2024. április 21. vasárnap, Konrád napja
Éljen a város!
Révay András
2015.04.15 22:24
Olaszországban kezdődött 1984-ben és 1986-ban már Magyarországon is megjelent. Nem kellett hozzá sok idő, hogy három kontinens húsz országában, százötven városnál is többen folytatódjon a futás a városért. Április 18-19-én nálunk is már harmincadszor kerül rá sor.

 A versenyről szóló tájékoztató a szervezők egy kisebb csapatának jelképes futásával kezdődött. A futásnak Budapesten évek hosszú sora óta a Margitsziget az otthona. Talán nincs is idehaza még egy olyan esemény, ami harminc éve folyamatosan így nő, erősödik és virágzik. A harmincéves jubileumot közösen ünnepli a Budapest Sport Iroda és a rendezvény fő támogatója a Telekom. Jelszavuk is erre – meg még valami másra – utal: „Együtt többre vagyunk képesek!” A Vivicittá eredetileg azért kezdődött Olaszországban, hogy a történelmi városok felhívják magukra a figyelmet; bizony egyre gyorsuló ütemben pusztulnak. A gondolat nem volt új, ráadásul a hetvenes évek elején már rendeztek nálunk szabadidős futóversenyeket, ezért a Vivicittá könnyen népszerűvé vált. A neve is magyarosodott: „Szeresd a várost!” A Vivicittá városvédő futás idén Nyíregyházára és Pécsre is ellátogat (április 25-én, illetve 26-án): a futás szerelmesei 2,8 kilométert futhatnak a városuk legszebb belvárosi részein.

A BSI ügyvezető igazgatója, Kocsis Árpád azon kevesek közé tartozik, aki mind a harminc alkalommal jelen volt a rendezvényen. Az első háromnál még futott is. Jól emlékszik a kezdetekre, amikor szinte berobbant ez a mozgalom a sportéletbe. A városvédelem kicsit háttérbe szorult az évek során, sokaknak inkább a tavasz megérkeztét jelenti. A táv kezdetben 12 kilométer volt. Az első tizenöt év után viszont a szervezők úgy gondolták, hogy a lassan legendássá váló érzést meg kellene osztani azokkal is, akik nem tudnak ennyit futni. Így 2001-től lett Minicittá és gyaloglás (2,5 km), Midicittá (7 km), 3 fős váltó (3x2 km), Családi Futás (700 m), valamint a komolyabb felkészültséget igénylő félmaraton (21 km). A résztvevők létszáma fokozatosan nőtt: 1986-ban ezerhatszázan indultak és a verseny 2000-ig, 3-4000 indulóval az ország második legnagyobb futóeseménye volt. A változtatások hatására 2006-ban elérték a tízezres létszámot, 2011-ben tizenötezer, tavaly húszezer fölött volt az indulók száma. Idén túllépik a 25 ezret és ennek hatására a futás – először a Vivicittá történetében – kétnaposra bővül. Összesen 970 vidéki településről jönnek Budapestre futni. A rajt és a cél helyszíne nem változik: az április 18. és 19-én megrendezendő futamok a korábban megszokott margitszigeti helyszínről indulnak. A legnépszerűbb táv a félmaraton, ott az engedélyezett 8 és félezres létszám már régen betelt, kétezer külföldi is ebben áll rajthoz. Ez utóbbi tény gazdasági haszna sem elhanyagolható. A futók és kísérőik jelenléte mintegy 17 ezer vendégéjszakát jelent a városnak!

Az eseménynek szinte mindig volt fő támogatója. Kezdetben, 1997-től úgy hívták, hogy MATÁV-Vivicittá, azután volt T-Com Vivicittá, ezt követte a T-Home és most már néhány éve Telekom-Vivicittá a neve. Ilyen hosszú távú együttműködés az egész világon ritka! Rózsa Iván, a Telekom vállalati kommunikációs igazgatója szerint az „Együtt többre vagyunk képesek!” nem csak szponzorálást jelent. Közösen dolgoznak. A sporthoz kapcsolódó rész a BSI feladata, de lesz ott más is. Vannak olyanok, akik már 1986-ban a startvonalon álltak és most a gyerekeikkel együtt futnak. Így a verseny valódi családi esemény lett. A kétnapos futófesztiválon a gyerekeket a Telekom okos-digitális játszótere várja, ahol szüleikkel együtt kipróbálhatják a legújabb okos eszközöket, például a „Futótárs” alkalmazást. Ezt a magyar nyelvű alkalmazást az elmúlt egy évben annyian használták, hogy az általuk megtett úttal tízszer lehetne a Földet körbekerülni. Digitális világgal kapcsolatos teszteket oldhatnak meg, készségfejlesztő applikációkkal ismerkedhetnek és többféle logikai játékkal is játszhatnak. Közben arról is tájékoztatást kapnak, hogy a digitális világban milyen veszélyek leselkednek rájuk és hogyan lehet azokat kikerülni. Lesz ingyenes internet, Free-Wi-Fi és számos eszközt 30 % kedvezménnyel lehet majd megvásárolni.

A rendezvényhez két év óta jótékony cél is kapcsolódik. Tavaly több mint hétmillió forint gyűlt össze, az idén várhatóan ezt is meghaladják. Igaz ez az állítás a fogyatékkal élők részvételére is. Tavaly kétszázan futottak közülük. Az idén a Fenntarthatósági Média Klub – több alapítvánnyal együttműködve - a rászoruló gyermekeken igyekszik segíteni. Ilyen lesz az SOS Gyermekfalu, az Őrzők alapítvány, a Bátor Tábor és a Süss Fel Nap program. Az RTL Klub híradósokból és Fókuszosokból álló csapata a szintén 30 éves „Gyermekfaluért” fut. Az ott élő gyermekek tehetséggondozására, a szükséges rehabilitációra ugyanis nem jut elég pénz. A Bátor Tábor nagyon sok gyereknek változtatta már meg az életét. Saját jótékonysági szervezetük van: az Élmény Különítmény. Velük például örökbe lehet fogadni egy kilométert a versenyen – vagy más sportrendezvényen - és ezzel támogathatja bárki a tábort. Minden segítségről elmondható, hogy amennyivel kevesebb az elégnél, annyival több a semminél – és ez nagyon fontos!

Az Őrzők alapítványról szólva Cserháti Erika – az egyik önkéntes támogató - azt emelte ki, hogy ők a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai Gyermekklinikájának hivatalos alapítványa. A daganatos betegségekben szenvedő gyermekek gyógyításához sajnos még elégtelen állami forrásokat igyekeznek kiegészíteni. A futóverseny népszerűségét felhasználva arra kívánják felhívni a társadalom figyelmét, hogy - ha sikerül a megfelelő kezelést megadni – a kis beteget 70 – 80 százaléka valóban meggyógyul és felnőttként az egészségesek életét élheti! Magyarországra vonatkozóan különösen igaz, hogy nagyon kevesen, nagyon keveset sportolnak. Ennek a versenynek is az a legfőbb célja, hogy minél többen, minél tovább éljünk! A versenyről további tájékoztatást a www.futanet.hu és a www.telekom.hu oldalakon lehet olvasni.

Kapcsolódó témák

Amint azt az első részben már szomorúan megállapítottuk, az idei UTAZÁS kiállításon tapasztalható változások nem sok örömre adtak okot. De mindazok, akik valóban azért jöttek ki ide, hogy használható, gyakorlati utazási tanácsokhoz jussanak, mégsem távoztak üres kézzel. Tartozunk az igazságnak azzal, hogy megállapítsuk, a hazai díszvendég, Gyula és Békés Vármegye igazán kitett magáért! A pultjaikon rengeteg, részletes, írásos anyag várta az érdeklődőket, és a szórakoztatásukról is gondoskodtak.

(Ut-2024-1) Igen, tudjuk, fölösleges azon tépelődni, hogy körülöttünk minden megváltozik. Így volt ez, amióta ember él a fölön – sőt már annak előtte is! A szomorú csak az, amikor látjuk, hogy amit szeretünk, nem az előnyére változik, ez pedig sajnos igaz a 46. budapesti UTAZÁS Kiállításra is. Sejtették a szervezők is, ezért a szó mellé egy külön + jelet tettek, hangsúlyozták is erősen a plusz szócskát, elsorolva: mi minden egyéb társult hozzá az idén. Így viszont a „plusz” vált dominánssá! A megszokott „A pavilon” kétharmadát, biciklipálya, lakóautó dömping, és bazárárusok csapata töltötte fel. Az igazán fontos, nagy, ismert, magyar utazási irodák közül egyetlen egy sem volt jelen!

Budapest Főváros Önkormányzata képviseletében a Budapest Brand nZrt. és a Magyar Cukrász Ipartestület idén egy különleges tortapályázatot hirdet Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára. Célja egy olyan ünnepi tortával tisztelegni Budapest születésnapja előtt, ami alapanyagaiban a múltat, megjelenésében a jelent képviseli.

Már 45 éve, hogy a Szent Korona újra és végérvényesen hazatért. A Magyar Királyi Koronaőrök Egyesülete azóta minden ötödik évben megünnepli ezt az eseményt. Idén január 6-án tartottak ünnepi megemlékezést Budapesten a Belvárosi Nagyboldogasszony Templomban, melyen részt vett David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete is.

2022.11.06 20:39

Ez a kopott ház Budapesten, a XIII. kerületben, a Hun utca és Lehel utca sarkán áll. Bármelyik irányból is jönnénk, elmegyünk mellette, nincs miért felfigyelni rá. Most néhány napig ez másként lesz! A Hun utcai oldalon, a ház falán emléktábla van – egy ideig még friss koszorúk díszítik. Illyés Gyula születésének százhuszadik évfordulóján helyezték el őket, a XX. századi magyar irodalom egyik legnagyobb alakja ebben a házban élt és dolgozott.