2024. április 21. vasárnap, Konrád napja
Észak-Magyarország csodái címmel turisztikai kampányfilm készült
Kiss Kriszta
2015.09.29 09:52
Hiánypótló imázsfilm készült a turisztikailag stratégiai fontosságú Lillafüred és Miskolctapolca térségéről. Az elmúlt években látványos idegenforgalmi fejlesztések történtek a régióban, megépült a Lillafüredi Sport- és Kalandpark, felújították a Lillafüredi Függőkertet, a Diósgyőri Várat és a Miskolctapolcai Barlangfürdőt. A régiós összefogást teremtő filmmel a nagyközönség figyelmét a Lillafüred környéki látnivalókra szeretnék irányítani. Az alkotást a helyszínek biztosításával a miskolci városvezetés támogatta.

Lillafüred és Miskolctapolca térségét bemutató szabad felhasználásra szánt imázsfilm készült az észak-magyarországi régióról a Lillafüredi Sport- és Kalandpark támogatásával. A régió attrakcióit felvonultató három perces film elkészültét nagy örömmel fogadták a turisztikai szereplők, hiszen ez idáig még nem készült ilyen átfogó turisztikai beharangozó Lillafüred környékéről.  A nemzetközi színvonalú imázsfilm célja, hogy tovább erősítse a magyar gazdaság meghatározó ágazatává vált turizmust. Az alkotás egy család szemszögén keresztül mutatja be a térség látnivalóit, mellyel értékes programajánlót nyújt a nagyközönség számára. Márpedig a térség turisztikai sikere elvitathatatlan. Az észak-magyarországi régió hazánk egyik legdinamikusabban fejlődő területe, mely az elmúlt évben második helyezést ért el a turisztikai bevétel-növekedés vonatkozásában. Ugyancsak kevesen tudják, hogy Észak-Magyarországon található az ország védett területeinek több mint egyötöde is.

A gyönyörű képsorok láttán egyértelművé válik, hogy Lillafüred nem véletlen kapta a „Bükk gyöngyszeme” elnevezést, hiszen az ország egyik legszebb természeti adottságaival rendelkező üdülőhelye számos látnivalóval, gyönyörű kirándulóhelyekkel. Az alkotás a természeti értékek mellett bemutatja a térség kulturális és történelmi nevezetességeit is: az Európában is ritkaságnak számító Újmassai Őskohót, a Szent István-barlangot, a Miskolci Állatkert és Kultúrparkot, a neoreneszánsz építészetünk egyik csodáját, a Hunguest Hotel Palotát, a közkedvelt Hámori-tavat, valamint az ország legnagyobb függőleges esésű vízesését. Láthatjuk a Lillafüredi Pisztrángtelepet, a magas hőfokú vízével Európában is egyedülálló Miskolctapolcai Barlangfürdőt, az erdei kirándulások kedvenc közlekedő eszközét a Lillafüredi Állami Erdei Vasutat, a Diósgyőri Várat és a további beruházásoknak köszönhetően az elkövetkező évekre az ország egyik legkomplexebbé váló kalandparkját. 

„A Lillafüredi Sport- és Kalandpark kezdeményezésére született imázsfilm nem titkolt célja, hogy a régió komplexitására hívjuk fel a figyelmet” – mondta Dr. Makkai Orsolya, a Lillafüredi Sport- és Kalandpark igazgatója. „Sok értékes gyöngyszeme, természeti kincse, igényes szolgáltatója van a régiónak, akikkel összefogva színes, változatos, több napos programot tudunk garantálni az idelátogató családok számára. A film időszerűségét az is indokolja, hogy a Lillafüredi Sport- és Kalandpark megépítésével újabb országos jelentőségű időtöltési lehetőséggel bővült a kínálat. A kalandpark sportos attrakcióit a többezres rajongótáborral rendelkező, nagy támogatottságot élvező DVTK családdal együtt álmodtuk és valósítottuk meg. Egy olyan térségen belüli összefogásról van szó, amely példaértékű lehet.” – emelte ki a parkigazgató.

A részben uniós pályázati forrásból megépült kalandparkban, több mint kéthektáros területen tucatnyi attrakció, magaslati kötélpálya, ejtőgép, lézerharc aréna, Rummenigge Focisuli, Segway túra és megannyi izgalmas játék várja a látogatókat. Társattrakcióként pedig - egy másik, ugyancsak uniós pályázati forrásból támogatott beruházás keretében - a Libegőpark Kft. még az idén átadja a Lillafüredi Libegőt, mely közelsége és vonzó kikapcsolódási lehetősége révén tovább erősítheti a kalandpark és a környék látogatottságát is.

A számos látnivalót felsorakoztató film remélhetőleg ráirányítja a figyelmet arra is, hogy Lillafüred idén ünnepli klimatikus gyógyhellyé nyilvánításának 80. évfordulóját. A jubiláló város 2015-ben elnyerte a világ legnagyobb turisztikai közösségi weboldal, a TripAdvisor Kiválósági Tanúsítványát is. A térség arculatát meghatározó lillafüredi Hunguest Hotel Palota pedig bekerült a Magyar Értéktárba. Ez különösen nagy elismerés, hiszen a Nemzetgazdasági Minisztérium először részesített szállodákat ebben a megtisztelő címben.

„Szeretnénk, ha mindenki tudná, hogy Magyarországon ékkövek vannak, és nemcsak a főváros lehet vonzó célpont.  A régióban és az egész országban 2014-ben rekord évet zárt a turizmus, ezt a tendenciát szeretnénk erősíteni az Észak-Magyarország csodái című alkotással, amelyet a turisztikai és idegenforgalmi szakemberek, utazási irodák, valamint a szállásfoglaló oldalak számára nagy örömmel bocsájtunk szabad felhasználásra.” – mondta dr. Makkai Orsolya.

A film szakmai színvonalára és pozitív fogadtatására az alkotógárda is garanciát jelent. Az imázsfilm zenéjét Milkovics Mátyás (a neo alapító frontembere, az MR2 műsora a Dr.ZeneHouse műsorvezetője) szerezte. A kampányfilm zenéjében összefonódnak a magyaros népi motívumok az epikus nagyzenekari hangzás monumentalitásával és a mai elektronikus popzenével egy nagy ívű multikulturális fúziót keltve életre. A világszerte elismert zeneszerző az elmúlt két évtizedben számos nemzetközi projektben mutatta meg sokszínűségét. Több film zenéje mellett ő szerezte többek között a 2013-as budapesti vívó-világbajnokság és a 2014-es budapesti női kézilabda Európa-bajnokság kampányzenéjét, továbbá ő írta a fővárosunkban tavaly rendezett vízilabda Európa-bajnokság hivatalos megnyitó zenéjét. Az alkotást a Cabbage House készítette, amely 1999 óta komplex produkciós bázisként működik a film- és reklámfilmipar élvonalában, a cég gyártotta Magyarország első 3D technikával forgatott reklámját, a 2011-es szegedi kajak-kenu világbajnokság világszerte játszott kampányfilmjét.

Az „Észak-Magyarország csodái - Lillafüred és környéke” című turisztikai film megosztható:

Youtube link: https://youtu.be/xMV0g7pY530

 

Kapcsolódó témák

Marokkó fővárosában, Rabatban rendezték meg 2022. november 28. és december 3. között az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága tizenhetedik ülésszakát. Az itt meghozott döntés nyomán első alkalommal került egy lófajta és annak tenyésztési hagyományai az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.

Az idehaza mellőzött, külföldön világhírűvé vált magyar tudósok – sajnos eddig sem rövid – névsora 2020-ban újabb taggal bővült. Az Amerikai Egyesült Államokban 1985 óta élő kutatóbiológus szinte egyik percről a másikra került a figyelem középpontjába, vált híressé. A Kínában 2019-ben tapasztalt első megbetegedések után kitört járványt a WHO már 2020. március 11-én világjárvánnyá nyilvánította. Megfékezése eleinte reménytelennek tűnt, mígnem a nagy lendülettel folyó kutatások során felbukkant egy magyar név: dr. Karikó Katalin. Az ő szabadalma alapján készült el 2020-ban, a világon elsőként, a klinikailag is bizonyítottan hatásos oltóanyag a SARS-CoV-2 koronavírus-fertőzés ellen!

Valójában ez az elnevezés nem is egészen pontos. A kor nagyjából igen, de hogy sportág? Akkor még biztosan nem volt az. Sokkal fontosabb volt. Ma úgy hívjuk muaythai, de ezt hallván hányan tudják – úgy nagyjából – mit is takar ez a szó? Nem is igen volna értelme erről fejtegetésekbe bocsátkozni, ha a napjainkra sporttá vált egykori harcművészet magyar képviselői a közelmúltban nem értek volna el figyelmet érdemlő sikert.

A Múzeumok éjszakáján két rendezvénynek is otthont adott Budapesten a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia templom. Nem meglepő, hogy az évenként megrendezett és roppant népszerű rendezvényhez a főváros legöregebb temploma is csatlakozott, hiszen ez az épület már önmagában felér egy múzeummal. Az altemplomban megtartott második előadás a fővárosi fürdőkultúráról szólt és bár témája – első hallásra – nem nagyon illet a helyszínhez, rövidesen kiderült; az előzetes feltételezés téves volt, két okból is.

A történelem, a tiszti pálya, a katonaélet iránt érdeklődők számára sok új, érdekes információt nyújthat egy frissen megnyílt kiállítás. A Ludovika Akadémia történetét feldolgozó állandó múzeum nem egyszerűen hadtörténelmi jellegű kiállításnak ad helyet, hiszen középpontjában nem az események, hanem elsősorban az emberek állnak. Az előzetes bejelentés nélkül látogatható kiállítás helyszíne a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Ludovika Szárnyépület, (1083 Budapest, Ludovika tér 1.) Az esetleg változó nyitva tartás idejéről a https://www.uni-nke.hu oldalon lehet tájékoztatást kapni.