnel. Évek óta arra törekednek, hogy minden korosztály megtalálja ott a szórakozását. Így lesz ez most is, a bor köré szerveződő fesztivállal, mert a környék lakossága nagyon szereti az újdonságokat. A minőség és a kultúra a szokások kialakítását is magában foglalja. Vonatkozik ez a borfogyasztásra is, amit nem lehet elég korán tanítani.

 Olyan helyet szeretnénk, ahol az egész család jól érzi magát – hangsúlyozta Harsányiné Bodóczi Ildikó, a rendezvény főszervezője. A Sárospatakon működő Harsányi pincészetet férjével együtt vezeti, három gyerekük van. A XVI. kerületben laknak, gyakran sétálnak az Erzsébet-ligetben. Sokszor kell részt venniük borfesztiválokon, ilyenkor a gyerekeket otthon hagyják – ez szétszakítja a családot – vagy elviszik magukkal, akkor a kicsik unatkoznak. Innen jött az ötlet: jó lenne egy olyan borfesztivál, ahol a gyerek és a felnőtt egyaránt jól érezheti magát! Egy ilyen megszervezésére a gyönyörű, ősfás Erzsébet-liget tökéletesen megfelel. Kiváló közösségi tér, ahol barátok, ismerősök találkozhatnak egymással, a jó borokkal, borászokkal, finom ételekkel, változatos muzsikával, a gyerekek ott játszhatnak és közben a rendezvény még azt is megmutatja, hogy ez a kerület mennyire élhető.

A helyszín, a XVI. kerületi Erzsébet-liget könnyen megközelíthető. Az Örs vezér tere metróvégállomástól induló HÉV Imre utcai megállójánál, illetve a 176E és 276E autóbuszok Hunyadvár utcai megállójánál található. Nosztalgia fesztiváljárat busz is közlekedik majd, a rendezvény első napján 14 órakor indul az első az Örs vezér térről, az utolsó a fesztiváltól 23.30-kor jön vissza. A második napon ezek a buszok 10.30 és 23.30 között közlekednek. A rendezvényre a belépés majdnem ingyenes. Aki ugyanis bort is szeretne kóstolni, azt kizárólag csak VINGARDIUM pohárban kaphatja. Ennek ára 1600 forint (XVI. kerületi lakosoknak 1300 Ft a lakcímkártya felmutatásával), de jár hozzá két kóstolókupon is. Bizonyos szolgáltatások kizárólag a pohárhoz kapott karszalaggal vehetőek igénybe! Eltérően a mostanság elharapódzó divattal, itt nem kell külön kártyát vásárolni, mindenhol készpénzzel lehet fizetni.

A főszervezők családi birtoka, a Harsányi pincészet, a Tokaji Történelmi Borvidék területén helyezkedik el. Ültetvényeik a Megyer-hegy lábánál, a Ciróka és a Kútpatka dűlőben, valamint a Király-hegy dűlőben találhatóak, ezek kedvező adottságai elősegítik az általuk képviselt minőség elérését. Az 1860 óta itt működő birtok hagyományait a pincészet borásza, Hős-Nagy Henrik viszi tovább, akinek szilárd meggyőződése: „Azzal, hogy elkészítek egy bort, örömet szerzek valakinek. Akár gasztronómiai élményt, akár lelki felüdülést okozva. Ha minden palack bor csak egy embert tesz boldoggá, akár több ezer ember is lehet, akiket a borainkon keresztül értem el.” Annak érzékeltetésére, hogy a minőség milyen fontos helyen áll náluk, egyetlen tény is elegendő. Vannak olyan évek, amikor a Furmintot nem palackozzák és nem hozzák forgalomba, mert – szerintük – nem üti meg a mértéket. A borász célja az kell legyen, hogy ha a fogyasztó megkóstolta, kérjen belőle még egy pohárral!

A Harsányi-borok játszották a főszerepet a Good Wine Üzleti Borklub vacsoráján is. Különösen a félszáraz Harsányi Dűlőszelektált Ciróka Furmit-2013 aratott nagy elismerést. A beszélgetés során, melyre több neves sportolót is meghívtak, megtudtuk: Wichmann Tamás, aki kenuban kilencszeres világ-, háromszoros Európa-bajnok, kétszer olimpiai második, egyszer olimpiai harmadik helyezett, 37-szeres magyar bajnok a sportban elítélendőnek tartja, hogy sokan a sikerért olyat is felvállalnak, amire nincs magyarázat. Báder Márton, 4-szeres magyar bajnok, 98-szoros magyar válogatott kosárlabdázó szerint a sport és a tanulás 18 éves korig gond nélkül működhet egymás mellett. Nem szabad a sport miatt a tanulást abbahagyni! Hajnal András többszörös korosztályos és felnőtt műugró bajnok meggyőződése szerint lehet valaki úgy is sikeres, hogy fejben teszi hozzá, ami fizikailag vagy a felkészülési lehetőségben hiányzik. Ne a pénzért sportoljunk, hanem mert szeretjük, amit csinálunk- mondta! Minden teljesítményben ugyanannyi munka van, ezért ne csak az arany számítson! Kovács Kálmán ifjúsági Európa-bajnok labdarúgó a beszélgetés során a sajtó felelősségét hangsúlyozta. Példaként elmondta: amikor Albert Flóriánról a francia lapokban azt olvashattuk: „minden idők legelegánsabban játszó focistája”, idehaza azt írták róla, hogy csípőre tett kézzel álldogál a pályán. A helyzet sajnos ma sem jobb.

 

www.vingardium.hu

Kapcsolódó témák

A járvány miatt sajnos tavaly elmaradt 23. Zsidó Kulturális Fesztivált az idén bepótolják. Az augusztus 22. és 30. között mindjárt öt helyszínen futó nagyszabású eseménysorozat szerves részét képezi Budapest művészeti és kulturális életének. Jelmondata: az „Éljük át újra!”, magában hordozza annak kívánságát, hogy újra megélhessük az együvé tartozás örömét a zenében, irodalomban és a társművészetekben. A fesztivál feladata, hogy felmutassa a magyar és zsidó kultúra legszebb kincseit, azokat az örökbecsű művészi alkotásokat, melyek meghatározzák Magyarország és a Kárpát-medence kulturális arculatát – hangzott el a programsorozatot bemutató sajtótájékoztatón a felújított Rumbach utcai zsinagógában.

Rendhagyó módon, a Liszt Ferenc Repülőtér SkyCourt Konferencia Központjában tartották a XIII. Budapesti Cirkuszfesztivál tájékoztatatóját – és a szervezőknek erre jó oka volt. A rendezvényt a Fesztiválon majd fellépő, fiatal kínai cirkuszművészek érkezéséhez igazították.

Néhány évi kényszerű szünet után ismét megrendezik az ország legnagyobb pörköltfőző fesztiválját szeptember 21-23. között Budapesten, a Népligetben. A rendezvény érdekessége, hogy 22-én, szombaton csatlakozik hozzá a Millenárison a Rockfesztivál is.

Magyarország egyik legnagyobb, összművészeti rendezvényét június 21. és 24. között tartják Tatán. A 25. évébe lépett Víz, Zene, Virág Fesztivál családi fesztiválnak is mondja önmagát, de több fontos gondolat hirdetését is felvállalja. A címében mindjárt hármat, ám az idén ezek mellé még egy negyedik – legalább annyira lényeges – is társul.

A franchise rendszerben működő népszerű borkereskedés, a Borháló, már harmadik éve kizárólagos beszállítója a „Sziget” nyári rendezvényeinek. Az ő boraikat vásárolhatja a fogyasztó a VOLT, a Balaton Sound, a Sziget, a B. my Lake, az EFOTT és a Strand Fesztivál rendezvényein, ez pedig hatalmas felelősséget ró a kereskedésre. Az elmúlt két év tapasztalatai után az idén a Mátrai borvidék feltörekvő pincészetére, a Dubicz Borászat és Szőlőbirtokra esett a választásuk, velük építettek ki együttműködést.