2024. június 18. kedd, Arnold és Levente napja
Alsó-Ausztria: egyedi élmények az Alpok csúcsai közt
2015. April 25. - 2015. June 28.
A több mint 250 kirándulóhellyel és számtalan látnivalóval büszkélkedő tartomány a lehető legváltozatosabb üdülési formákat kínálja, bármilyen időtartamú kikapcsolódás eltöltésére ideális választás kicsiknek-nagyok, családoknak, baráti társaságoknak. Az idei évi, szezon- nyitáshoz kapcsolódó legizgalmasabb újdonságokat foglaltuk össze.

Bécsi Alpok – a végtelenbe szárnyaló tekintet paradicsoma

A gazdag kulturális örökséggel rendelkező vidéken csaknem valamennyi alpesi tájegység megtalálható, túraútvonalak széles választéka csábít kirándulásra, a kilátópontokról pedig szép időben akár 280 kilométerre is ellátni. A Bécsi Alpok vonulatának részét képzik a dimbes-dombos Bucklige Welt Bécsújhely szomszédságában, a Wechsel hegység lankái, a nyáron is népszerű Semmering csúcsa egy híres technikai mesterművel, az UNESCO világörökség részét képző Semmering vasúttal, a Rax és a Schneeberg alpesi csúcsai és a Hohe Wand természeti park, mely számtalan érdekes látnivalót kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Itt található a „Skywalk“ nevű kilátóterasz, és kilátótorony, sziklás ösvények, egy kisebb állatkert, a bátrabbaknak pedig lehetőségük van a tandemugrásra is.

A Bécsi Alpenbogen hegyvonulatát egy összefüggő, 300km hosszú, 19 etapból álló túraútvonal köti össze. Ezen útvonalak között mindenki megtalálja a kedvére valót, a kényelmestől a nehezebb szakaszokig. Újonnan kialakított, modern, pihenési lehetőséggel ellátott kiindulópontok jelzik az etapok kezdetét és végét, ahol egy térkép tájékoztat az útvonal részleteiről, további lehetséges túrákról, illetve környékbeli kirándulási célpontokról. További információk QR kódok segítségével állnak rendelkezésre.

A túraútvonalak mentén különleges kilátóhelyek gondoskodnak arról, hogy a kirándulók élvezhessék a bécsi „házi hegyekre” táruló látványt. Egyedi perspektívát kínál a Wiener Alpen Viewer: a különleges, tükrözött távcső új fényben tünteti fel az amúgy is káprázatos Bécsi Alpok vonulatát, melyet gyakran a a végtelenbe szárnyaló tekintet paradicsomának neveznek.

Az egyik legkedveltebb kilátópont a Semmeringen az úgynevezett „20-Schillinges panoráma”. 1968-ban nevezték el így, mivel pontosan ez a kép díszítette a 20 Schillinges papírpénz egyik oldalát. Hosszú éveken át a papírpénz egy technikai mesterműre, a Semmering vasútra hívta fel a figyelmet. 1854-ben, ez az első normál nyomtávú vasút volt Európában, amely az Alpok hágóin keresztül vezetett. A Semmering útvonal 15 alagúton, 16 viadukton és több mint 100 kőhídon keresztül vezet. 1998-ban a Semmering vasutat és a környező tájat az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.

A kirándulóknak az ingyenesen letölthető Wiener Alpen applikáció is segít megtalálni a legjobb útvonalakat, éttermeket, fogadókat és szálláslehetőségeket.

 

Szezon-nyitó események:

Április 25: Túrázók és Hegymászók szezon-nyitója Reichenauban

A program: Reggel 10 órától zene, finom ételek, és részletes tájékoztatás egy felejthetetlen

szabadtéri nyári megtervezéséhez. Helyszín: Reichenau an der Rax templom.

Május 9: Túrázók szezon-nyitója Semmering-ben

A hagyományoknak megfelelően, a túra a 20-schilinges panorámától indul. Helyszín: Semmering,

Bahnwanderweg.  

Június 13: Schwaigen – Reigen

A program: Egy nap leforgása alatt több száz zenész és néptáncos színes forgataga foglalja el a

legelőt. Helyszín: Almhütten am Wechsel.

Június 20: Nyárindító Schneeberg-ben

A program: már reggel 9-től minden faluház kinyit, szól a zene, stamperli.

Helyszín:Talstation der Schneeberg Sesselbahn (Losenheim)

 

Bővebb információ:

Wiener Alpen in Niederésterreich Tourismus

office@wieneralpen.at

www.wieneralpen.at

 

Tartományi kiállítás Mostviertelben: Az Alpok és Mi: Ötscher:Reich

Alpok kiállítás

Az Mostviertelben található Alpok és Mi kiállítás megélhetővé teszi régió történelmét és egyben jövőperspektívát kínál ennek a kiemelkedő térségnek. A Mostviertel és elsősorban az Ötschert övező térség izgalmas történelmén kívül egyedülálló természetet rejt magában. Az új mariazelli kisvasút vonzó hozzáférést nyit meg az egyik legszebb alpesi térségre, amely a tartományi elnök elmondása szerint három éven át, intenzíven készült erre az alpesi kiállításra, mely képes ara, hogy tartósan újra felfedezhetővé tegye az Alpokat. A kiállítás egy lehetőség arra, hogy intenzíven megélni a természettel és az ÖTSCHER:REIH történelmével való találkozást!

Wienerbruck – a mariazelli kisvasút hegyi útvonalán lélegzetelállító kilátás tárul elénk a wienerbrucki, Ötscher bázisú nemzeti park felé. Innen indul a keleti Alpok egyik legszebb hegyi kirándulása, az Ötscher szurdokban. A nemzeti park túravezetői elkísérnek egy rövid bemutató túrára az újonnan elkészült Ötscher bázis körül.

Neubruck – az itt található Töpper-kastélyban az Alpok és a regionális nyersanyagok, elsősorban vas kitermelés áll a központban. A múlt, jelen és jövő műszaki, gazdasági és természettudományos felfedezéseibe és fejlesztéseibe nyerhet betekintést a túrázó.

Frankenfels-Laubenbachmühle – A mariazelli kisvasút lenyűgöző faszerkezetű, új üzemi központjában életre kel az Ötscher térségének hagyományos életvitele. Aki ide ellátogat, az elmerülhet a protestáns favágók életében, de lehet zarándokolni a mariazelli útvonalon, érezni a nyár frissességét, ismerkedni az Alpokalja mezőgazdasági hasznosításával, és azt is meg lehet tudni, hogy miért látunk jobban Puchenstubenben, ha sötét van. A térségből az egész Alpok vonulatára rá lehet látni, közben pedig teljesen új szemléletet szerezhetünk a hegyi életről.

Mindez csak ízelítő, bővebb információk: www.oetscherreich.at

 

Mostviertel – mély völgyek, fennkölt magasságok!

A már messziről látható, 1893 m magas Ötscher a Bécstől 120 km-re található Mostviertel jelképe, amelynek mészkő szikláit kis patakok és folyamok vájták évszázadokon keresztül, és formáztak mély szurdokokat, bizarr sziklaformációkat és lélegzetelállítóan szép vízeséseket. Röviden: ez a vidék kínálja az egyik legszebb és legizgalmasabb túra-útvonalat!

Árajánlat: kétágyas szobában 89EUR-tól/Fő

Ajánlat érvényessége/Foglalható: 2015. Május-Október között.

 

Wilde Wunder Card – Mostwiertelben minden ajtót megnyit

Azoknak, akik idén a Duna és az Alpok között elterülő üdülőparadicsomot választják vakációs desztinációként, mindenképpen érdemes a Wilde Wunder Card-ot kiváltaniuk, mert ennek birtokában ingyenesen élvezhetők Mostviertel látványosságai – kültéri medencék, lovas központok, hegyi vasút, a jobbnál-jobb sport és szabadidős programok ingyen, kényelmesen elérhetők. A minden ajtót megnyitó kártya megszerzésének feltétele: egy este eltöltése egy Wilde Wunder Card vendéglátónál.

Az alábbi csomagok közül lehet választani:

Kétágyas szobában 3 éjszakára – 109EU-tól/Fő

Kétágyas szobában 7 éjszakára - 229EU-tól/Fő

Kétágyas szobában 14 éjszakára – 429EU-tól/Fő

Gyerek-kedvezmények: 3 – 11 éves korig 50%, 12-15 éves korig 30%

Ajánlat érvényessége/Foglalható: 2015. Május – Október között.

 

Bővebb információ:

Mostviertel Tourismus

info@mostviertel.at

www.mostviertel.at; www.wildewunder.at

Kapcsolódó témák

A Gemenci erdő legszebb tájain és különleges tanösvényein túrázhatnak mindazok, akik részt vesznek 2015. április 4-én, nagyszombaton a gemenci erdőgazdaság kikeletet ünneplő kirándulásain, amelyek Gemenc déli kapujából, a pörbölyi Ökoturisztikai Központból, valamint Keselyűsből, Gemenc északi kapujából indulnak.

2015.02.16 15:59

A téli Gemenc különleges élményekkel várja a bátor turistákat, hiszen ilyenkor Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejében, a lombjukat vesztett fák miatt, mélyen be lehet látni a rejtettebb zugokba is, így nagy esély van arra, hogy gímszarvasokkal, egyéb nagyvaddal találkozzon a természetszerető. A Rezéti-Duna partjára érve a kirándulók megleshetik a szürke gém telep lakóinak zajos fészekcsinosító munkálkodását is. A közel 8 kilométeres túrát 2015. február 21-én, szombaton 10:00-kor indítja a gemenci erdőgazdaság a pörbölyi Ökoturisztikai Központból.